aug 312012
 

Pinnacle Studio for iPad Avid Studio leek een goede concurrent voor iMovie op de iPad met als uniek punt dat hij ook op de iPad 1 zou werken. Toch bleek dat niet altijd even goed te werken. Blijkbaar is dat de reden dat de opvolger van deze applicatie niet langer de iPad 1 zal ondersteunen. Maar er wijzigt meer. Avid Studio wordt namelijk Pinnacle Studio van Corel.

De ‘oude’ versie (Avid Studio) zal over een tijdje verdwijnen uit de app-store, dus als je die wilt blijven gebruiken dan is het handig om een kopie van de apk vanuit iTunes te maken. Maar op zich is dat niet nodig, want Pinnacle Studio van Corel is tot 18 september 2012 gratis. En niet alleen voor mensen die Avid Studio al hebben, maar voor iedereen. Dus ik zou zeggen: grijp je kans! 🙂

Ten opzichte van de oude versie is de 1080p export vooral voor de iPad 3 bezitters natuurlijk wel een mooie toevoeging. Daarnaast is Box.net toegevoegd als export optie.

aug 312012
 

Raspberry Pi with Bluetooth nano dongle Jeetje, waar je al niet mee te maken krijgt als bedrijf. Op de Raspberry Pi website staat een verslag van een wel heel erg hardleerse, volhardende meneer die probeert om een gratis Raspberry Pi los te praten bij Eben Upton, de Executive Director van de stichting die de Raspberry Pi ontwikkeld heeft.

Het is een mooi voorbeeld van “not taking no for an answer”, maar het is maar de vraag of ik zelf zo beleefd was gebleven tot aan het einde van de conversatie (helemaal lezen!)

Back to the Future met Windows 8

 Gepubliceerd door om 23:14  Hardware, Windows
aug 302012
 
Compaq 2170p

Op dit moment vindt in Berlijn de IFA plaats. De IFA is de grootste beurs voor consumentenelektronica, met zo’n 273.800 bezoekers, meer dan 1.000 exposanten en 2,4 miljard euro aan geplaatste orders (bron). En het heeft tot gevolg dat mijn Google Reader berichtenstroom over loopt van aankondigingen van HP, Samsung, ASUS en anderen. En het gaat mij daarbij met name om één categorie producten waarvan ze bij Apple waarschijnlijk schaterend van het lachen onder de tafel liggen: de tablet PC. En dan bedoel ik de tablet PC van voor de tijd dat Apple het begrip tablet claimde voor de iPad. Ik bedoel de Windows laptop met beeldscherm dat je met een pen of met je vingers kon bedienen.

Want die komt weer helemaal terug. De aankondiging van de Microsoft Surface heeft er niet toe geleid dat de hardwarepartners hun handen massaal van Windows af trokken. Nee, het heeft er toe geleid dat er tijdens de IFA een veelvoud van apparaten wordt aangekondigd die je met je vingers kunt bedienen (of zelfs met een pen). Allemaal hebben ze echter wel een toetsenbord. Er zijn twee varianten: de laptop met touchscreen (beetje zoals mijn eeePC uit 2008) of een dock met toetsenbord waar dan een tablet in geklikt wordt (zoals de Asus Transformer dat introduceerde). Maar wie gaat die apparaten ooit kopen?
Lees verder….

aug 292012
 


Nee, ze waren niet het eerste. Nikon kondigde eerder al de Coolpix s800c, die ook gebruik maakt van Android, maar dat is ‘slechts’ Android 2.3.3 en sorry hoor, maar dan krijg je mij niet snel meer, die versie van Android is van februari 2011. En er zijn meer verschillen, specificaties die de Samsung Galaxy Camera een heel interessant apparaat maken. Toegegeven, het is bekend: het beste fototoestel is het toestel dat je altijd bij je hebt. En voor mij is dat mijn iPhone. Maar deze Galaxy heeft een echte zoomlens met 21x optische zoom, dat zie ik mijn iPhone niet doen. Terwijl hij wél ook over Wifi beschikt én 3G (en 4G maar daar heb ik nog niets aan) én dus over Android 4.1, dus daarmee ook toegang tot applicaties waarmee je de video even kunt bewerken, foto’s kunt bijsnijden of van een filter of overlay kunt voorzien en dan kunt oploaden naar de gewenste plek, of via de WordPress applicatie meteen op je weblog plaatsen. Precies dus zoals je met je iPhone of andere smartphone ook zou doen.

