Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1

PVOutput Wie mij via Twitter volgt had het al kunnen lezen, maar hier ook maar even: het is me gelukt om de Raspberry Pi zover te krijgen dat hij elke 5 minuten (alleen overdag, de applicatie houdt via de coördinaten bij wanneer de zon er niet is) de opbrengst van mijn zonnepanelen doorstuurt naar PVOutput. Dat is een gratis online dienst waarmee je die opbrengst live zichtbaar kunt maken. De data is voor iedereen zichtbaar, en als je deze pagina open laat staan wordt hij live elke 5 minuten bijgewerkt (behalve als de zon onder is uiteraard).

Er is ook een stukje JavaScript dat je in een webpagina kunt invoegen om de grafiek op een andere pagina weer te geven, maar die ziet er niet echt mooi uit helaas. Maar goed, het heeft dus even wat uitzoekwerk gekost, ik zal er ook zeker een uitgebreidere post over schrijven, maar dan moet ik even tijd hebben om de setup op basis van de andere Raspberry Pi nog een keer op te bouwen (het is even druk hier omdat de vakantie nou eenmaal weer voorbij is).
Maar ik wilde toch alvast even wat zeken terugmelden.

PVOutput
Allereerst natuurlijk: waar ging het ook al weer over?

Ik heb sinds 29 maart 2012 zonnepanelen op het dak liggen. Die heb ik aangeschaft naar aanleiding van de Zon Zoekt Dak aktie. Mooi, maar natuurlijk wil ik in detail kunnen zien wat die panelen nu eigenlijk aan energie opwekken.
Dus ging ik op zoek naar mogelijkheden daarvoor. SMA, de leverancier van de omvormer, biedt zelf 2 oplossingen aan: de Sunnybeam en de Sunny Webbox.
Nou was daar met beide oplossingen al meteen een klein probleem. De actie had keuze uit twee pakketten, daar was verder dus niets te kiezen, maar de omvormer die gekozen is voor de actie heeft niet de beschikking over bluetooth, en zowel de Sunny Beam als de Sunny Webbox gebruiken bluetooth om met de omvormer te praten en de data uit te lezen.
Nu is gelukkig ook voor dat probleem een oplossing: SMA verkoopt een Bluetooth Piggy Back, een klein kaartje dat in de omvormer geplaatst kan worden en dan alsnog de omvormer van bluetooth voorziet. Dat kaartje mag je overigens niet zelf inbouwen, dat moet je door een installateur laten doen.

Tweede probleem was dat de Sunnybeam wel in staat is om de live opbrengst etc. goed op het apparaat zelf te laten zien, maar dat die dan weer een USB-kabel nodig had om e.e.a. op je computer te krijgen. Wilde je live online de info kunnen bekijken, dan was je aangewezen op de Sunny Webbox. Maar die Sunny Webbox kost (schrik niet) om en nabij de €500,- terwijl ook de Sunnbeam nog ruim €200,- moet kosten. Het andere alternatief was om elke dag vanaf mijn computer de data op te vragen, maar dat moest dan ook echt letterlijk elke dag, want als de data niet minimaal één keer per 24 uur opgevraagd worden, dan raakt de Bluetooth Piggy Back de datum kwijt. Dan telt hij wel nog door, maar niet meer in detail voor de dagen.

Dat had ik er niet voor over. En ik was niet de enige die er zo over dacht. Een aantal mensen die een stuk slimmer zijn dan dat ik ben (ik gebruik alleen wat anderen ontwikkelen) hebben SMA-Bluetooth ontwikkeld. Een verzameling open source code die op Linux verbinding kan maken met een aantal verschillende omvormers en dan de data uitleest, in een MySQL-database opslaat (je hebt dus een lokale kopie) en op PVOutput zet. Helaas is de communicatie met de verschillende omvormers niet altijd hetzelfde en zoals de vorige keer al uitlegde, komt er nog wat trial en error uitzoekwerk aan te pas.

Goed, wat heeft het opgeleverd/gekost in totaal?

Allereerst de Bluetooth Piggy Back, die had ik sowieso nodig, ook als ik de SMA apparatuur zou aanschaffen. Ik heb in april 2012, €114,05 (incl. verzendkosten) betaald bij MetDeZon, maar daar kosten ze nu blijkbaar €154,70 excl. verzendkosten. Dat is dus een stuk duurder. De BespaarBazaar (dat bedrijf ken ik overigens verder niet) heeft hem wel nog voor €119,- dus zoek even goed rond naar de laagste prijs. Voor de vergelijking maakt het niet heel veel uit, in alle gevallen heb je die nodig als je een Sunny Boy 1600TL hebt zoals bij Zon Zoekt Dak wordt uitgeleverd.

