Review HTC Hero vs iPhone 3GS

HTC Hero (foto door: PiAir (Old Skool))

In de reacties op mijn review van de Zoals je vorige week hebt kunnen lezen, heb ik op het moment een T-Mobile G1 Android die ik van SURFnet/Kennisnet te leen had, werd er al naar verwezen: de HTC Hero Android telefoon.
Kees Verheij van Whizpr nam naar aanleiding van die review contact met me op en zij stelden namens HTC een HTC Hero ter beschikking zodat ik die ook kon testen. Mijn dank daarvoor!

En dus heb ik de head-to-head vergelijking van de vorige keer, toen ik de G1 Android en de iPhone 3GS vergelijk, nogmaals uitgevoerd. Ik had ze eigenlijk alle drie naast elkaar willen zetten, maar omdat het bericht al zo enorm was de vorige keer, heb ik nu alleen de HTC Hero en de iPhone 3GS opgenomen in de tabel met in de tekst waar relevant verwijzingen naar de G1 Android. Uiteraard zul je deels dezelfde conclusies en opmerkingen tegen komen.

Als je mijn tweets de afgelopen week gevolgd hebt, dan zal de conclusie je overigens niet verbazen. Lees verder en je kunt ontdekken hoe die gewijzigd is sinds de vorige keer. # Vooraf
Op mijn iPhone gebruik ik zowel betaalde als gratis applicaties. Daarnaast is hij van een jailbreak voorzien dus ik kan zowel via de Apple App store als via Cydia applicaties installeren. Daarmee kan ik een aantal van de beperkingen van de standaard iPhone omzeilen. Daarnaast ben ik natuurlijk bevooroordeeld. De iPhone is van mezelf, die gebruik ik elke dag en hoewel ik die ook nog niet zo heel lang heb, ben ik daar veel meer aan gewend.

Voor de HTC Hero, het Android toestel dat ik tijdelijk ter beschikking had, heb ik geen betaalde applicaties uitgeprobeerd, maar ik zal er, indien van toepassing wel naar verwijzen. Dit toestel gaat immers na de test weer retour.

Inhoudsopgave
Omdat het bericht net als vorige keer, best lang is, heb ik hieronder een lijstje toegevoegd met de onderwerpen die aan bod komen zodat je er snel naar toe kunt springen:

In de doos Uiterlijk Applicaties
E-mail en Agenda Reisinformatie Foto’s en video
Browser Multimedia Live streamen
Videoconferencing VOIP eBooks
Sociale netwerken Augmented Reality Instant Messaging
Verbinding met andere systemen Tools
achtergrond applicaties
schermafdruk maken
in gebruik nemen
tethering
WiFi netwerk
Ontwikkelen van applicaties
GPS Tracking Samenvattend

# In de doos
In vergelijking met de T-Mobile G1 is de inhoud van de doos van de HTC Hero een stuk minder ‘compleet’. Nu moet je het, net als bij de iPhone, doen zonder hoesje of screenprotector. Bij de iPhone krijg je een doekje, een headset en een USB-kabel waarmee je de iPhone aan je computer kunt opladen en een USB-adapter voor het lichtnet.
Bij de HTC Hero krijg je daarnaast ook een 2GB micro-SD kaartje.

iPhone HTC Hero
In de doos: de iPhone, een doekje, een headset, een USB-kabeltje, een USB-oplader voor het stopcontact. de HTC Hero, een USB-oplader voor het stopcontact, een USB->mini-USB-kabel, een headset, een micro-SD kaartje met 2GB opslag.
iPhone 3GS (foto door: PiAir (Old Skool)) HTC Hero (foto door: PiAir (Old Skool))

De G1 Android wint op dit punt nog steeds. HTC Hero en iPhone 3GS gaan ongeveer gelijk op.
# Uiterlijk
De HTC Hero is een stuk slanker dan de G1 Android was. Hij is ongeveer even dik als de iPhone 3GS en een beetje smaller.
Beide toestellen moeten het doen zonder toestenbord. Het touchscreen is vergelijkbaar in kwaliteit (en van beiden beter dan van de G1). De HTC Hero gebruikt de trilfunctie van het toestel om je een beter gevoel te geven van het indrukken van een toets. Bijna niet uit te leggen, moet je eigenlijk voelen. Ik vind het heel prettig werken.

iPhone HTC Hero
Dun, minimaal aantal knoppen aan de buitenkant (geluid uit, volume). Alleen onscreen toetsenbord, perfect beeldscherm met multitouch. Even dun en slank als de iPhone. Wel nog met de typische Android knoppen voor menu, zoeken, terug (handig!), home, opnemen (telefoon) en ophangen/uit. Het pookje is gebleven.
iPhone 3GS (foto door: PiAir (Old Skool)) HTC Hero (foto door: PiAir (Old Skool))

De HT Hero kan zich absoluut meten met de iPhone. Het gebogen randje aan de onderkant wekt soms wat verbazing op, maar ik vind het er wel bij passen. Ik merk dat hij daardoor gemakkelijker in mijn broekzak zit/past. Zeker geen verliezer op dit gebied.
# Applicaties
Hieronder bespreek ik de programma’s die, al dan niet standaard, voor beide toestellen beschikbaar zijn. Het is geen uitputtend overzicht van beschikbare toepassingen, het is een selectie die voornamelijk bepaald wordt door de toepassingen die ik sowieso al op de iPhone gebruik.

