Zomerreces 2011

 Gepubliceerd door om 07:45  Persoonlijk
jul 092011
 

Strand Cala Tirant 1 Het is weer zover. Het is weer tijd voor mijn jaarlijks zomerreces.

Ik ga ook dit jaar, net als elke voorgaande zomer een week of vier offline. Lekker weg van computer, laptop, iPhone, Twitter, RSS en alle andere beslommeringen. Gewoon wat klussen, offline fietsen, dagjes weg, andere dingen doen dan de rest van het jaar. Niet omdat iemand van mening is dat ik dat zou moeten, maar gewoon omdat ik dat wil en me daar prettig bij voel. Een geruststellend gevoel ook dat ik er niet van afhankelijk ben: online en verbonden zijn.

Twitter heeft geen out-of-office optie (onhandig). DM’s en replies komen in ieder geval niet bij mij aan de komende weken. Ook mijn privé-mail (bij Google) wordt niet voorzien van een automatische melding, maar ook daar zullen de berichten even een paar weken moeten wachten.
Hier op het blog gooi ik de reacties tijdens deze periode weer even helemaal dicht. Ik zie/spreek/hoor jullie graag weer vanaf 8 augustus a.s. 🙂

 Reacties uitgeschakeld voor Zomerreces 2011  Tags:
jul 082011
 

Noterize Record Audio Ik werd voor het eerst op Noterize gewezen via een tweet van Frans Droog. En eigenlijk was ik helemaal niet op zoek naar nog een applicatie om PDFs mee te kunnen lezen of annoteren. Ik had immers Goodreader al en daar kan ik prima mee vooruit.

Maar aangezien de applicatie (tijdelijk? mogelijk vanwege de overname door Nuance?) gratis is (was €2,99) heb ik hem aangeschaft en uitgeprobeerd. En ik moet zeggen, als je Goodreader nog niet hebt, dan zou ik Noterize zeker downloaden nu hij nog gratis is.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Noterize: PDFs lezen en annoteren op je iPad  Tags: ,
jul 082011
 

Je gaat op vakantie en je neemt ook je iPad mee. Kan gebeuren. En natuurlijk ga je tijdens je vakantie de nodige leuke dingen doen, steden bezoeken, avonturen beleven, foto’s maken of korte filmpjes. Zou het dan niet leuk en handig zijn als je al tijdens die vakantie die belevenissen vast kunt leggen in een dagboek, een vakantieboek zo je wilt?

Er zijn een aantal applicaties te koop voor de iPad waarmee dat mogelijk is. Is bekeek er drie. Daarmee heb ik ze zeker niet allemaal onder de loep genomen, maar het geeft je wel een idee van de mogelijkheden en zeker ook de beperkingen van zulke applicaties. De applicaties die achtereenvolgens aan bod komen zijn: myMemoir, Skrappy, Maxjournal. De lijst is tot stand gekomen op basis van mijn eigen zoektocht naar dit soort applicaties in de App-store en de applicaties zijn gewoon zelf aangeschaft.

De applicaties zijn natuurlijk voor andere toepassingen bruikbaar dan alleen als vakantieboek. Maar gezien de tijd van het jaar beperk ik me tot die toepassing.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Triple Test: Vakantieverhalen bijhouden op je iPad  Tags: , ,

Help mee tegen Neuroblastoom

 Gepubliceerd door om 12:54  Algemeen
jul 072011
 

Villa Joep sponsored by ROAM Tot voor kort had ik geen idee wat Neuroblastoom was. Dankzij Wikipedia weet ik nu dat het de meest voorkomende buiten de schedel gelegen vaste tumor bij kinderen. (= alle tumoren behalve leukemie). Jaarlijks wordt de diagnose in Nederland 35 keer gesteld. Bijna de helft van patiënten met neuroblastoom is minder dan 2 jaar oud. De website van Villa Joep weet me te vertellen dat 80% van de kinderen, lijdend aan de zwaarste vorm van neuroblastoom, overlijdt.