Het duurt nog tot oktober tot hij op de markt komt. Ik zie bij Portable Gear dat de adviesprijs €599,- gaat worden. Ik kon bij Engadget ook nog niets vinden over de videoresolutie. Het is jammer dat hij geen microfoon ingang heeft, want een videocamera met microfooningang, Android, een goede lens, optische zoom en Wifi voor €599,- zou wel een heel andere draai geven aan “video op mobiele devices“. 😉

WhatsAppen op je PC

 Gepubliceerd door om 06:39  Android, Internet
aug 282012
 

Dit bericht begon eigenlijk als een praktijktest om te zien of de instructies die hier staan in de praktijk een beetje werkten. Die instructies zijn voor het installeren van WhatApp op je PC.

Voor wie het nog niet weet: WhatApp is een berichtenapplicatie voor op je smartphone. Je kunt er tekstberichten, foto’s, audioberichten, locaties en contacten mee versturen naar je contactpersonen. Een beetje dus als een uitgebreide SMS-optie die geen SMS-bundel vergt maar via je dataverbinding (WiFi of 3G) verloopt. En zoals wel vaak de reden is, ben ik de applicatie de laatste tijd een stuk meer gaan gebruiken omdat ik een aantal contacten heb die hem eveneens regelmatig gebruiken. Ik heb een heleboel contacten die een account hebben overigens, maar het aantal berichten dat ik via WhatApp krijg is (gelukkig?) nog te overzien.

Maar toch had ik zoiets van “zou het niet ook handig zijn om WhatApp op mijn PC of op mijn iPad te kunnen gebruiken?” Want standaard kan dat namelijk niet.
Lees verder….

aug 272012
 

Het is vast een heel slechte gewoonte waar veel betere alternatieven voor zijn, maar sinds ik de iPad gebruik om dingen op te zoeken maak ik regelmatig gebruik van de optie om de link van een pagina die ik op dat moment aan het bekijken ben naar mezelf door te mailen.

Ik weet dat ik tabs van Google Chrome op de iPad ook kan ‘zien’ in Chrome op mijn latop (en dan kan openen), daar gaat het ook niet om. Het zijn gewoon pagina’s die ik even voor mezelf wil vastleggen en bewaren. Ook dat kan ongetwijfeld handiger, maar dat versturen via de mail gaat nou eenmaal lekker snel en het zijn toch vaak geen pagina’s die ik langer dan even wil bewaren.

Goed, na al die verontschuldigingen, nou de tip. Ook voor Google Chrome op de desktop is er een plugin/extensie waarmee je eenvoudig een link naar de pagina die je aan het bekijken bent kunt doorsturen. Hij heet Email this Page. Handig, vind ik.

Er is ook een add-on voor Firefox die hetzelfde doet, maar die heb ik nog niet getest.

aug 262012
 

Ik had al een keer beschreven hoe je de RSS-feed van een Facebook pagina kunt achterhalen. Maar toen ik vandaag weer een keer op zoek moest naar zo’n code, vond ik het eigenlijk wel welletjes. Dat moest toch eenvoudiger kunnen.
Dat kan ook, voor Pages (pagina’s), niet voor Profiles (profielen). Voor die laatste, bijvoorbeeld http://www.facebook.com/pierre.gorissen blijkt de RSS-optie namelijk helemaal verdwenen te zijn. Blijkbaar is het maken van een RSS-feed van een profiel op Facebook alleen nog maar mogelijk via de Facebook API (zie deze uitleg voor de code). Nou, dat ging me net wat ver.

Maar voor Pages blijkt de workaround die ik eerder beschreef gelukkig nog gewoon te werken. En daarom heb ik even een script gemaakt dat dat werk voor je doet. Je kunt het hier vinden. Het enige wat je hoeft te doen is de URL van een Facebook pagina in te voeren en je krijgt na het klikken op Submit de RSS-feed te zien. Die kun je dan bijvoorbeeld in Google Reader plakken. Ik volg zo al heel wat pagina’s, bijvoorbeeld van Cape To Cape 2012 (RSS-feed), Dive2Gether Crete (RSS-feed), de NTFU Wielersportbond (RSS-feed), One Life RX Sports (RSS-feed), de Vogelvrije Fietser (RSS-feed), de Zuiderzee Klassieker (RSS-feed), Dashware (RSS-feed), SportvoedingWebshop (RSS-feed), Tour for Life (RSS-feed).

Wil je het script liever op je eigen server, dan kan dat ook, je kunt de code hier downloaden.
Ik snap waarom bedrijven als Facebook en Twitter het graag moeilijk maken om RSS te gebruiken. Ik zie zo namelijk geen/nauwelijks reclame en alleen die dingen die ik echt zelf wil zien. Maar vervelend blijft het wel.

aug 262012
 

Volgens mij ben ik in rap tempo lezers aan het weg jagen met al mijn berichten over zonnepanelen en obscure scripts die de data ervan uitlezen. Sorry daarvoor dan bij deze, maar dit is nou eenmaal de plek waar ik voor mezelf ook dat soort zaken bijhoudt (omdat ik het anders volgende week weer vergeten ben). Hoe dan ook, ik heb een kleine uitbreiding gemaakt op het script dat er voor zorgt dat de Raspberry Pi me elke avond een rapport stuurt met een grafiek van de dagopbrengst van de zonnepanelen (zie dit bericht).