Zowel de iPhone als de HTC Hero beschikken over een ‘winkel’ voor applicaties. Bij de iPhone is dat de App Store van Apple. Die kun je zowel op je computer (via iTunes) als op de iPhone zelf benaderen. De App Store bevat een uitgebreide selectie van betaalde en gratis applicaties. Applicaties van iPhone ontwikkelaars verschijnen pas in de App Store nadat de applicatie door Apple is goedgekeurd. Het proces staat erg ter discussie omdat de reden van afkeuren van applicaties soms erg onduidelijk is. De iPhone beschikt over beperkte opties om ‘native’ applicaties buiten de store uit te leveren al kunnen webapplicaties heel geavanceerd zijn.

Zoals ik hierboven al schreef heb ik een jailbreak uitgevoerd op mijn iPhone. Daarom kan ik ook applicaties installeren die niet via de App Store aangeboden worden, maar via Cydia beschikbaar zijn. Ik zal hieronder heel expliciet aangeven of het om opties/applicaties gaat die als gevolg van de jailbreak beschikbaar zijn.

Voor Android is er de Android Market. Ontwikkelaars hebben hier meer vrijheid dan bij Apple omdat ze niet eerst door een goedkeuringsproces heen hoeven.
Daarnaast kunnen ontwikkelaars er voor kiezen om applicaties via hun eigen website, dus buiten de Market om, aan te bieden. Standaard staat ook de HTC Hero het installeren van zulke applicaties niet toe, maar je kunt via een menu-optie er voor kiezen ook zulke applicaties te installeren (is dus jouw keuze, niet die van Google of van HTC).

iPhone HTC Hero
Applicaties kunnen worden aangeboden/aangeschaft via de App Store van Apple. Webapplications zijn krachtig en hoeven niet via de App Store. Een jailbreak ontsluit ook applicaties beschikbaar via Cydia, maar dat is zeker niet voor alle gebruikers een optie. Via Android Market kunnen ontwikkelaars applicaties aanbieden, maar dat kan ook via eigen site of (wellicht in de toekomst) andere online winkels.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Android Market (foto door: PiAir (Old Skool)) Android Market (foto door: PiAir (Old Skool)) Android Market (foto door: PiAir (Old Skool))

Geen wijzigingen ten opzichte van de vergelijking voor de G1 Android. Omdat een aantal applicaties die bij de G1 ontbraken al standaard op de HTC Hero aanwezig zijn, heb ik er minder applicaties op hoeven installeren. De gestage stroom van nieuwe of bijgewerkte applicaties voor het Android platform die voorbij komen doet vermoeden dat het wel goed komt met de kwaliteit ervan.
* E-mail en Agenda
De iPhone heeft ondersteuning voor een groot aantal mailsystemen aan bord. Daaronder ook Exchange/Outlook. In tegenstelling tot de G1 Android heeft de HTC Hero wél standaard ondersteuning voor Exchange/Outlook ingebouwd. Ik kon zonder problemen verbinding maken met onze mailserver en het beheer van contactpersonen / de agendafunctie van Outlook en Gmail worden geïntegreerd aangeboden. Prima.

iPhone HTC Hero
De iPhone komt standaard geleverd met prima ondersteuning voor o.a. Exchange/Outlook, MobileMe, GoogleMail, Yahoo!Mail, AOL Mail. De HTC heeft ingebouwde ondersteuning voor het ophalen van mail via Exchange. Ook is er ondersteuning voor mail via Google Mail. Beiden zijn netjes geïntegreerd met elkaar.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Exchange / Outlook (foto door: PiAir (Old Skool)) Exchange / Outlook (foto door: PiAir (Old Skool)) Exchange / Outlook (foto door: PiAir (Old Skool)) Exchange / Outlook (foto door: PiAir (Old Skool))

De HTC Hero kan zich wat mailondersteuning, wat mij betreft, meten aan de iPhone 3GS.
* Reisinformatie
Bij de vergelijking van de G1 Android en de iPhone heb ik gebruik gemaakt van de applicatie van 9292ov.nl.
De problemen met die applicatie (langzaam bij opstarten, onhandig invoeren van bestemmingen) blijven, maar vanwege het veel betere scherm van de HTC Hero (in vergelijking met de G1 Android) is dat probleem vervallen.

iPhone HTC Hero
Keuze uit een aantal toepassingen die het geheel of delen van de reis kunnen plannen. Plaatsbepaling is snel Nog steeds minder variatie voor wat betreft applicaties op dit gebied, maar hoeveel heb je er nodig? Locatiebepaling bij 9292ov.nl is niet het snelst.
iPhone Applications (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Applications (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Applications (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Applications (foto door: PiAir (Old Skool))

