Eurocatering – voor koks over de grens

Eurocatering - Klik voor grotere versie

Ik kreeg een mailtje van Linde Van Ishoven van LINGUAPOLIS, het Instituut voor Taal en Communicatie van de Universiteit Antwerpen. Zij wees me op Eurocatering Language Training. Dat is een website die gratis online taallessen en begeleiding aanbiedt voor jongeren die op horecastage gaan in het buitenland.
Op Slideshare staat een presentatie met een kort overzicht van de opzet van de site.

In feite is het een online talentraining, maar dan specifiek gericht op zaken die je in een restaurant tegen komt. Voordeel daarvan is dat je dan ook al die specifieke woorden, zinnen en conversaties leert die daar bij horen. Ik begon met het stap voor stap leren hoe ik in het Noors de opdracht kon krijgen om de temperatuur in de koelcel te meten en die dan in het daarvoor bestemde logboek te noteren.

Eurocatering - Klik voor grotere versie Eurocatering - Klik voor grotere versie

De oefeningen die ik in ‘The Cloche’ gemaakt heb waren leuk, maar niet allemaal even ‘moeilijk’. De gokfactor was soms best hoog. Maar het ziet er leuk uit en ik heb nu uiteraard maar één onderdeel doorgewerkt.

Het tweede deel van de site heet ‘The Tray’. En dat deel is opgezet op basis van Moodle. In die omgeving is extra achtergrond materiaal te vinden, tips en tucs, een portfolio, veelgestelde vragen, fora en blogs. De verschillende talentrainingen zijn er als courses in Moodle uitgevoerd waarvoor je je kunt aanmelden (zoals dat bij Moodle gebruikelijk is).

Ik heb me daar even voor de Noorse training aangemeld en daar vind je o.a. filmpjes met ‘gebaren’, een woordenlijst (ook Nederlands – Noors), culturele achtergrondinformatie over Noorwegen, een blog (dat nog leeg was) en een eveneens nog leeg foto-album.
Dit deel van de site nodigde wat minder uit tot interactiviteit dan dat de introductietekst deed vermoeden.

Gebruik van de site is gratis, het project is gefinancierd vanuit het Europees Leonardo da Vinci programma.

Leuk. Zinvol ook lijkt me, zelfs als je een taal al (een beetje) spreekt zijn zulke vaktermen handig. Zou wellicht ook handig zijn om zoiets te hebben voor docenten die in Nederland in het Engels lesgeven?

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
12 jaren geleden

Dank voor de tip. Speel ik gelijk door naar onze sector Hospitality & Wellness (waar horeca onder valt).