Tot volgend jaar!

 Gepubliceerd door om 17:24  Persoonlijk
dec 312008
 

Oliebollen bakken (foto door: PiAir (Old Skool))
Tijd om oliebollen te gaan bakken. Doe voorzichtig aan vanavond als je met vuurwerk aan de slag gaat. Ik zie jullie graag terug in het nieuwe jaar!

 Reacties uitgeschakeld voor Tot volgend jaar!  Tags:
dec 312008
 
Second Life - Klik voor grotere versie
“A client computer program provides instructions for a processor to locate and retrieve rich media and HTML files over a network, such as the internet, an internet or an LAN, for running in a three-dimensional (3D) graphical user interface. The program provides instructions for the processor to generate a 3D graphical user interface on a display. Then, the processor generates a metaphorical user object for navigating and interacting in the three dimensions within the environment via navigational and interactional inputs, respectively, from a user. The processor also integrates an HTML object into the environment, and interacts the user object with the HTML object in response to an interactional input from the user.”

(bron)

De VS blijft zichzelf belachelijk maken met het verstrekken van onzinnige patenten. Of je zou het ook positief kunnen formuleren: de VS blijft er voor zorgen dat er voldoende heel duidelijke voorbeelden beschikbaar zijn die laten zien dat patenten verlenen op globale concepten voor software-toepassingen een heel slecht idee is.
Het patent dat in het bezit is van Worlds.com is voor 3D omgevingen vergelijkbaar met het verlenen van een patent op het World Wide Web als het om 2D omgevingen gaat.
Het gaat dus niet om een innovatief mechanisme om skins of avatars te renderen, of zelfs maar om de technologie die de viewer of server van zo’n wereld laat functioneren. Dat zouden voorbeelden van componenten zijn waarvan ik me nog kan voorstellen dat je er patent op krijgt. Maar dit is simpelweg te ruim en te generiek.

Het patent is overigens niet nieuw, het is al in 2004 aangevraagd. Het bedrijf gaat nu in eerste instantie achter NCSoft uit Zuid Korea aan. Belangrijke zaak omdat bij toekenning ook andere virtuele werelden onder vuur zullen komen te liggen.

Gelukkig is dat een zorg voor volgend jaar.

 Reacties uitgeschakeld voor Nog een belachelijk patent om 2008 mee af te sluiten  Tags:
dec 292008
 
Netbooks: Then and now (foto door: dalelane)
“When we started this project for Psion, we drew a firm distinction between entities profiteering off the ‘Netbook’ name, and those not doing so. Neither we, nor Psion, thought that it would be fair, proportionate or sensible to start this process off by writing to those not profiteering financially and we have not done so. Journalists and bloggers obviously have to use some term to refer to the new class of ultra-low cost portables – we’d rather they didn’t use ‘netbook’ now that they’re aware of Psion’s registered trade marks, and we hope that they too will transition to whatever term becomes the legitimate generic. But are we about to start a wave of lawsuits against journalists and bloggers? The answer is an emphatic ‘no’. Our priorities lie elsewhere and always have done.”

(bron)

OK, het was dus geen hoax. Zoals ik al schreef heeft Psion het merk “NETBOOK” in de vorige eeuw vastgelegd. Op de afbeelding hierboven zie je een ‘oude’ netbook naast een ‘nieuwe’. Psion is in ieder geval voornemens om het niet te laten verworden tot een soortnaam voor compacte notebooks.
Het geruststellende nieuws is echter dat ze niet achter bloggers en journalisten aan gaan die het woord gebruiken. Ze gaan er gewoon vanuit dat die overstappen op datgene wat het nieuw gebruikelijke woord voor dit soort apparaten wordt.
Dat ga ik ongetwijfeld doen zodra er zo’n woord is. Tot die tijd gebruik ik gewoon ofwel de type-aanduiding (zoals eeePC) of toch nog maar gewoon de op dit moment meest gebruikelijke aanduiding: netbook.

Lees de hele reactie van Psion bij jkOnTheRun.

Maak een kopie van een Google Map

 Gepubliceerd door om 06:46  Geocoding
dec 292008
 


Bekijk de video op YouTube
Ik kreeg via de mail de vraag of ik eens stap voor stap wilde uitleggen hoe je een kopie kunt maken van een Google Map. Daarbij gaat het dan niet om het maken van een afbeelding van die kaart die je dan bijvoorbeeld in een document of webpagina kunt plakken, maar om een kopie van de informatie op die kaart.