Conclusie: werkt op beide platformen, beter op de HTC Hero dan op de G1 Android.
* Foto’s en video
De G1 Android en iPhone beschikken over een 3,2 Megabit pixel camera waarmee zowel foto’s als video-opnames gemaakt kunnen worden. De HTC Hero heeft een 5 Megabit pixel camera met digitale zoom die verrassend goed werkt.
Zowel de HTC Hero als de iPhone beschikken over opties om foto’s te mailen of te uploaden naar bijvoorbeeld Flickr. Voor video beschikken beiden over een upload optie naar YouTube. Vanwege de standaard aanwezige Twitter client (Peep) en de in Android geïntegreerde “share” optie voor foto’s en video, gaat het versturen/posten/uploaden daar eenvoudiger.

iPhone HTC Hero
De iPhone beschikt over bewerkingsmogelijkheden voor de gemaakte video’s. Geen knop aan de buitenkant voor opstarten van fotofunctie. Betere camera.
Foto gemaakt met iPhone (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Foto van achter uit zaal (foto door: PiAir (Old Skool)) Zoom van achter uit zaal (foto door: PiAir (Old Skool))

De HTC Hero wint het hier van de iPhone 3GS. Hoewel digitale zoom natuurlijk geen vervanging is voor optische zoom, kun je aan de twee foto’s hierboven zien hoe goed hij is. Ik zat achter in de zaal (eerste foto) en kon inzoomen op de dia (tweede foto) die toen nog leesbaar was.
* Browser
Beide toestellen beschikken over een bijgeleverde browser die redelijk goed overweg kunnen met internet pagina’s. De iPhone heeft nog steeds als voordeel dat een toenemend aantal pagina’s speciaal voor de iPhone vormgegeven wordt. Daardoor wordt de informatie op een manier aangeboden die geoptimaliseerd is voor het kleine scherm. Doordat ze beiden over een goed touchscreen beschikken kun je eenvoudig schuiven met het scherm als je een pagina bekijkt die groter is dan wat weergegeven kan worden.
De iPhone moet het zónder Flash-ondersteuning. Voor YouTube is dat geen probleem, daar hebben beide systemen een aparte player voor aan boord, maar het betekent dat websites die Flash gebruiken niet volledig worden weergegeven.
De HTC Hero beschikt wél over Flash-ondersteuning. Dat betekent niet dat zomaar alle sites met Flash nu opeens werken. Slideshare.net, Vimeo.com zijn twee voorbeelden van sites die ik graag had willen kunnen bekijken, maar die hebben een nieuwere Flash versie nodig.
Wel was ik in staat om de Flash-video’s op SURFmedia.nl te bekijken op de HTC Hero en ook de Flash-uitvoer van Bambuser.com en Qik.com spelen goed af. Knullig is dat het filmpje bij Adobe waarin ze de Flash-opties van de HTC Hero demonstreren, niet op de HTC Hero te bekijken is.

iPhone HTC Hero
De browser op de iPhone is snel en schakelt eenvoudig tussen de verschillende pagina’s. De browser die bij de HTC Hero wordt meegeleverd werkt goed. Doordat de browser, net als de iPhone beschikt over multitouch is zoomen eenvoudig.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Screenshot HTC Hero (foto door: PiAir (Old Skool)) SURFmedia (foto door: PiAir (Old Skool)) Flash op de HTC Hero (foto door: PiAir (Old Skool))

De browser van de HTC Hero start langzamer op dan die van de iPhone. Daarna is de werking vergelijkbaar. De HTC Hero heeft beperkte Flash ondersteuning, de iPhone niet. Daarom wint de HTC Hero op dit gebied van de iPhone.
* Multimedia
Hierboven heb je al kunnen lezen dat beide toestellen redelijke foto’s en video’s kunnen maken en die ook online weten te krijgen.
Het bekijken van YouTube filmpjes is ook op beide toestellen geen probleem. De iPhone heeft met de iTunes store een belangrijke troef in handen. Omdat iTunes zowel op de Mac/PC beschikbaar is, maar ook los van een computer op de iPhone beschikbaar is, is het heel eenvoudig op die manier je iPhone te vullen met audio en video. Streaming audio werd al ondersteund, sinds kort is dat aanbod aangevuld met streaming video.