De overige hardware:
1 x Raspberry Pi = €39,16 incl. BTW en verzendkosten via Allied Electronics & RS Components
1 x Behuizing van ModMyPi = €14,86 incl. BTW en verzendkosten. Ik heb hem gekocht in de voorverkoop en betaalde daarom geen verzendkosten, nu zou hij €10,59 + €10,15 aan BTW en verzendkosten moeten kosten, dus wellicht ga je dan liever voor een van de goedkopere opties via eBay (let op! Dat zijn verkopers die ik in ieder geval niet ken)
1 x Voeding met micro-USB aansluiting = €6,95 (op deze website zonder verzendkosten)
1 x Platinum SDHC 16GB (Class 10) SD-kaart = €11,50 via Opus BV, excl. €3,95 verzendkosten, al was dat een bestelling van in totaal 3 kaartjes, dus die kosten worden eigenlijk verdeeld, maar goed, laten we uitgaan van €15,45
1 x Bluetooth adapter = 5,97GBP (geen verzendkosten, ik was in de Tesco winkel) = €7,60

Dus alles bij elkaar: €84,02 aan hardware. Dat scheelt toch aanzienlijk ten opzichte van de €200,- of €500,- die ik anders kwijt zou zijn.

Maar…dan tel ik natuurlijk niet al die uren mee die ik kwijt ben geweest aan het tevergeefs aan de praat proberen te krijgen van de verbinding met de omvormer en later met PVOutput. Zoals gezegd, ik ga mijn best doen om e.e.a. zo te documenteren dat anderen “Zon Zoekt Dak” klanten die hier behoefte aan hebben, in ieder geval zonder veel problemen hetzelfde aan de praat zouden moeten kunnen krijgen (zonder dat ik daarbij uitgebreide helpdesk kan spelen want zoals gezegd, ik weet voornamelijk wat ik moet doen om het hier werkend te krijgen). Daarover dus meer in het volgende deel.

Zijn er eigenlijk Zon Zoekt Dak klanten die dit bericht lezen? Zo ja, laat dan eens wat van je horen in de reacties! Vinden jullie het ook belangrijk/interessant om gemakkelijk te kunnen zien wat de panelen opleveren?

Oh, en natuurlijk mis ik nu nog data. Eigenlijk zou ik ook de temperatuur, neerslag, wind etc. tijdens de dag willen vastleggen zodat ik kan zien hoe dat invloed heeft op de opbrengst. Zoiets als op deze website. Zulke weerstations blijken niet eens zo duur te zijn (ongeveer €100,-) en ook via Linux te benaderen te zijn. Maar het plaatsen ervan buiten vergt wel een aantal zaken (niet in de zon, niet op een extra winderige plek etc.) dus dat is toch een wat groter vervolgproject.

[update] Kijk ook zeker even op deze pagina met een totaaloverzicht van het vervolg.

0 0 stemmen
Bericht waardering
46 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
JoGnet
10 jaren geleden

Ik zie met veel belangstelling uit naar jouw vervolg-project ! En het promotie-onderzoek wat daarna vast gaat volgen 😉 Bedankt voor het delen. Ik vind het een heel boeiend project waarvan ik mensen via @OpenNieuws en via de e-mail op de hoogte breng / houdt. Ik ben en ken geen ‘Zon Zoekt Dak’ klant, behalve jij dan. Post je links naar jouw artikelen in een forum / op fora ? Veel plezier en succes en nogmaals bedankt.

JoGnet
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Tijdens het zoeken naar informatie over Arduino kom ik net het volgende forum’draadje’ / -topic tegen bij WijHebbenZon.nl : Alles over Arduino meterkastlogging deel 2. Misschien heb je er iets aan en / of is het een plek om mensen op jouw project te attenderen ?! Ik heb er inhoudelijk niet naar gekeken. Dus sla ik mogelijk ‘de plank’ helemaal mis…?

trackback
10 jaren geleden

Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1 – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/Zz6ZvKpf

trackback

Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1 – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/vzjbMXON

trackback
10 jaren geleden

#gelezen voor zonnepaneelbezitters live zien wat eea oplevert. PVOutput #1 http://t.co/FfSpxmHK

JoGnet
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Leuk om te lezen, al die aanvullingen Pierre (!) en mooi dat ’t je (indirect) ook nog verder heeft kunnen helpen.