De stichting Villa Joep zet zich in om neuroblastoom kinderkanker de wereld uit helpen door de overlevingskansen voor ieder kind met deze aandoening stelselmatig te verhogen. Dit willen zij realiseren aan de hand van het (co-)financieren van gericht onderzoek op dit gebied. De naam van de stichting is afkomstig van Joep, het zoontje van de oprichters van de stichting. Bij Joep werd in 2002 een tumor in zijn buik ontdekt. Hij was toen 3,5 jaar oud. Joep is in 2003 overleden en zijn ouders hebben hem beloofd via deze stichting het gevecht tegen deze ziekte voort te zetten.

Waarom wist ik nog niet wat Neurobastoom was? Omdat ik zelf gelukkig nog niemand ken met die ziekte. Totdat Wilfred Ketelaar me mailde over het avontuur dat hij binnenkort aan gaat. Hij doet mee aan ROAM (Roll Over AMerica). Dat is een toertocht voor velomobielen dwars door de Verenigde Staten. Dat zijn dus 5.000km, van Portland naar Washington in 30 dagen. N.B. De Google Map route waar ik naar link is niet de officiële route, maar het geeft je een beeld van de afstand.
Je kunt Wilfred sponsoren tijdens zijn reis. Het bedrag komt dan ten gunste van Villa Joep. Het idee is dat je hem per verreden kilometer sponsort, maar je kunt ook minimum en maximum bedragen toezeggen. Wat jezelf het handigst/prettigst vindt. Zie daarvoor deze link die ook achter het plaatje hierboven zit. Je kunt ook zelf een banner op je site plaatsen, zie daar voor de instructies hier.

Ik zou zeggen: een top actie voor een heel goed doel. Daar heb je vast nog wel wat van je vakantiegeld voor ter beschikking. En Wilfred en de 49 andere rijders, heel veel sterkte (en plezier!) tijdens jullie tocht!

jul 062011
 

Het was iets wat ik me gisteren af vroeg toen bekend werd dat het via JailbreakMe.com mogelijk werd om je iPad 1 of iPad 2 te jailbreaken: is dat nou iets waar we blij mee moeten zijn of juist heel erg bezorgd?

Kijk, jailbreaken zelf vind ik prima, handig en er zijn nog steeds dingen (ook na iOS 5) die ik alleen kan met een jailbreak. Maar een jailbreak uitvoeren op basis van Redsn0w is één ding. Daarvan is het duidelijk dat ik fysiek toegang tot mijn apparaat moet hebben om de jailbreak uit te voeren. Dat kunnen dus ook fouten/kwetsbaarheden zijn die voor anderen, zonder die fysieke toegang tot mijn apparaat niet te misbruiken zijn.
Maar de jailbreak via JailBreakMe.com doet dat niet. Die vindt via het netwerk (“over the air” klinkt veel mooier) plaats. En maakt gebruik van een kwetsbaarheid in het weergeven van PDF’s binnen Safari binnen iOS 4.3.3.

Dat is een kwetsbaarheid die nu gebruikt wordt voor iets nuttigs, maar die dus ook gebruikt zou kunnen worden voor minder fijne zaken. Hoe lang dus totdat iemand daar een virus of worm mee weet te verspreiden via iPhones en iPads?
Het zal, neem ik aan, daarom ook niet lang duren voordat Apple met een versie 4.3.4 van iOS uit komt. Maar tot die tijd blijft die kwetsbaarheid beschikbaar.
Behalve…als je een jailbreak uitvoert. Dan kun je nu meteen al het gratis PDF Patcher 2 downloaden en installeren. Vanuit Cydia uiteraard. En dan heb je dus al meteen geen last meer van de kwetsbaarheid.