De Android Market bevat een aantal verschillende gratis applicaties voor het afspelen van audio en video. De kwaliteit van de applicaties is, gezien de aanwezige beoordelingen, wisselend. Het lukte me de vorige keer wel om streaming audio af te spelen, maar niet bijvoorbeeld van sites als http://nederland.fm/. Die site heeft wel een speciaal voor de iPhone geoptimaliseerde pagina waar dan alleen de streams getoond worden die je op de iPhone kunt afspelen. Ik heb de streams daar niet op de G1 Android aan de praat gekregen. Inmiddels heb ik ontdekt hoe ik met de HTC Hero naar streaming radio via internet kan luisteren. Zie daarvoor dit bericht.
De kwaliteit van online streams van bijvoorbeeld de NOS is bij de iPhone 3GS beter dan bij de HTC Hero. Onbekend is waar dat aan ligt.

iPhone HTC Hero
De iPhone heeft op het toestel toegang tot de iTunes winkel waar je o.a. muziek kunt kopen en je kunt er podcasts (audio/video) downloaden. De iPhone ondersteund sinds kort streaming video (zie bijvoorbeeld de NOS Tour 2009 uitzendingen) en een aantal websites bieden verwijzingen naar online audiostreams aan. De HTC Hero heeft geen online muziekwinkel. Er zijn een aantal players voor streaming audio/video en er kan ook lokaal video/audio afgespeeld worden van bijvoorbeeld de micro-SD kaart. De streams van de publieke omroepen worden niet helemaal schermvullend weergegeven en de kwaliteit is wat slechter dan op de 3GS.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Streaming Radio (foto door: PiAir (Old Skool)) Journaal (foto door: PiAir (Old Skool))

Op basis van het enorme aanbod, de hogere kwaliteit van de streaming video en de grotere eenvoud van gebruik is de iPhone hier toch nog steeds de winnaar.
* Live streamen
Veel iPhone gebruikers hadden er op gerekend, maar kregen het nog niet. De iPhone 3GS was de eerste iPhone die formeel ook video ondersteunde. Dan leek het ook heel logisch om datgene te kunnen doen wat zo veel andere Motorola, BlackBerry, Windows Mobile gebruikers ook konden doen: live video streamen vanaf hun toestel. En, als je een data-abonnement hebt dat ongelimiteerd gebruik omvat, dan wil je dat ook via die snelle 3G verbinding kunnen doen.

Qik is een aanbieder die zulke diensten aanbiedt voor een groot aantal verschillende apparaten. Voor de HTC Hero kun je de Qik applicatie gratis downloaden in de Android Market.
Voor de iPhone ligt het wat complexer. Er is een Qik applicatie aanwezig in de App Store, maar die maakt (nog) geen live streamen mogelijk. Qik heeft ook een applicatie beschikbaar via Cydia, maar wil uiteraard graag toegang tot de App Store omdat daarmee een veel groter aantal potentiële gebruikers bereikt kan worden.
Ik heb inmiddels in een apart bericht de verschillende opties voor Android / HTC Hero beschreven. Daarin komen ook BamBuser.com (Android en iPhone met jailbreak) en Ustream.tv (Android en iPhone 3G met jailbreak) aan bod.

iPhone HTC Hero
De iPhone heeft nog geen applicatie in de App Store die ondersteuning heeft voor live streaming. Qik en Bambuser zijn beschikbaar via Cydia. Video’s op Qik.com kunnen worden bekeken nadat de uitzending afgelopen is. Qik, Bambuser en Ustream mobile voor de HTC Hero zijn gewoon beschikbaar in de Android Market en werken stabiel. De HTC Hero is in staat om livestreams van Qik.com te bekijken.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Bambuser (foto door: PiAir (Old Skool)) Qik streaming (foto door: PiAir (Old Skool)) Ustream streaming (foto door: PiAir (Old Skool))

Hier wint de HTC Hero overduidelijk.
* Videoconferencing
Wat zou het cool zijn als dit kon: videoconferencing met je iPhone of je HTC Hero. Helaas. In beide gevallen is het nog niet mogelijk, geen verbetering ten opzichte van de vergelijking tussen de G1 Android en de iPhone.

Maar zelfs als je zelf geen video kon versturen, dan zou het kunnen meekijken bij een Adobe Connect sessie, of het ontvangen van de video van een Skype videoconference call al een begin zijn. De HTC Hero doet een poging om de Adobe Connect sessie te openen, maar blijft steken in het opstartscherm van de meeting.

iPhone HTC Hero
De iPhone heeft nog geen applicaties die videoconferencing ondersteunen. Ook voor de HTC Hero was geen applicatie te vinden met ondersteuning voor videoconferencing.

Nog steeds geen winnaars op dit gebied.

* VOIP
Als er geen video bij te pas hoeft te komen, Voice Over IP (VOIP), dan lukt het wel al enigszins. Voor de iPhone kun je Skype downloaden en dat werkt heel aardig. Vervelend is dat de iPhone standaard maar één applicatie tegelijkertijd kan laten draaien, terwijl je een programma als Skype altijd ‘open’ wilt hebben staan om ook bereikbaar te kunnen zijn. Op mijn iPhone met jailbreak heb ik hem een tijdje draaien gehad met behulp van de Backgrounder applicatie. Dat werkte goed als je het Skype icoontje (om Skype weer naar de voorgrond te halen) dicht genoeg bij het startscherm hebt staan.