In het oorspronkelijke script was het namelijk zo dat er geen temperatuur werd getoond. En dat was op PVOutput wél zo, dus wilde ik dat ook in mijn overzicht.
Complicerende factor was echter dat die data niet in de lokale MySQL database aanwezig was. Het is namelijk niet iets wat de omvormer zelf bijhoudt. Het is data die PVOutput.org ophaalt bij een andere online dienst: Weather Underground.
Weather Underground is eigenlijk zoiets als PVOutput, maar dan voor weerstations. Dat kunnen grote, professionele weerstations zijn, maar ook amateurs kunnen hun data automatisch daar naartoe laten uploaden.
En als je PVOutput en Weather Underground aan elkaar koppelt, dan krijg je het temperatuurverloop netjes in je grafieken te zien.

Ik moest dus op zoek naar een manier om die data ook in mijn eigen grafieken te krijgen.
Lees verder….

aug 252012
 


Ik moet bekennen dat ik nog niet zelf met Windows 8 gespeeld heb. Ik kan dus nog niets zeggen over de vraag of ik de nieuwe interface vreselijk of fantastisch ga vinden. Maar bovenstaand filmpje laat zien hoe “traditionele” programma’s gebruik zouden kunnen gaan maken van die hybride omgeving.

Ik gebruik zelf PowerDirector voor het bewerken van video’s op mijn desktopsysteem hier thuis. Het is een pakket waarmee ik kan doen wat ik wil doen en dat optimaal gebruik maakt van mijn processor en grafische kaart. In de regel gaat het produceren/exporteren van full-HD video’s lekker snel.
Nu wordt in de video een interface voor PowerDirector getoond die afgestemd is op het gebruik op een tablet, dus met vingerbediening. Die interface is een stuk compacter en (dus) wat beperkter.
Maar je kunt op het einde gewoon snel een filmpje maken en/of uploaden naar bijvoorbeeld YouTube of Facebook.

Mooi is echter dat je het resultaat ook gewoon kunt opslaan (exporteren) naar een formaat dat weer ingelezen kan worden in de desktopversie van PowerDirector. Dus mocht je na de snelle edit toch wat dingen willen doen die alleen in de desktopversie beschikbaar zijn, dan kan dat.
Nou vind ik export en import een beetje houtje-touwtje. Ik vind eigenlijk dat dat omschakelen naadlozer zou moeten gebeuren. Maar het is wel een interessante ontwikkeling. Zeker omdat gebruikers de Metro-versie apart kunnen kopen (als een soort instapmodel), terwijl de bezitters van de complete versie de Metro-versie er gratis bij krijgen.
Ook mooi is dat als je nu versie 10 koopt, je gratis kunt upgraden naar versie 11 (die voor Windows 8) als hij beschikbaar komt. Ik zit zelf nog op versie 9, toch maar even upgraden.

(Getipt door Engadget)

Disclosure: ik ben gewoon een gebruiker van PowerDirector, ik heb de versie zelf gekocht en betaald, ik wordt niet betaald voor deze post!

aug 242012
 

Terwijl mijn Raspberry Pi inmiddels al ruim een week zonder problemen de data van mijn zonnepanelen online zet (zie ook dit bericht en dit bericht) was er toch nog wel iets wat er wat mij betreft aan ontbrak (nou ja, een paar dingen nog, maar dit was er ook een van). Ik wilde graag met enige regelmaat (dagelijks) een overzicht krijgen van de opbrengst van die dag. En dan bedoel ik niet opbrengst in Euro’s maar gewoon in kWh.

De PVOutput website maakt hele mooie overzichten, maar heeft zo te zien geen mogelijkheid om daar automatisch een offline versie van te maken. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Daarbij gebruik ik de data die SMA-Bluetooth lokaal in een MySQL database opslaat. Ik hoef er dus niet voor naar PVOutput en ook wel zo fijn is dat ik op het moment van het maken van het rapport niet afhankelijk ben van het online zijn van de omvormer (die schakelt namelijk ’s avonds automatisch uit). Uiteraard was het de bedoeling dat het proces volledig automatisch zou gaan en dat het op de Raspberry Pi kon gebeuren.

Ik maak gebruik van pChart-bibliotheek, dat is een PHP-bibliotheek waarmee je grafieken kunt maken. Die kun je dan niet alleen in een webpagina opslaan, maar ook lokaal opslaan als afbeelding die je dan weer via de mail kunt versturen.
Lees verder….