Zon Zoekt Dak stuurt dagelijkse rapport via de mail [Raspberry Pi]

Terwijl mijn Raspberry Pi inmiddels al ruim een week zonder problemen de data van mijn zonnepanelen online zet (zie ook dit bericht en dit bericht) was er toch nog wel iets wat er wat mij betreft aan ontbrak (nou ja, een paar dingen nog, maar dit was er ook een van). Ik wilde graag met enige regelmaat (dagelijks) een overzicht krijgen van de opbrengst van die dag. En dan bedoel ik niet opbrengst in Euro’s maar gewoon in kWh.

De PVOutput website maakt hele mooie overzichten, maar heeft zo te zien geen mogelijkheid om daar automatisch een offline versie van te maken. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Daarbij gebruik ik de data die SMA-Bluetooth lokaal in een MySQL database opslaat. Ik hoef er dus niet voor naar PVOutput en ook wel zo fijn is dat ik op het moment van het maken van het rapport niet afhankelijk ben van het online zijn van de omvormer (die schakelt namelijk ’s avonds automatisch uit). Uiteraard was het de bedoeling dat het proces volledig automatisch zou gaan en dat het op de Raspberry Pi kon gebeuren.

Ik maak gebruik van pChart-bibliotheek, dat is een PHP-bibliotheek waarmee je grafieken kunt maken. Die kun je dan niet alleen in een webpagina opslaan, maar ook lokaal opslaan als afbeelding die je dan weer via de mail kunt versturen.

Ik moet zeggen dat het niet de meest eenvoudig te doorgronden bibliotheek is. Het installeren van Apache, PHP en pChart op de Raspberry Pi ging op zich nog eenvoudig genoeg. Maar het tweaken van de grafiek heeft me nog het nodige werk gekost.

Er bleek ook niets beschikbaar te zijn op de Raspberry Pi voor het extern versturen van mail, dus ben ik met sendmail aan de slag gegaan. Dat leek te werken, ook met attachment, maar toen bleek dat de mail die ik zo verstuurde niet weergegeven konden worden op de iPad/iPhone. Dus heb ik Mutt gebruikt, een andere mailprogramma waarmee je met commandoregels mails met bijlagen kunt versturen.

Ik heb het hele proces weer stap-voor-stap beschreven (in het Engels) op deze pagina.
Je ziet hierboven bij het bericht een voorbeeld van de rapportage die je kunt verwachten. Niet helemaal zo mooi als die van PVOutput, maar het kan er mee door.

p.s. Dit script zou gewoon met alle SMA-Bluetooth installaties moeten samenwerken. Het is dus niet afhankelijk van de soort omvormer.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Zon Zoekt Dak stuurt dagelijkse rapport via de mail [Raspberry Pi] http://t.co/Pu5WRInm #zonnepanelen @zonzoektdak

trackback

Zon Zoekt Dak stuurt dagelijkse rapport via de mail [Raspberry Pi] – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/LklVYVjp

trackback

Zon Zoekt Dak stuurt dagelijkse rapport via de mail [Raspberry Pi]: Terwijl mijn Raspberry Pi inmiddels al ruim… http://t.co/T7CdopUA