Er is ook een Skype client voor de HTC Hero. Dat is dezelfde als ik getest had op de G1 Android, en die werkt niet in Nederland.

Voor zowel de iPhone als de HTC Hero zijn er daarnaast andere programma’s die het SIP-protocol ondersteunen. Ik heb echter geen ervaring met de afhankelijkheid van firewall instellingen die je daarbij hebt. Ik weet dat ik hier thuis voor SIP het nodige in de firewall moest openzetten en op mijn werkplek had ik met een SIP-client op mijn laptop niet zo heel veel succes.
SIP-clients op de iPhone mogen in de regel niet via het 3G-netwerk werken, want dat zou AT&T in de VS teveel op kosten jagen.

iPhone HTC Hero
Skype voor de iPhone werkt goed, met als beperking dat de applicatie (standaard) niet op de achtergrond open kan blijven. Er zijn SIP-clients voor de iPhone. Skype voor de HTC Hero is geen ‘werkende’ applicatie in Nederland en zelfs daarbuiten is het niet mogelijk om gratis naar andere Skypegebruikers te bellen. Er zijn SIP-clients voor de Android.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Skype beta (foto door: PiAir (Old Skool))

Ondanks de beperking van het niet op de achtergrond kunnen laten draaien verslaat de iPhone op dit gebied de HTC Hero.
* eBooks
Net als bij de test met de G1 Android heb ik ook op de HTC Hero gebruik gemaakt van FBReader. Het dunnere formaat en het betere touchscreen maakt vasthouden en bladeren prettiger (vergelijkbaar met de iPhone). Maar de nieuwste van Dan Brown heb ik toch gewoon op mijn Kindle DX gelezen. Veel prettiger op dat grote scherm met eInk.

iPhone HTC Hero
De iPhone heeft een aantal gratis applicaties in de App Store, waaronder Stanza. Amazon biedt in de VS store een iPhone versie van de Kindle aan die automatisch synchroniseert met de ‘grote’ versies. De open source FBReader heeft een Android versie die prima voldoet. Boeken, bij voorkeur in ePUB formaat kunnen op de micro-SD-kaart geplaatst worden en dan in de applicatie geopend worden.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) FBReader (foto door: PiAir (Old Skool))

Ook nu geen uitgebreide test met de DRM-ondersteuning van de readers. Aangezien de situatie nagenoeg ongewijzigd gebleven is ook nu geen winnaar op dit gebied. Ze presteren beiden voldoende.
* Sociale netwerken
Ten opzichte van de G1 Android heeft de HTC Hero een aantal extra’s. Het toestel heefst standaard ondersteuning voor Flickr, Facebook en Twitter aan boord. Facebook heb ik niet gebruikt, maar voor het uploaden van foto’s naar Flickr en de verbinding met Twitter hoefde ik dus niets meer te installeren.
Op de iPhone gebruik ik op het moment Tweetie (niet gratis) in combinatie met Boxcar (niet gratis). De HTC Hero geeft een seintje als er nieuwe tweets verschijnen, maar geen popup bij replies en direct messages zoals ik wel krijg van Boxcar op de iPhone.

Beide omgevingen beschikken om een LinkedIn-client. Hyves is wel beschikbaar voor de iPhone, nog steeds niet voor Android.
Voor beide omgevingen is een Brightkite-client beschikbaar. En ook Nimbuzz is voor beide omgevingen beschikbaar.

iPhone HTC Hero
De iPhone beschikt over een ruime set tools/applicaties voor de verschillende online sociale netwerken. De HTC Hero heeft standaard een aantal applicaties in huis voor sociale netwerken. Ik gebruik Facebook niet actief, maar Flickr en Twitter wel. Daarnaast zijn er voldoende andere tools/applicaties voor de verschillende online sociale netwerken te krijgen voor de HTC Hero.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) Screenshot HTC Hero (foto door: PiAir (Old Skool))

De vorige keer concludeerde ik dat er geen winnaar was en dat de belangrijke sociale netwerken beide platformen ontdekt hebben. Dat is op zich nog steeds zo al zie je ook hier de groeiende volwassenheid van de HTC Hero op dit gebied terug.
* GPS Tracking
Zowel de iPhone als de HTC Hero beschikken over gratis applicaties voor het vastleggen van je afgelegde weg. Sinds de test met de G1 Android is hier geen verandering in gekomen.

iPhone HTC Hero
De iPhone beschikt over een aantal applicaties waarmee direct of achteraf je locatie en route online gezet kan worden. Nog steeds geen applicatie voor Android waarmee ik live mijn locatie kan laten bijwerken.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool))

Beide platformen zijn sterk op dit gebied, zeker in vergelijking met de telefoons die ik hiervoor gehad heb. De iPhone doet het net wat beter op dit gebied.
* Augmented Reality
Toen ik de vergelijking met de G1 Android maakte had de iPhone nog geen ondersteuning voor augmented reality. Daar waren twee dingen voor nodig: #1 applicaties moesten het live videobeeld van de camera kunnen analyseren/gebruiken en #2 applicaties moesten informatie over dat live vidoebeeld kunnen toenen.
Blijkbaar (volgens dit bericht) is ook met de 3.1 update die nu beschikbaar is alleen #2 opgelost. Ik heb mijn iPhone sowieso nog niet (kunnen) upgraden naar versie 3.1 van het OS. Dat komt omdat ik dan mijn jailbreak kwijt raak. Het wachten is nog op een nieuwe jailbreak optie voor de 3GS in combinatie met versie 3.1 van het OS.

