Zon Zoekt Dak stuurt dagelijkse rapport via de mail #2 [Raspberry Pi]

Volgens mij ben ik in rap tempo lezers aan het weg jagen met al mijn berichten over zonnepanelen en obscure scripts die de data ervan uitlezen. Sorry daarvoor dan bij deze, maar dit is nou eenmaal de plek waar ik voor mezelf ook dat soort zaken bijhoudt (omdat ik het anders volgende week weer vergeten ben). Hoe dan ook, ik heb een kleine uitbreiding gemaakt op het script dat er voor zorgt dat de Raspberry Pi me elke avond een rapport stuurt met een grafiek van de dagopbrengst van de zonnepanelen (zie dit bericht).

In het oorspronkelijke script was het namelijk zo dat er geen temperatuur werd getoond. En dat was op PVOutput wél zo, dus wilde ik dat ook in mijn overzicht.
Complicerende factor was echter dat die data niet in de lokale MySQL database aanwezig was. Het is namelijk niet iets wat de omvormer zelf bijhoudt. Het is data die PVOutput.org ophaalt bij een andere online dienst: Weather Underground.
Weather Underground is eigenlijk zoiets als PVOutput, maar dan voor weerstations. Dat kunnen grote, professionele weerstations zijn, maar ook amateurs kunnen hun data automatisch daar naartoe laten uploaden.
En als je PVOutput en Weather Underground aan elkaar koppelt, dan krijg je het temperatuurverloop netjes in je grafieken te zien.

Ik moest dus op zoek naar een manier om die data ook in mijn eigen grafieken te krijgen.

De eerste optie die ik onderzocht heb is het rechtstreeks ophalen van de data bij Weather Underground. Dat leverde echter een probleem op. Het gratis account dat ik daar moest aanmaken om toegang tot hun API te krijgen (zodat PVOutput de gegevens voor mij kon ophalen) heeft een limiet van 500 calls per dag. Daarvan gebruikt PVOutput er al 300 (ze halen elke keer als ik data naar PVOutput stuur de temperatuur voor die data op).
Nou was er een optie om de “history” van een dag op te vragen. Maar helaas bevatte die history niet alle data, maar slechts een samenvatting. Op zich nog best wel in detail, elke 15-30 minuten, maar omdat de data van de zonnepanelen betrekking had op elke 5 minuten zag je het verschil in detail in de grafieken te duidelijk (vond ik).

Dus daarom toch maar ophalen bij PVOutput. Nou heeft ook die site limieten met betrekking tot het aantal API calls dat je op een dag kunt maken, maar hier was het wél mogelijk om alle data van de afgelopen dag, op dat 5 minuten detailniveau, in één call op te vragen.

Ik heb er een apart script voor gemaakt dat de data ook in een aparte tabel in de database opslaat. De grafiek wordt wat complexer, er is een derde y-as bijgekomen (heeft PVOutput overigens niet) en de temperatuurdata wordt ook in tekst onder de grafiek weergegeven.

De stap-voor-stap installatie uitleg staat (weer in het Engels) op deze pagina.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

Selectie: Zon Zoekt Dak stuurt dagelijkse rapport via de mail #2 [Raspberry Pi] http://t.co/wmBs4lRy #hardware #tip

trackback

Zon Zoekt Dak stuurt dagelijkse rapport via de mail #2 [Raspberry Pi]: Volgens mij ben ik in rap tempo lezers a… http://t.co/LaIceuzN