In het filmpje laat ik zien dat de optie die het meest voor de hand lijkt te liggen niet werkt. Daarna laat ik zien hoe je het toch voor elkaar kunt krijgen.
Als toegift laat ik zien hoe je de data van twee (of meer) Google Maps samenvoegt tot één kaart.

p.s. Vind je de uitleg de moeite waard, geef dan ook even een rating op YouTube. Dank je!

p.s. #2 Volgens deze info bij YouTube worden er geen uitzonderingen meer gemaakt op de 10 minuten limiet. Dat is goed nieuws (screencasts moeten niet te lang worden) maar ook slecht nieuws (het werd nou net de moeite waard om hier YouTube voor te gebruiken).

 Reacties uitgeschakeld voor Maak een kopie van een Google Map  Tags:

Informatie over YouTube HD settings

 Gepubliceerd door om 20:43  Media
dec 282008
 
YouTube preferred upload - Klik voor grotere versie
“YouTube recently began offering users an option to view content in high definition- 720p resolution (when the source upload supports it). Please note, we are currently experimenting with this feature and optimizing it accordingly, so we can’t guarantee that your videos will always be transcoded into this format with this user option present. (Please also note this is only visible in US right now).
For an example of a video being streamed in 720p resolution, please click this link and then click on the text toggle ‘watch in HD’ located beneath the right hand corner of the player.”

(bron)

YouTube heeft eindelijk informatie online gezet over de nieuwe voorkeurformaten van video die je toevoegt aan YouTube.

Daarbij staat nu dus ook 1290 x 720 (16×9 HD) naast het al bekende 640 x 480 (4:3 SD). Opvallend is dat, in tegenstelling tot wat zowel Hans Mestrum als ikzelf voorheen dachten er blijkbaar geen eisen worden gesteld aan de minimum bitrate.

Wellicht wél belangrijk is de ‘disclaimer’ die YouTube op de pagina heeft opgenomen en die ik hierboven citeer. Er is dus nog geen garantie dat een video daadwerkelijk ook in High Definition formaat beschikbaar is.
Ook vandaag weer had ik een video in WMV formaat die niet als HD herkend werd, terwijl ik daar vorige week geen probleem mee had. Daarom upload ik een HD video eerst als “private” (dus niet voor iedereen zichtbaar) en wacht af of hij ook daadwerkelijk als HD herkend wordt.

YouTube Language - Klik voor grotere versie Tot slot nog even een opmerking over het “only visible in US right now”. Dat is een beetje verwarrend omdat je ook vanuit Nederland best HD video kunt bekijken op YouTube.
Maar er zijn een paar verschillen die je zelf kunt zien als je de taal-instelling (Taal, niet Land!) aanpast naar English (US). Niet alleen zie je dan “watch in HD” onder de video staan, als je daar dan op klikt wordt de video op YouTube zelf breder weergegeven dan wanneer de taal op Nederlands staat. Je ziet het in de screenshot hierboven van deze grappige en interessante video met pianolessen van Torley.

Wil je al direct naar de HD versie linken, gebruik dan &fmt=22 achter de URL. Dat werkt ook als je taalinstelling op Nederlands staat. Dus http://nl.youtube.com/watch?v=0AKw16S2jfY geeft standaard de ‘gewone’ versie en http://nl.youtube.com/watch?v=0AKw16S2jfY&fmt=22 geeft de HD versie.
De breedte van de weergave bij YouTube is echter wél volledig taalafhankelijk.

Overigens, het YouTube embedcode formulier dat ik hier toelicht voegt ook die &fmt=22 toe aan de link.

Top 2000 op je iPhone en Mobiel

 Gepubliceerd door om 09:02  iOS
dec 282008
 
Top2000 op iPaq en iPod Touch (foto door: PiAir (Old Skool))

Voor het geval je het nog niet wist: ook dit jaar weer kun je via Radio2 de Top2000 beluisteren. Het is inmiddels het tiende jaar en is uitgegroeid tot uit veel meer dan “alleen” een uitzending op de radio.
Uiteraard kun je naast de radio ook gebruik maken van de website van radio2, meekijken met een van de twee webcams of de TV uitzendingen bekijken. Nieuw dit jaar is dat je de Top 2000 ook mobiel kunt volgen.