Voor de HTC Hero is de situatie niet echt anders dan het voor de G1 Android was. Er zijn een paar applicaties die verder doorontwikkeld worden.

iPhone HTC Android
Officieel zijn nog steeds niet alle API-onderdelen beschikbaar. Er zijn al een aantal heel interessante applicaties beschikbaar.
Layar (foto door: PiAir (Old Skool)) Layar (foto door: PiAir (Old Skool)) Layar (foto door: PiAir (Old Skool))

Het Android OS en daarmee ook de HTC Hero liggen hier duidelijk nog steeds voor. * Instant Messaging
Zie voor deze groep toepassingen de vorige test met de G1 Android.

iPhone HTC Hero
De iPhone beschikt over een voldoende set tools/applicaties voor instant messaging. IRC-applicaties tegen betaling De HTC Hero beschikt over een voldoende set tools/applicaties voor instant messaging. Ook gratis IRC-applicaties.

Conclusies zijn nog hetzelfde: geen verliezers.

* Verbinding met andere systemen
Bij dit onderdeel waren er geen wijzigingen ten opzichte van de vorige test.

iPhone HTC Hero
Volwaardige VNC alleen als betaalde applicatie, geen grafische FTP-client, geen toegang tot volledig bestandssysteem voor upload/download. Sharepoint en Citrix clients tegen betaling beschikbaar, maar configuratie is complex. VNC als gratis applicatie, grafische FTP-client beschikbaar (DroidFTP), toegang tot volledig bestandssysteem. Geen Sharepoint of Citrix clients beschikbaar
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool)) iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool))

Beide platformen hebben hier een aantal pluspunten (gratis versus betaald) en minpunten (wel of niet aanwezig zijn van applicatie), ze gaan gelijk op.
* Tools

Er zijn nog een aantal toepassingen die niet zozeer als downloadbare applicaties te vinden zijn, maar die wel heel relevant zijn bij de vergelijking tussen de twee platformen.

– achtergrond applicaties
De iPhone kan ook met versie 3.1 van het OS niet meerdere applicaties tegelijktijd laten draaien. Voor iPhones die voorzien zijn van een jailbreak is er een applicatie “Backgrounder” waarmee je met één druk op de home-knop een applicatievenster kunt sluiten terwijl het programma op de achtergrond blijft draaien. Handig bij bijvoorbeeld een Twitter-client, een IM-client of bij Skype.

Sinds versie 3.0 van de iPhone software beschikt de iPhone over een mechanisme dat “Push notificatie” heet. Daarmee kun je popups krijgen op je iPhone als er wat gebeurt, bijvoorbeeld als iemand via je IM-client contact met je wil maken, terwijl die IM-client niet draait. Dat werkt prima als het bijvoorbeeld gaat om notificaties van replies in Twitter. Maar voor Skype heb je daar nog steeds niets aan omdat je op die manier niet het gesprek aan kunt nemen.
Overigens zin er een aantal programma’s, zoals de Safari browser en de mailclient van de iPhone die wél op de achtergrond open blijven en zo ook heel snel openen.

Bij de HTC Hero kunnen applicaties zelf bepalen of ze op de achtergrond blijven draaien. Dat geldt sowieso voor de standaard Twitter-client en bijvoorbeeld StreamFurious waarmee je naar streaming audio kunt luisteren.

iPhone HTC Hero
Standaard kan bij een iPhone maar één applicatie tegelijktijd draaien. Applicaties kunnen zelf bepalen of ze op de achtergrond blijven draaien.
iPhone Application (foto door: PiAir (Old Skool))

De HTC Hero is hier de winnaar. Dat zou kunnen wijzigen als Apple de “Background” applicatie in de application store zou toestaan.
– schermafdruk maken
Ik wist van de G1 Android dat het maken van een schermafdruk bij de HTC Hero was moeilijker was dan bij de iPhone. Ook bij de HTC Hero moest het via het installeren van de Android SDK op een laptop. Beetje omslachtig dus.

iPhone HTC Hero
De iPhone heeft een ingebouwde toetscombinatie waarmee je een schermafdruk kunt maken. Bij de G1 Android moet je root access hebben of de SDK installeren.

Als je een review schrijft zoals dit, of andere instructiematerialen maakt, dan is het snel en eenvoudig kunnen maken van een schermafdruk erg belangrijk. Daarom is de iPhone hier nog steeds de winnaar.

