YouTube nu ook écht met ondertitels


Bekijk video op YouTube
Afgelopen augustus voegde YouTube de optie toe om ondertiteling bij een video te plaatsen. Toen was dat eigenlijk pas een eerste stap aangezien de embedded player de ondertiteling nog niet ondersteunde.

Het blijkt nu echter dat, ik neem aan met de recente updates van die player, je die ondertiteling ook zichtbaar kunt maken bij de embedded player.
YouTube - Klik voor grotere versie Zodra de video begint af te spelen kun je via het menu rechtsonder in de player een gewenste taal kiezen. De talen die je daar staat zijn ‘meegeleverd’, d.w.z. dat ik in dit geval zowel de Engelse als Nederlandse ondertiteling gemaakt en toegevoegd heb.

Nieuw (in bèta) is ook de optie om de ondertiteling automatisch door YouTube te laten vertalen. Handig dus als er bijvoorbeeld wél Franse ondertiteling bij zit en je het Frans niet zo goed kunt volgen. Verwacht er geen wonderen van. De vertalingen worden per stukje ondertitel gemaakt en dat zijn vaak delen van zinnen. Dat maakt vertalen sowieso nog moeilijker dan anders.
Het levert soms grappige vertalingen op, zie bijvoorbeeld onderstaande zin “Of ze hebben een hoorzitting beletsel”.
YouTube - Klik voor grotere versie Ik laat het aan jezelf over om hier in dit filmpje even op zoek te gaan naar de oorspronkelijke tekst.

Op het wensenlijstje staat nu nog de optie om een ondertiteling standaard te laten afspelen, dat kan bij dotSUB wel al. Dan kun je lezers/kijkers op je blog namelijk meteen de ondertitels aanbieden zonder dat je ze moet gaan uitleggen hoe die aan te zetten.