Ik kwam net een verwijzing tegen naar een cluster van computers ‘aangedreven’, draaiend op zonne-energie in de Linked group Open Source Onderwijs in de reacties op : ‘Goedkope mini-computer op usb-stickformaat draait Android 4.0’.

Over dat cluster : MIT bouwt Ubuntu ARM-cluster met 96 cores en zonnepanelen.

Hartelijk dank voor de uitleg over meterkast-logging. Ik had me er nog niet in verdiept.

Het lijkt me inderdaad verstandig om niet online zichtbaar te loggen zodat jouw / jullie afwezigheid inzichtelijk wordt. Daar heb je goed over nagedacht. Verstandig.

SirFredman
SirFredman
10 jaren geleden

Geweldig dat je dit aan de praat gekregen hebt! Ik heb een SMA SB4000TL-21 hangen en een Raspberry Pi klaarliggen dus ik zou eens willen proberen om dit bij mij aan de praat te krijgen 🙂

Martien
Martien
10 jaren geleden

Hier een zzdakker met een identieke installatie. Ik las je zeer gewaardeerde bijdrage, en ben van zins dit ook zo te gaan doen. Die Raspberry Pi moet ik nog zien te krijgen. Het kan dus nog wel even duren. Vooral om het lage energieverbruik en de voortdurende automatische uitlezing vind ik het een prachtige oplossing.

Martien
Martien
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

’t Valt mij. Volgens de mail een week of twee.

Martien
Martien
10 jaren geleden

Foutje. 14 weken, en niet 14 dagen. Inmiddels gedaald tot 10 weken,

Mark Kors
10 jaren geleden

Na de installatie van mijn zonnepanelen met SMA inverter heb ik nu een oplossing draaien waarbij via een oude Windows pc de data uitgelezen wordt via Sunny Explorer i.c.m. een script welke ik ook op het internet vond. Dit werkt op zich prima, echter lijkt mij de oplossing met de Raspberry veel eleganter en minder stroom kosten.

Ik heb reeds e.e.a. geprobeerd met een Synology NAS waar ook een soort van Linux op draait, maar dat is toch nog wel lastig voor elkaar te krijgen heb ik onderstussen ontdekt.

Kortom, heb ook zo’n Raspberry Pi besteld. Helaas wel 10 weken wachten ofzo. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar je verdere bevindingen.

Mark

wouter burger
wouter burger
10 jaren geleden

Hallo,
ik heb de raspberry besteld als ook een ip/rs485 convertor https://www.conik.biz/webwinkel/:///Seriele-communicatie-servers/Budget-servers/Ethernet-1-port-serial-server/ , heb je enig idee of hiermee de aurora power-one is uit te lezen? In het door jouw geschreven document is voornamelijk de nadruk gelegd op bluetooth

suze cornelissen
suze cornelissen
10 jaren geleden

ik vindt het een heel handig en leuk en leerzaam en grappig ding ik wil hem hebben maar hoe duur is die?en waar koop je hem?

Wouter Burger
10 jaren geleden
Reageer op  suze cornelissen

Inmiddels heb ik de raspberry pi i.c.m. Een atc1000 ip/rs485 convertor aan de praat. Hoe?
Hier heb ik het beschreven:
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=63&t=7828&p=299407&e=299407

Wouter Burger
Wouter Burger
10 jaren geleden

Inmiddels heb ik de Aurora PVI3.6 aan de gang met een IP/RS485 convertor maar heb ik daarvoor wel op windows een virtual comm port moeten installeren.
Via het programma Aurora Monitor de output gestuurd naar PvOutput.org
Volgende stap wordt nu dus de Rasberry PI omdat je er ook een Aurora monitor voor Linux is. Iemand ervaring met een virtuele comm port onder linux die je naar ip kunt laten babbelen? Dat zal wel de grootste uitdaging worden.

Sanne Zonnepanelen
10 jaren geleden

Beste Pierre,

veel succes bij dit interessante project

Mandy de Bakker
10 jaren geleden

Ai, ik wilde ook zonnepanelen, dacht dat het simpel zou zijn, zie nu echter door de bomen het bos niet meer want ja, ik wil ook alles uitlezen. Denk dat ik maar een (of meer) adviseur(s) laat komen…

Ton van Nwnhzn
Ton van Nwnhzn
10 jaren geleden
Reageer op  Mandy de Bakker

@Mandy
Aanschaffen van zonnepanelen begint met eerst rondvragen en vrijblijvende offertes laten maken.
Rondvragen vooral beginnen bij kennissen die het traject al hebben doorlopen, want hun leergeld is jouw eerste info, en zo kun je het eerste kaf van het koren scheiden m.b.t. potentiële lokale adviseurs/leveranciers. ‘Lokaal’ zou mijn voorkeur hebben, want dan is de afstand letterlijk en figuurlijk het kleinst.
Die adviseurs/leveranciers vertellen je daarna wat zij denken dat op je dak past, en wat er aan je infrastructuur moet worden aangepast (meterkast, leidingen e.d.).

