aug 262012
 

Ik had al een keer beschreven hoe je de RSS-feed van een Facebook pagina kunt achterhalen. Maar toen ik vandaag weer een keer op zoek moest naar zo’n code, vond ik het eigenlijk wel welletjes. Dat moest toch eenvoudiger kunnen.
Dat kan ook, voor Pages (pagina’s), niet voor Profiles (profielen). Voor die laatste, bijvoorbeeld http://www.facebook.com/pierre.gorissen blijkt de RSS-optie namelijk helemaal verdwenen te zijn. Blijkbaar is het maken van een RSS-feed van een profiel op Facebook alleen nog maar mogelijk via de Facebook API (zie deze uitleg voor de code). Nou, dat ging me net wat ver.

Maar voor Pages blijkt de workaround die ik eerder beschreef gelukkig nog gewoon te werken. En daarom heb ik even een script gemaakt dat dat werk voor je doet. Je kunt het hier vinden. Het enige wat je hoeft te doen is de URL van een Facebook pagina in te voeren en je krijgt na het klikken op Submit de RSS-feed te zien. Die kun je dan bijvoorbeeld in Google Reader plakken. Ik volg zo al heel wat pagina’s, bijvoorbeeld van Cape To Cape 2012 (RSS-feed), Dive2Gether Crete (RSS-feed), de NTFU Wielersportbond (RSS-feed), One Life RX Sports (RSS-feed), de Vogelvrije Fietser (RSS-feed), de Zuiderzee Klassieker (RSS-feed), Dashware (RSS-feed), SportvoedingWebshop (RSS-feed), Tour for Life (RSS-feed).

Wil je het script liever op je eigen server, dan kan dat ook, je kunt de code hier downloaden.
Ik snap waarom bedrijven als Facebook en Twitter het graag moeilijk maken om RSS te gebruiken. Ik zie zo namelijk geen/nauwelijks reclame en alleen die dingen die ik echt zelf wil zien. Maar vervelend blijft het wel.

aug 262012
 

Volgens mij ben ik in rap tempo lezers aan het weg jagen met al mijn berichten over zonnepanelen en obscure scripts die de data ervan uitlezen. Sorry daarvoor dan bij deze, maar dit is nou eenmaal de plek waar ik voor mezelf ook dat soort zaken bijhoudt (omdat ik het anders volgende week weer vergeten ben). Hoe dan ook, ik heb een kleine uitbreiding gemaakt op het script dat er voor zorgt dat de Raspberry Pi me elke avond een rapport stuurt met een grafiek van de dagopbrengst van de zonnepanelen (zie dit bericht).

In het oorspronkelijke script was het namelijk zo dat er geen temperatuur werd getoond. En dat was op PVOutput wél zo, dus wilde ik dat ook in mijn overzicht.
Complicerende factor was echter dat die data niet in de lokale MySQL database aanwezig was. Het is namelijk niet iets wat de omvormer zelf bijhoudt. Het is data die PVOutput.org ophaalt bij een andere online dienst: Weather Underground.
Weather Underground is eigenlijk zoiets als PVOutput, maar dan voor weerstations. Dat kunnen grote, professionele weerstations zijn, maar ook amateurs kunnen hun data automatisch daar naartoe laten uploaden.
En als je PVOutput en Weather Underground aan elkaar koppelt, dan krijg je het temperatuurverloop netjes in je grafieken te zien.

Ik moest dus op zoek naar een manier om die data ook in mijn eigen grafieken te krijgen.
Lees verder….