– in gebruik nemen
Ik realiseerde het me pas toen ik de HTC Hero een aantal dagen in gebruik had: ik had geen enkele software geïnstalleerd. De hele setup gebeurde op het toestel zelf. En toen ik de HTC Hero toch aansloot aan de computer (via de bijgeleverde mini-USB->USB kabel) ‘zag’ de computer hem als externe schijf en had ik toegang tot de inhoud van de micro-SD kaart.
Dat was anders dan bij de iPhone. Daarvoor moest ik iTunes installeren om het geheel te activeren. En directe toegang tot de opslagruimte van de iPhone is not done.

iPhone HTC Hero
Bij de iPhone zit je deels aan iTunes vast. Gelukkig steeds minder, applicaties kun je direct vanaf je iPhone installeren, muziek koop je ook direct en ook podcasts zijn vanaf de iPhone te downloaden. Setup van de HTC Hero kan helemaal op het toestel. Geen software nodig op de computer. Er wordt wel software meegeleverd, maar die heb je alleen nodig als je tethering via USB wil gebruiken.

De HTC Hero wint hier wat mij betreft. De bijgeleverde software is niet noodzakelijk voor dagelijks gebruik.

– tethering
Ook wat betreft tethering (het koppelen van je telefoon aan je laptop zodat je laptop gebruik maakt van de 3G-verbinding van je telefoon) is er verandering te melden ten opzichte van de vorige vergelijking.

Op de iPhone kon ik heel eenvoudig via de instructies op deze pagina tethering inschakelen. Maar hoewel ik geen upgrade naar 3.1 heb uitgevoerd is de tethering optie bij mij opeens verdwenen. Ik kan nu wel nog gebruik maken van PDANet voor de iPhone. Dan kan ik zowel via wifi als via de USB-kabel tethering toepassen. Maar voor PDANet op de iPhone is jailbreak noodzakelijk.
De G1 Android had eveneens PDANet ($29) nodig. De HTC Hero maakt tethering mogelijk via de eigen bijgeleverde HTC Sync applicatie. Daar hoef je dus geen extra software meer voor te kopen.

iPhone HTC Hero
De iPhone heeft op dit moment een eenvoudig te realiseren tethering optie, zolang het werkt. Anders is je enige optie PDANet en een jailbreak. De HTC Hero wordt geleverd met software die tethering via USB mogelijk maakt.
Screenshot HTC Hero (foto door: PiAir (Old Skool))

Had de iPhone eerst nog een streepje voor, nu is de HTC Hero zeker vergelijkbaar wat betreft functionaliteit en (als de eenvoudige tether-optie “weg” is) zelfs handiger. Zeker als je geen jailbreak hebt uitgevoerd op je iPhone.
– verbinding maken met WiFi-netwerk
Bij het bespreken van de G1 Android heb ik (vreemd genoeg) niet besproken: het verbinden met WiFi-netwerken.
Zowel de G1 Android als de iPhone 3GS hadden geen enkel probleem met het verbinden met mijn WiFi-netwerk thuis. Maar bij mijn werkgever kon ik niet online komen. Daar wordt gebruik gemaakt van WPA2-Enterprise voor het WiFi-netwerk en de G1 Android liet dat netwerk helemaal niet eens zien in de lijst mogelijkheden.
De iPhone 3GS had er helemaal geen moeite mee, selecteren, gebruikersnaam en wachtwoord invoeren en het certificaat dat toegestuurd wordt accepteren.
De HTC Nero deed het net zo goed als de iPhone. Het WiFi-netwerk werd getoond, ik vulde de gegevens, accepteerde het certifiaat en de verbinding werkte.
Datzelfde geldt overigens voor het Eduroam netwerk dat op een aantal hogescholen en universiteiten er voor zorgt dat ik (met de inloggegevens van mijn werkgever) verbinding kan maken met het lokale WiFi-netwerk.

iPhone HTC Hero
Prima ondersteuning voor WiFi-netwerken. Prima ondersteuning voor WiFi-netwerken.

De HTC Hero en iPhone 3GS doen hier niet voor elkaar onder.

# Ontwikkelen van applicaties
Geen verschil met de eerdere vergelijking. Zowel Apple als Google leveren een SDK (System Development Kit) voor ontwikkelaars. Belangrijk verschil is dat de SDK voor de iPhone alleen beschikbaar is voor Mac OSX, terwijl de SDK voor Android zowel op Windows, Mac OSX als Linux beschikbaar is. Programmeren voor Android gebeurt in Java, voor de iPhone gebeurt het in Objective-C.
Ontwikkelaars voor Android kunnen eenvoudiger zelf applicaties buiten de Android Market heen verspreiden. Gebruikers kunnen er eenvoudig voor kiezen om zulke applicaties ook te installeren.

iPhone G1 Android
Gratis SDK beschikbaar, alleen voor Mac OSX. Gratis SDK beschikbaar voor Linux, Windows, Mac OSX. Meer vrijheid voor ontwikkelaars als het gaat om het verspreiden van applicaties

Android is op dit gebied de winnaar.