Kost wat tijd, maar je leert veel en het loont voordat je een onderbouwde, kosten-effectieve beslissing neemt.
En forums zoals dit zijn ook een goede plek om info te vergaren en vragen te stellen ……

Hayley
Hayley
10 jaren geleden

I am not sure if you are aware of this. I read a submit just
like Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1 the other day on .
.. oh I can’t remember the resource site just now nevertheless it was also about ICT too. I will get back to you if it comes to me.

Peter
Peter
10 jaren geleden

hallo zonaanbidders,

Ik heb sinds 30 mrt 2013 zonnepanelen op mijn dak liggen. De omvormer is een SMA 3000 TL met bluetooth.Ik wil ook graag de opbrengsten e.d. kunnen uitlezen op mijn Imac (Apple). Hoe moet ik dit aanpakken en kan ik ook gebruik maken van PVOutput.org. Er doen verschillende verhalen de ronde maar echt duidelijk is het me niet.
Indien niet mogelijk op de Mac dan misschien via een App op de Ipad. Wie heeft een oplossing?
Alvast bedankt.

Mike Neuenfeldt Nexus zeven
10 jaren geleden

Hallo Pierre
Enkele mensen op de energiecommunity van de VEH (123zonneenergie) – http://energiecommunity.eigenhuis.nl/profiles/blogs/raspberry-pi?xg_source=activity – hebben mede met behulp van jouw handleiding de RPI PVlogging naar PVoutput draaiende gekregen. (Eerst met smatool later met smaspot).
Met het oog op de stabilitiet is de watchdog toegepast voor het rebooten, maar bleken de SD-kaarten binnen een week vol te slippen (door grote log-files?).
Heb jij dat probleem ook gehad, en eventueel opgelost ?
Kan de watchdog ook zonder mailnotificatie draaien, of is er een afhankelijkheid van muttmail?
Dank voor je inzicht.

Rene
Rene
9 jaren geleden

Super dit, bedankt voor de moeite die je genomen hebt om dit te schrijven.

Maakt het uit welk type raspberry ik koop ? Type a of b?

Rene
Rene
9 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Dank voor de (erg) snelle reactie! Heb Type A besteld, gezien het toch dmv WiFi zal moeten. Nu nog een geschikte BT adapter vinden. De adapters uit de lijst zijn nogal gedateerd, maar ik zal even goed zoeken :))

Rene
Rene
9 jaren geleden

Heb deze USB adapters besteld, ik laat nog weten of ik ze werkend krijg:

– Chipset: RTL8188CUS 802.11n WLAN Adapter (€ 14,00)
– Asus USB-BT211 Mini Bluetooth Dongle, Zwart (90-IG0Y002W00-0PD0) (€ 13,90)

Rene Haas
9 jaren geleden

Hoi Pierre!

Ik ben al een tijd bezig met het installeren van de smatool op de Pi, maar krijg het maar niet voor elkaar. Ik heb verschillende repositories van Google code geprobeerd maar blijf last hebben van de date error. Ongeveer 1 op de 50 heeft de date error.

