Back to the Future met Windows 8

Compaq 2170p

Op dit moment vindt in Berlijn de IFA plaats. De IFA is de grootste beurs voor consumentenelektronica, met zo’n 273.800 bezoekers, meer dan 1.000 exposanten en 2,4 miljard euro aan geplaatste orders (bron). En het heeft tot gevolg dat mijn Google Reader berichtenstroom over loopt van aankondigingen van HP, Samsung, ASUS en anderen. En het gaat mij daarbij met name om één categorie producten waarvan ze bij Apple waarschijnlijk schaterend van het lachen onder de tafel liggen: de tablet PC. En dan bedoel ik de tablet PC van voor de tijd dat Apple het begrip tablet claimde voor de iPad. Ik bedoel de Windows laptop met beeldscherm dat je met een pen of met je vingers kon bedienen.

Want die komt weer helemaal terug. De aankondiging van de Microsoft Surface heeft er niet toe geleid dat de hardwarepartners hun handen massaal van Windows af trokken. Nee, het heeft er toe geleid dat er tijdens de IFA een veelvoud van apparaten wordt aangekondigd die je met je vingers kunt bedienen (of zelfs met een pen). Allemaal hebben ze echter wel een toetsenbord. Er zijn twee varianten: de laptop met touchscreen (beetje zoals mijn eeePC uit 2008) of een dock met toetsenbord waar dan een tablet in geklikt wordt (zoals de Asus Transformer dat introduceerde). Maar wie gaat die apparaten ooit kopen?

Voor de duidelijkheid: ik was heel blij met de Compaq 2170p toen die in januari 2008 beschikbaar kwam. Toegegeven, Vista was knudde, maar het was een mooie, compacte laptop met een scherm dat je om kon klappen op het toetsenbord. Het feit dat je hem alleen met een pen kon bedienen maakte hem minder handig, maar er met een stylus op schrijven ging veel en veel beter (nauwkeuriger) dan op een iPad (zie ook deze hands-on vergelijking van vorig jaar).

Maar om ook maar enige kans van slagen te hebben zullen de Surface-achtige apparaten een aantal eigenschappen moeten hebben (denk ik):

* Licht
Met dock mag het apparaat niet meer dan zo’n 1.300gram wegen, zonder dock zo’n 500gram. Anders is hij te zwaar om in zijn geheel altijd bij je te hebben of te zwaar als tablet.

* Lange accuduur
Een iPad hoef je overdag nooit op te laden, een iPad 2 bij gewoon gebruik niet eens elke dag. Dat moeten deze apparaten ook kunnen. Mensen moeten nooit ’s ochtends hoeven te denken “oh, laat ik de adapter maar meenemen want ik ga de hele dag van huis”.

* Betaalbaar
Meer dan 1.000 euro wil ik niet betalen voor een laptop. Als deze touch-apparaten als “premium” apparaten met bijbehorende prijzen van > 1.000 euro op de markt gaan komen, dan wordt het niets. Natuurlijk, een bedrijf zal er best dat bedrag voor willen betalen, maar je moet de gewone consument winnen. En die zijn gewend aan tablets van 500-700 euro. Die dock, dat toetsenbord, dat mag niet de prijs verdubbelen.

* Krachtig en snel
Je ziet dat er nu ook wel een paar betaalbare varianten worden aangekondigd, maar die hebben dan vaak netbookachtige specificaties. Niet doen. Met toetsenbord is het een volwaardige laptop. We willen geen netbooks meer, dan kan ik ook een iPad of Android tablet gebruiken. We willen volwaardige systemen. Er zal voor gezorgd moeten worden dat Windows kan vliegen.

* Zinvol
Een tochscreen op een laptop is leuk, maar niet iets om heel veel geld voor te betalen. Wellicht was dat voor het iPad-tijdperk zo, maar nu is een touchscreen geen premium feature meer.

* Genoeg touch-specifieke applicaties
Ik schreef eerder al over PowerDirector voor Windows 8. Dat is een applicatie die twee gezichten heeft: eentje is de gewone zoals je dat nu ook in Windows 7 ziet, de andere eentje die echt gemaakt is om met je vingers te bedienen. Dan alleen worden applicaties succesvol in een vingerbestuurde omgeving.

Hebben ze een kans?
Eerlijk is eerlijk, ik weet het niet. Ook het eerste tablet PC tijdperk begon vol goede moed en met het idee dat dit dé nieuwe manier van werken en bedienen was.
Ook nu zijn er kansen zat. Zeker in het onderwijs waar studenten en leerlingen nu als probleem hebben dat ze op hun iPad moeten typen op een onscreen toetsenbord (ja, het kan via Bluetooth maar hoeveel scholen ken je waar ze elke leerling ook zo’n toetsenbord geven? Of zoals ik het zelf had afgelopen week, dat ik mijn laptop mee nam naar een conferentie omdat dat schakelen tussen PowerPoint op de laptop naar iPad om wat laatste edits uit te voeren en dan weer naar USB-stick exporteren om hem op de sprekerscomputer te zetten me simpelweg teveel werk was. Dus er ligt zeker wel een markt.

Dus gewoon even oktober afwachten als Microsoft met de officiële release van Windows 8 komt en dan kijken of de aangekondigde modellen ook echt op de markt komen, tegen welke prijs en met welke definitieve specificaties. En dan 6 maanden of zo erna, kijken of ze ook ze snel de winkels uit vliegen. Ik moet het nog zien.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Back to the Future met Windows 8:
Op dit moment vindt in Berlijn de IFA plaats. De IFA is de grootste beurs voo… http://t.co/gVlmpmsz

Pletman
9 jaren geleden

Mijn volgende laptop wordt wel een Windows 8 machine met touch screen (al dan niet afneembaar). Ik geloof wel dat dit de toekomst is. Ik gebruik zelf de Asus Transformer heel vaak en ik gebruik bijna altijd het scherm om te navigeren. Ik betrap me er op dat als ik achter een gewone laptop zit, vaak vergeefs naar het scherm grijp. Het is gewoon heel fijn om de keuze te hebben. Of scherm, of muis.
Ik denk ook dat Apple met de nieuwe Macbook pro en de Imac ook met scherm navigatie moet komen (om voor/bij te blijven).
Natuurlijk moet het geheel betaalbaar, licht, etc. zijn. Al denk ik dat de tablets van de Intel versies het niet lang kwa batterij zullen uithouden. Daarnaast zal deze ook gekoeld moeten worden, waardoor deze weer zwaarder wordt. Dus voor mij hoeft een afneembaar scherm niet perse.