Dus…een kwetsbaarheid maakt het mogelijk om te jailbreaken. Doordat die kwetsbaarheid nu geen geheim meer is, bestaat de kans dat er misbruik van gemaakt wordt. Dat zou een reden zijn om jailbreaken als iets slechts af te spiegelen. Maar die jailbreak community is ook heel snel met het gratis beschikbaar stellen van de oplossing voor de kwetsbaarheid. Veel sneller nog dan de leverancier zelf dat doet (kan doen?). En dat is natuurlijk juist weer een sterk punt van jailbreaken.
Het wordt er niet overzichtelijker op zo.

 Reacties uitgeschakeld voor Is een jailbreak een zegen of een bedreiging?  Tags: , ,

De ene USB-stick is de andere niet

 Gepubliceerd door om 18:18  Hardware, iOS
jul 052011
 

USB HUB iPad Als je je iPad van een jailbreak voorzien hebt, dan is de camera connection kit heel erg handig voor het uploaden van bestanden naar je iPad. Als je namelijk iFile aanschaft dan kun je bestanden vanaf je USB-stick naar je iPad kopiëren of ze openen vanaf de stick. Heel handig dus om bijvoorbeeld videobestanden over te zetten (gaat veel sneller dan via Wifi) of als je elektronische boeken wilt openen. Want iFile ondersteunt ook de “Open Met” optie waarbij je bestanden dus heel eenvoudig vanaf de USB-stick kunt openen.

Probleempje is dat Apple grenzen stelt aan de hoeveelheid stroom die een USB-stick nodig mag hebben. Dat was 100mA in iOS 3.2, maar sinds iOS 4.2 is dat nog maar 20mA (bron). En dat betekent dat een heleboel randapparaten die je eerst wel nog via de USB-adapter aan kon sluiten, opeens niet meer werken. En dat geldt ook voor (veel?) USB sticks. Nou had ik een USB-stick van 16GB van Maxell (zie afbeelding). Ik weet inmiddels dat het de U200 is (er zijn namelijk verschillende USB-sticks van Maxell met die omvang). En die USB-sticks werkte prima in combinatie met de USB-adapter. Ik ging er dus eigenlijk vanuit dat je tot 16GB zonder problemen zou moeten kunnen aansluiten.

Toen ik een aantal USB-sticks bij wilde bestellen (bij Opus Supplies), bleek dat ze de Maxell USB-sticks niet meer hadden. Geen probleem, dacht ik, ze hadden betaalbare USB-sticks van het merk Platinum, dus bestelde ik die. Helaas bleek dat toch een probleem te zijn. De iPad gaf de gevreesde melding dat deze USB-stick teveel stroom vereist. Er blijkt dus wel degelijk verschil te zitten tussen de hoeveelheid stroom die verschillende USB-sticks gebruiken!
Lees verder….

xMount iPadhouder

 Gepubliceerd door om 06:30  iOS
jul 042011
 

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Wim Krijnen van laptopcomfort.nl met de vraag waarom ik niet ook de xMount besproken had tijdens mijn vergelijking van 12 opties om een iPad in de keuken te bevestigen.

Mijn antwoord daarop was heel simpel: ik was hem niet tegen gekomen toen ik op zoek was gegaan naar opties. Gelukkig kon dat opgelost worden en ik kreeg een exemplaar opgestuurd zodat ik er zelf mee aan de slag kon.
Lees verder….

jul 032011
 

Voor een deel van Nederland is dit weekend de vakantie begonnen, voor een ander deel begint het komend weekend (de rest moet nog even wat langer doorwerken). Er zullen dit jaar ongetwijfeld heel wat iPads mee gaan op vakantie.
Nou mag je zo’n iPad eigenlijk niet te lang in de zon gebruiken (dan wordt hij te warm), maar deze tas van Voltaic kan juist wel heel goed tegen de zon. Hij gebruikt die zon namelijk om een ingebouwde accu op te laden waarmee je je iPad op kunt laden.

