aug 242012
 

Terwijl mijn Raspberry Pi inmiddels al ruim een week zonder problemen de data van mijn zonnepanelen online zet (zie ook dit bericht en dit bericht) was er toch nog wel iets wat er wat mij betreft aan ontbrak (nou ja, een paar dingen nog, maar dit was er ook een van). Ik wilde graag met enige regelmaat (dagelijks) een overzicht krijgen van de opbrengst van die dag. En dan bedoel ik niet opbrengst in Euro’s maar gewoon in kWh.

De PVOutput website maakt hele mooie overzichten, maar heeft zo te zien geen mogelijkheid om daar automatisch een offline versie van te maken. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Daarbij gebruik ik de data die SMA-Bluetooth lokaal in een MySQL database opslaat. Ik hoef er dus niet voor naar PVOutput en ook wel zo fijn is dat ik op het moment van het maken van het rapport niet afhankelijk ben van het online zijn van de omvormer (die schakelt namelijk ’s avonds automatisch uit). Uiteraard was het de bedoeling dat het proces volledig automatisch zou gaan en dat het op de Raspberry Pi kon gebeuren.

Ik maak gebruik van pChart-bibliotheek, dat is een PHP-bibliotheek waarmee je grafieken kunt maken. Die kun je dan niet alleen in een webpagina opslaan, maar ook lokaal opslaan als afbeelding die je dan weer via de mail kunt versturen.
Lees verder….

aug 242012
 


Soms blijven berichten langer hangen. Moet ik er even over nadenken. En soms kom ik er dan toch niet uit. Op iPhoneclub stond afgelopen woensdag een verwijzing naar de mPrinter, een goedkopere kloon van de Little Printer. Het is een klein printertje dat op thermisch papier in zwart/wit afdrukt. En wat er dan afgedrukt moet worden? De voorbeelden laten zien zaken als het weerbericht, een Sudoku, een boodschappenlijstje. Er is een API beschikbaar waarmee je data van de meest uiteenlopende plekken kunt halen.

Als ik even wat rond zoek, dan kom ik op thermische printers voor zo’n €50,-, terwijl de mPrinter $100,- moet kosten voor de USB-uitvoering en $120,- voor de Wifi-uitvoering.
natuurlijk zijn de ‘gewone’ thermische printers niet helemaal te vergelijken. Zeker niet als het om de Wifi-uitvoering gaat. Daar hoef je dan niet nog een PC aan te koppelen zoals bij die van €50,-

Maar dan nog, waarom zou je zo’n mPrinter willen hebben? Het project heeft op het moment al 405 backers en ruim 4x zo veel geld opgehaald als dat ze als doel gesteld hadden. Er is dus duidelijk vraag naar. Maar ik zie het niet. Ja, mijn boodschappenlijstje vanochtend was op papier, maar dan ook handgeschreven omdat er een blokje in de la in de keuken ligt waar we allemaal gedurende de week de dingen opschrijven die op zijn. Als dat elektronisch zou gebeuren, dan zou ik die boodschappenlijst zeker niet printen. Een Sudoku op papier? Als ik daar behoefte aan heb, dan koop ik wel zo’n boekje op het station. Is per Sudoku vele malen goedkoper. Het weerbericht? Vraag ik vaak op, maar is niet lang genoeg hetzelfde om te printen. Kortom, met een smartphone en iPad kan ik me gewoon niet voorstellen dat ik zou gaan printen.
Anderen blijkbaar wel. Blijkbaar zijn we nog steeds met zijn allen verliefd op papier. Zucht.

 Reacties uitgeschakeld voor mPrinter – Blijkbaar zijn we nog steeds verliefd op papier  Tags: , , ,