De bluetooth connectie werkt, als ik ./smatool uitvoer krijg ik onderstaande results:
31/7/2013 18:30:00 total=679.062 Kwh current=108 Watts togo=1 i=107 crc=0
31/7/2013 18:35:00 total=679.073 Kwh current=132 Watts togo=1 i=119 crc=0
31/7/2013 18:40:00 total=679.087 Kwh current=168 Watts togo=1 i=131 crc=0
31/7/2013 18:45:00 total=679.101 Kwh current=168 Watts togo=1 i=143 crc=0
31/7/2013 18:50:00 total=679.108 Kwh current=84 Watts togo=1 i=155 crc=0
31/7/2013 18:55:00 total=679.115 Kwh current=84 Watts togo=1 i=167 crc=0
31/7/2013 19:00:00 total=679.119 Kwh current=48 Watts togo=1 i=179 crc=0
31/7/2013 19:05:00 total=679.123 Kwh current=48 Watts togo=1 i=191 crc=0
31/7/2013 19:10:00 total=679.129 Kwh current=72 Watts togo=1 i=203 crc=0
31/7/2013 19:15:00 total=679.137 Kwh current=96 Watts togo=0 i=11 crc=0
31/7/2013 19:20:00 total=679.143 Kwh current=72 Watts togo=0 i=23 crc=0
31/7/2013 19:25:00 total=679.151 Kwh current=96 Watts togo=0 i=35 crc=0
31/7/2013 19:30:00 total=679.154 Kwh current=36 Watts togo=0 i=47 crc=0
31/7/2013 19:35:00 total=679.157 Kwh current=36 Watts togo=0 i=59 crc=0
31/7/2013 19:40:00 total=679.158 Kwh current=12 Watts togo=0 i=71 crc=0
31/7/2013 19:45:00 total=679.158 Kwh current=0 Watts togo=0 i=83 crc=0
31/7/2013 19:50:00 total=679.159 Kwh current=12 Watts togo=0 i=95 crc=0
31/7/2013 19:55:00 total=679.159 Kwh current=0 Watts togo=0 i=107 crc=0
31/7/2013 20:00:00 total=679.159 Kwh current=0 Watts togo=0 i=119 crc=0
31/7/2013 20:05:00 total=679.159 Kwh current=0 Watts togo=0 i=131 crc=0
31/7/2013 20:10:00 total=679.159 Kwh current=0 Watts togo=0 i=143 crc=0
31/7/2013 20:15:00 total=679.160 Kwh current=12 Watts togo=0 i=155 crc=0
31/7/2013 20:20:00 total=679.160 Kwh current=0 Watts togo=0 i=167 crc=0
31/7/2013 20:20:00 total=679.160 Kwh current=0 Watts togo=0 i=179 crc=0Date Error! prev=1375294800 current=1375

Dit lijkt dus prima, op de date error na. Er wordt dus niks naar pvoutput geschreven. Ik heb ook geprobeerd het stuk wat de date error creëert te outcommenten, dit heeft ook niet het juiste effect. Heb je nog ideeen / advies? Kun je iets met andere logs die ik moet posten?

Het betreft net als bij jou de 1600TL.

Mike Neuenfeldt Nexus zeven
9 jaren geleden
Reageer op  Rene Haas

@Rene
Als je problemen met se tool blijft ondervinden is dit ook een mooie oplossing voor SMA omvormers (met BT module). http://code.google.com/p/sma-spot/
Met de gedetailleerde installatiehandleiding (sectie downloads) kan een kind de was doen.
Suc6

GoogleUser
9 jaren geleden

Thanks mike! Ga het direct proberen!

GoogleUser
9 jaren geleden

Sma-spot werkt fantastisch! Een stuk simpeler dan SMAtool. Bedankt!

GoogleUser
9 jaren geleden

SMA-spot werkt super, maar elke nacht schakelt de pi zichzelf uit of crasht op een of andere manier. Ik ben meer een Windows man, enig idee waar ik moet zoeken om te debuggen? Bepaalde logfiles ofzo?

Mike Neuenfeldt Nexus zeven
9 jaren geleden

Een beetje verderop in installatiehanleiding komt je een hoofdstuk tegen over de ‘watchdog’. Die monitoort of je RPI wel normaal reageert en zo niet, start hij de boel opnieuw op.
Het hele eerste stuk over de inrichting van de mail notificatie kun je rustig weglaten (tenzij je echt iedere keer bij een reboot een mailtje daarvan wilt ontvangen) en alleen de watchdog daemon instellen en activeren.
Suc6 !

GoogleUser
9 jaren geleden

Oh jey, een gevalletje RTFM dus 😉 Sorry, ga het vanavond uitzoeken, wederom heel erg bedankt Mike!

Peter Janssen
9 jaren geleden

Hallo,
Ik lees dit verhaal omdat ik op zoek ben naar een energiezuinige oplossing.
Op dit moment heb ik 11 panelen op het dak liggen en ik monitor dit via SB2100TL, Blutooth, Sunnyexplorer, Jsunnyreports FTP Website.

Onlangs heb ik een ALIX computer gekocht voor het uploaden van de gegevens van mijn weerstation naar de website.
Ik vraag me af of dezelfde of een Raspberry de gegevens van de zonnepanelen kan uploaden zoals ik dat nu doe met mijn laptop.
Kijk maar eens op mijn website, het tabblad zonnepanelen van Jsunnyreports en dat zou ik graag nog via een klein computertje, (of misschien ook via de ALIX) geregeld hebben.
Ik heb een nadeel, ik heb geen studie in deze richting gedaan, ik ben vrachtwagenchauffeur,