Dat gebeurt via een applicatie die (blijkbaar) vergelijkbaar is met de Uitzending Gemist applicatie voor mobiel die onlangs beschikbaar gekomen is. Daarvoor moet je een SMS sturen voor het ontvangen van de downloadlink of naar http://m.radio2.nl/mobiel gaan.

Helaas geeft de site aan dat mijn HP iPAQ 914c (nog) niet ondersteund wordt. Terwijl de mobiel Uitzending Gemist applicatie daar wél op werkt. Ook de iPhone/iPod Touch zou niet werken omdat die (nog) geen streaming video ondersteuning heeft.

Gelukkig hoef je op beide apparaten toch niet helemaal verstokt te blijven van de Top 2000.
Let op! Doe dit niet als je niet beschikt over een data-abonnement waarbij streamen van audio/video buiten de bundel valt. Gebruik je Wifi dan is er natuurlijk niets aan de hand.

Top2000 op Windows Mobile
Als je een telefoon gebruikt met Windows Mobile, dan beschik je ook over Windows Media player. Dat betekent dat je zowel de radio 2 audiostream als de videostream van de webcams kunt ontvangen.
Je kunt die handmatig invoeren in je Media Player. Start de player op, kies Afspelen > Menu > Bibliotheek > Menu > URL openen en dan kun je een van onderstaande urls invoeren:
Audiostream: mms://tempo08.omroep.nl/radio2-bb
Webcam1: http://www.omroep.nl/live/radio2_top2000_cam1.asx
Webcam2: http://www.omroep.nl/live/radio2_top2000_cam2.asx

Handiger is waarschijnlijk als je de URLs als favorieten toevoegt in Internet Explorer op je mobiel, dan hoef je ze daar alleen maar aan te klikken om de stream op te starten.
De audiostream is bij mij over Wifi het betrouwbaarst.

Top2000 op je iPhone/iPod Touch
Op de iPhone en iPod Touch zul je het zonder video moeten doen, maar met dank aan http://www.nederland.fm/ kun je ook daar de Top 2000 beluisteren. Daar vind je overigens nog een aantal andere radio stations die je op die manier kunt beluisteren.
Ga met je iTouch naar http://www.nederland.fm/ en selecteer Radio 2. Kan niet eenvoudiger.

Zo, nu lekker verder luisteren.

dec 272008
 


Bekijk de video op YouTube

Het ziet er naar uit dat ook 2009 voldoende nieuws gaat brengen op het gebied van netbooks. Nee, het probleem van de kleine toetsenbordjes zal niet meteen opgelost worden, maar NVIDIA komt een nieuwe chipset combinatie genaamd ION. Dit is een combinatie van een GeForce 9400M GPU en een Intel Atom CPU. Deze combinatie zorgt er voor dat je zowel lange batterijduur hebt én krachtige grafische eigenschappen. Dat maakt het spelen van spellen of het converteren/bewerken van video op een compacte computer zoals een netbook opeens heel goed mogelijk.
En dat is natuurlijk heel goed nieuws. Zelfs als je nu al zo’n netbook hebt zonder die chips.

Meer lezen:
* Nvidia Ion Turbocharges Intel Atom
* Nvidia Q+A: Ion Platform Will Unlock the Power of the Netbook
* Nvidia Goes Netbooks: Releases Ion Graphics Platform for Intel Atom
* NVIDIA unveils ION graphics platform for netbooks
* Intel says there’s nothing wrong with NVIDIA’s ION platform

 Reacties uitgeschakeld voor Video’s bewerken en gamen op een netbook  Tags:

Teken je stoel en tafel in de lucht

 Gepubliceerd door om 07:00  Hardware
dec 272008
 


Bekijk de video op YouTube

Op Discovery Channel komt op het moment met enige regelmaat een filmpje voorbij van FRONT Design uit Zweden. Ik kon dat filmpje niet online vinden, maar de clip die je hierboven ziet komt er in voor.
Ze gebruiken ‘motion capturing‘ in combinatie met (zo ziet het er uit) Stereolithografie om aan ‘Rapid Prototying‘ te doen.

Het lijkt me heel moeilijk want wat wij op bovenstaand filmpje zien is niet wat de ontwerpers zelf zien. Zij tekenen letterlijk in de lucht. En je ziet ze naar hun ‘pen’ kijken, dus het is ook niet zo dat ze ergens een monitor met een realtime weergave van het resultaat hebben staan.
Is toch heel wat anders dan een stoel maken met een kettingzaag (ook door FRONT design).