# Samenvattend
Ik moet terug komen op mijn eigen opmerking. Het verschil tussen de G1 Android en de HTC Hero is enorm. Het onderling verschil tussen de iPhone 3GS en de HTC Hero is miniem geworden wat mij betreft. De 3GS is nu niet opeens slecht geworden natuurlijk, maar de HTC Hero is gewoon goed. Zou ik mijn iPhone moeten inruilen voor de HTC dan zou ik wel een paar applicaties/mogelijkheden missen (Slingplayer voor de iPhone; eenvoudige toegang tot muziek/podcasts). Maar ik zou het zeker geen ramp vinden. De belangrijke ‘bezwaren’ van de vorige keer: Outlook-ondersteuning, toegang tot WiFi-netwerk van werkgever, software kopen voor tethering, minder goed touchscreen, lomper uiterlijk, zijn allemaal verdwenen bij de HTC Hero. Android blijkt snel volwassener te worden. De hardware ook.

Overigens, ik heb ook reviews gelezen met opmerkingen over accuduur, processorkracht en snelheid bij veel widgets. Tijdens het gebruik afgelopen week heb ik daar geen problemen mee gehad. De deze week uitgekomen firmware-update heb ik niet geïnstalleerd (het is immers een geleend toestel).

[Disclosure] De HTC Hero is beschikbaar gesteld door Whizpr namens HTC. De review weerspiegeld echter mijn persoonlijke mening.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pierre
12 jaren geleden

p.s. Als er iemand een Samsung Galaxy i7500 of HTC Leo beschikbaar heeft, dan hou ik me aanbevolen. Ik begrijp dat (ook) dat kandidaten zijn voor de troon waar de iPhone nu al een tijdje op zit.

Marcel de Leeuwe
12 jaren geleden

Wow, Pierre,

Wat een volledige en goede review. Dank je! Leuk om te lezen en goed dat de iPhone nu een gedegen concurrent erbij heeft.

1 kleine opmerking: je iPhone kun je toch ook opladen via het lichtnet met bijgeleverde stekker (die zie ik ook op je foto) waar je de usb connector instopt? Ik vind het wel een mooi systeem omdat je de stekker eenvoudig kunt gebruiken.

Hartelijke groeten en dat nog maar veel leveranciers allerlei mooie dingen naar je mogen opsturen zodat er meer van dit soort bruikbare reviews komt!

Marcel

Pierre
12 jaren geleden

@Marcel: Oei, je hebt helemaal gelijk. Dat is inderdaad ook zo. Bij de iPhone zit er wél een adapter bij (bij de iPod Touch niet). Ik heb dat hierboven in de tekst (én in de tekst van de vorige test) aangepast.

Angela
Angela
12 jaren geleden

Deze knappe review had ik goed kunnen gebruiken toen ik twijfelde tussen de Hero en de iPhone!

Na uitgebreid ienemienemutten heb ik de android gekozen, en daar heb ik geen spijt van gekregen. Het apparaat doet wat ik nodig heb, en kost niet de hoofdprijs.

Hoewel ik achteraf misschien een toetsenbordje nog prettiger had gevonden, ik merk dat ik weinig zin heb om te mailen via het touchscreen.

Willem
12 jaren geleden

Bedankt voor deze gedetailleerde en uitgebreide review.
Zeg maar tegen HTC dat je hem wat mij betreft mag houden!
(en doe mij dan maar die iPhone als je hem anders in de trapkast stopt…)

MydAS
MydAS
12 jaren geleden

Goede review, De Hero rules …!
Iedereen die hem heeft zien werken wil er zelf een. Met de laatste ROM versie is de snelheid uitstekend. De ontwikkeling van nieuwe applicaties in de MARKET gaat hard.

Maar een Apple is en blijft wel een Apple natuurlijk…

dennis
dennis
12 jaren geleden

Zelf heb ik beide telfoons getest en ben tot de conclusie gekomen, de de HTC beter past bij mij. Reden, je kan er zelf veel meer mee, alles is gratis (v.b.navigatie) en draait super. Bij de Iphone, ben ik gebonden aan diverse applicaties, moet ik voor de goede progammas betalen en ik mis er iets op, blijf wel een leuke telefoon. Hou je ervan om je telefoon te tunen, ga voor de HTC. Wil je stoer doen/trendy ga voor de Iphone.
mvg, dennis

Pierre
12 jaren geleden

@Dennis: het ligt iets genuanceerder (niet alle software voor de HTC is gratis en ook voor de iPhone kun je zelf ontwikkelen), maar ik kan me heel wat voorstellen bij je afweging. :-)

r4 revolution ds
12 jaren geleden

Terwijl zij kon gebruiken een duwtje in de prestaties dienst, de htc held is het meest kenmerkend-verpakt google android beveiligingsinrichting datum, waardoor enkele opmerkelijke verbeteringen en een sterk productiemiddelen interface.