Ik moet bekennen dat mijn eerste ervaring met kleine draagbare zonnecellen niet echt denderend was, dus ik ben heel benieuwd of deze tas de belofte van “1 uur zon = 1 uur videokijken” waar kan maken in de praktijk. Is dat onder ideale omstandigheden? Met de tas plat in de volle zon? Of ook als je de tas gewoon buiten mee draagt? Gewoon even aanschaffen om te testen is er nou ook niet echt bij, ook al verzenden ze rechtstreeks naar Nederland. Hij kost $299,- en daar komen dan nog $75.90 verzendkosten, de BTW over dat totale bedrag en de inklaringskosten (12,50 euro) bovenop. Dan kom je op zo’n 320 euro uit.
Maar ik hou me natuurlijk aanbevolen als iemand de tas of een soortgelijk product in de praktijk wil laten testen!

Hier kun je de tas gedemonstreerd zien in een filmpje.

(getipt door ipadinfo.nl)

 Reacties uitgeschakeld voor Je iPad opladen tijdens een zonnige vakantie  Tags: , ,
jul 022011
 

MotionX GPS V16.2Wil je weten hoe je mij enthousiast kunt laten bloggen over je product? Nou, door handige nieuwe features toe te voegen én door naar je klanten te luisteren. Zeker als ik die klant ben! 😉

MotionX GPS scoorde op beide punten met release 16.2 van hun MotionX GPS applicatie. Die gebruik ik voorafgaand aan het fietsen om de te fietsen route in te zetten, tijdens het fietsen om de weg niet kwijt te raken en na het fietsen om de gefietste route, snelheid etc. te kunnen bewaren op deze pagina.

Een beetje raar onderdeel van die voorbereidingen was het feit dat ik voor het importeren van een GPX-bestand met de route die ik wilde gaan fietsen, dat bestand eerst naar een speciaal mailadres bij hun moest sturen, dan een mailtje kreeg met een speciale link en daarna dan de import kon doen. Dat hoeft nu gelukkig niet meer. Vanaf versie 16.2 (die sinds gisteren beschikbaar is), kun je ook gebruik maken van synchronisatie via iTunes. Net zoals je andere bestanden kunt synchroniseren. Maar dat wil ik natuurlijk niet, want ik wil geen kabeltjes gebruiken voor zoiets. En dat hoeft ook niet. Want ik kan nu ook gewoon gebruik maken van Dropbox voor de import.

Ik plaats het GPX-bestand gewoon in een Dropbox map, open dan Dropbox op de iPhone, open het GPX-bestand (Dropbox zal dan de XML-tekst laten zien) en kies dan voor de “Open In” optie. Daar staat MotionX dan ook tussen. Kies het programma en de track zal gewoon geïmporteerd worden.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Nu ook rechtstreeks tracks importeren in MotionX GPS  Tags: , ,
jul 012011
 

Klik op de afbeelding om naar de online versie van de brochure te gaan

Hij was er al op papier, maar nu ook elektronisch te lezen: de brochure Educatieve Functies van ICT. De brochure is samengesteld door het gelijknamige lectoraat en de bijbehorende kenniskring van Fontys Hogescholen. Ik ben vanuit mijn promotie verbonden aan dat lectoraat, dus vindt je er ook een bijdrage over mijn onderzoek in terug.
En daarnaast natuurlijk een heleboel andere interessante onderwerpen, zoals de implementatie van de leerlijn ICT en het gebruik van digitale schoolborden bij de Fontys Lerarenopleiding Sittard, de mogelijkheden van mobiel leren en augmented reality. Ook komen projecten als Leraar24, Grassroots, eReaders in het Onderwijs, ICT-competenties van VO-docenten en de algemene zaken en taken van het lectoraat en de kenniskring aan bod.

Dus als je hem nog niet op papier ontvangen had dan kun je nu even doorklikken.