 Reacties uitgeschakeld voor Teken je stoel en tafel in de lucht  Tags:

Generate YouTube embed codes v2

 Gepubliceerd door om 13:08  Media
dec 262008
 


Bekijk de video op YouTube

Toen YouTube een tijdje geleden ondersteuning voor High Definition video introduceerde was het embedden van zo’n HD video op breedbeeldformaat nog handwerk. Ik heb toen een script gemaakt waarmee je dat eenvoudig kon doen.
Inmiddels heb je het script niet meer nodig voor het verschil tussen de oude en nieuwe beeldverhoudingen van YouTube, maar de standaard YouTube code laat nog steeds video’s zien op lage kwaliteit, terwijl er nu ook voor de ‘oude’ video’s al de mogelijkheid is om die (in de meeste gevallen) op hogere kwaliteit weer te geven.

Hoewel het script ‘slechts’ vier handelingen vergde, vond ik het nog niet optimaal. Daarom heb ik een nieuwe versie van het script gemaakt en een bijbehorend scriptlet. Daarmee wordt het aantal stappen gereduceerd tot één, namelijk een druk op de knop in de browser.

Ook nieuw is de standaard aanwezigheid in de gegenereerde embed-code van een knop om de video schermvullend af te spelen. Dus als je het filmpje hierboven maar wat klein vind, dan kun je hem ook schermvullend bekijken zonder daarvoor eerst naar YouTube toe te hoeven.

Het nieuwe script heeft als nadeel dat het niet meer 100% op basis van Javascript werkt. Je mag gewoon van de code bij mij op de server gebruik maken. Maar als je het op je eigen server wilt laten draaien, dan kun je hier de code downloaden.
Het ZIP-bestand bevat beide versies, voor versie 2 moet je de bestanden op een server met PHP ondersteuning plaatsen. Daarna moet je in YouTube_codev2.htm de regel
var ProxyURL =
aanpassen zodat die naar het juiste bestand verwijst.
Beide bestanden moeten op een server in hetzelfde domein staan. Dat heeft te maken met de in JavaScript ingebouwde beveiliging.

 Reacties uitgeschakeld voor Generate YouTube embed codes v2  Tags:

YouTube nu ook écht met ondertitels

 Gepubliceerd door om 09:34  Media
dec 252008
 


Bekijk video op YouTube
Afgelopen augustus voegde YouTube de optie toe om ondertiteling bij een video te plaatsen. Toen was dat eigenlijk pas een eerste stap aangezien de embedded player de ondertiteling nog niet ondersteunde.

Het blijkt nu echter dat, ik neem aan met de recente updates van die player, je die ondertiteling ook zichtbaar kunt maken bij de embedded player.
YouTube - Klik voor grotere versie Zodra de video begint af te spelen kun je via het menu rechtsonder in de player een gewenste taal kiezen. De talen die je daar staat zijn ‘meegeleverd’, d.w.z. dat ik in dit geval zowel de Engelse als Nederlandse ondertiteling gemaakt en toegevoegd heb.

Nieuw (in bèta) is ook de optie om de ondertiteling automatisch door YouTube te laten vertalen. Handig dus als er bijvoorbeeld wél Franse ondertiteling bij zit en je het Frans niet zo goed kunt volgen. Verwacht er geen wonderen van. De vertalingen worden per stukje ondertitel gemaakt en dat zijn vaak delen van zinnen. Dat maakt vertalen sowieso nog moeilijker dan anders.
Het levert soms grappige vertalingen op, zie bijvoorbeeld onderstaande zin “Of ze hebben een hoorzitting beletsel”.
YouTube - Klik voor grotere versie Ik laat het aan jezelf over om hier in dit filmpje even op zoek te gaan naar de oorspronkelijke tekst.

Op het wensenlijstje staat nu nog de optie om een ondertiteling standaard te laten afspelen, dat kan bij dotSUB wel al. Dan kun je lezers/kijkers op je blog namelijk meteen de ondertitels aanbieden zonder dat je ze moet gaan uitleggen hoe die aan te zetten.

 Reacties uitgeschakeld voor YouTube nu ook écht met ondertitels  Tags: