Geen Hoax: Psion wil dat je het niet meer over Netbooks hebt!

Netbooks: Then and now (foto door: dalelane)
“When we started this project for Psion, we drew a firm distinction between entities profiteering off the ‘Netbook’ name, and those not doing so. Neither we, nor Psion, thought that it would be fair, proportionate or sensible to start this process off by writing to those not profiteering financially and we have not done so. Journalists and bloggers obviously have to use some term to refer to the new class of ultra-low cost portables – we’d rather they didn’t use ‘netbook’ now that they’re aware of Psion’s registered trade marks, and we hope that they too will transition to whatever term becomes the legitimate generic. But are we about to start a wave of lawsuits against journalists and bloggers? The answer is an emphatic ‘no’. Our priorities lie elsewhere and always have done.”

(bron)

OK, het was dus geen hoax. Zoals ik al schreef heeft Psion het merk “NETBOOK” in de vorige eeuw vastgelegd. Op de afbeelding hierboven zie je een ‘oude’ netbook naast een ‘nieuwe’. Psion is in ieder geval voornemens om het niet te laten verworden tot een soortnaam voor compacte notebooks.
Het geruststellende nieuws is echter dat ze niet achter bloggers en journalisten aan gaan die het woord gebruiken. Ze gaan er gewoon vanuit dat die overstappen op datgene wat het nieuw gebruikelijke woord voor dit soort apparaten wordt.
Dat ga ik ongetwijfeld doen zodra er zo’n woord is. Tot die tijd gebruik ik gewoon ofwel de type-aanduiding (zoals eeePC) of toch nog maar gewoon de op dit moment meest gebruikelijke aanduiding: netbook.

Lees de hele reactie van Psion bij jkOnTheRun.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Moniek
13 jaren geleden

‘Minilaptop’ zou dat wat zijn? Of ‘Netboek’, met een beetje andere schrijfwijze is het een ander woord toch?

Pierre
13 jaren geleden

Hmm, Minilaptop zou in het Engels als 2 losse worden geschreven worden. Dat is dan dus niet zo handig.
Netboek is erg specifiek Nederlands, en dat verkoopt dat waarschijnlijk nog slechter dan ‘poken’. ;-)
Ik heb overigens nog niet echt veel andere termen voorbij zien komen in de berichtgeving over CES2009. Dus blijkbaar zijn de andere blogs nog niet zo onder de indruk en gebruiken de meeste leveranciers de term ook nog gewoon.
Sony had het gemakkelijk, die hebben al de merknaam "Vaio" en gebruiken die ook voor hun kleinste telg. Maar ja, die hebben het ook over "a complete notebook experience without compromise" dus wellicht willen ze daarom nadrukkelijk geen andere naam.