Noterize: PDFs lezen en annoteren op je iPad

Noterize Record Audio Ik werd voor het eerst op Noterize gewezen via een tweet van Frans Droog. En eigenlijk was ik helemaal niet op zoek naar nog een applicatie om PDFs mee te kunnen lezen of annoteren. Ik had immers Goodreader al en daar kan ik prima mee vooruit.

Maar aangezien de applicatie (tijdelijk? mogelijk vanwege de overname door Nuance?) gratis is (was €2,99) heb ik hem aangeschaft en uitgeprobeerd. En ik moet zeggen, als je Goodreader nog niet hebt, dan zou ik Noterize zeker downloaden nu hij nog gratis is.

Noterize Noterize Bookmarks Noterize Share Noterize Dropbox
Ik ga geen functie voor functie vergelijking doen tussen Goodreader en Noterize, maar zal wel even een paar functies van Noterize bespreken en soms de vergelijking met Goodreader maken.

Ten eerste vind ik dat de applicatie er lekker eenvoudig uitziet. Goodreader heeft veel functies, maar je moet soms nogal zoeken waar welke functionaliteit nou weer verstopt zit. Als beginnend gebruiker zul je bij Noterize veel sneller weten hoe alles werkt. Handig daarbij zijn de help-popups, die je ook uit kunt zetten, maar die je bij een eerste sessie stap voor stap begeleiden.
Je kunt PDF’s lezen, maar ook annoteren. Dat wil zeggen dat je met de penfunctie er lijntjes of krabbels bij kunt zetten. Je kunt de markeerstift gebruiken om zaken te markeren, je kunt bookmarks toevoegen om stukken terug te vinden en je kunt audiocommentaar toevoegen.

Als je niet genoeg ruimte voor commentaar hebt in de pagina, dan voeg je heel eenvoudig een pagina er tussen. Dat kan een lege pagina zijn, of een pagina met lijnen of ruitjes, of een compleet bestand dat je van dropbox, box.net, of de documentenmap van Noterize haalt. Ook kun je zo de ingebouwde browser openen, daar (een deel van) een webpagina selecteren en die invoegen.

Ook bij het weer delen van de PDF’s heb je redelijk wat opties. Je kunt selecteren welke pagina’s je wilt delen of het hele document. Dat kun je dan via de mail versturen, op Facebook plaatsen, via Twitter versturen, op Box.net en Dropbox zetten, exporteren naar de documenten map (toegankelijk vanuit iTunes), afdrukken of in een andere applicatie op de iPad met PDF ondersteuning openen.
Apart daarbij is dat bij het delen via Twitter er geen afbeelding gestuurd wordt, maar een PDF. Die wordt via een server van Noterize beschikbaar gesteld voor een periode van 2 weken.

Noterize Export
Wat het audiocommentaar betreft ben ik minder enthousiast. In de applicatie werkt het allemaal heel mooi. De audio wordt automatisch gekoppeld aan de pagina die je op dat moment bekijkt. Blader je door, dan wordt ook automatisch een nieuw audiobestand gestart.
Maar de audio kan niet samen met de PDF opgeslagen worden, je kunt de export zelfs alleen via iTunes laten lopen. Dan krijg je daar de PDF en los daarvan in een map al de audiobestanden. Die bevatten dan in de naam de verwijzing naar de pagina waar de audio bij hoort.
Dat audiobestand wordt dan in AIFF-formaat opgeslagen. Vreemd genoeg wilde op mijn Windows machine Windows Mediaplayer er mee aan de slag. Maar dat lukte niet. Als je iTunes geïnstalleerd hebt, dan heb je ook de QuickTime player en daar werkt het dan wel mee. Maar al met al lijkt het me geen echt praktische manier van beluisteren van het audiocommentaar.

Conclusie
Ik herhaal het nog maar een keer: zeker zo lang hij gratis is, gewoon aanschaffen. Mocht hij straks weer €2,99 gaan kosten, dan is het verschil met Goodreader (€3,99) wat kleiner, maar ook dan zou ik het een geduchte concurrent vinden die voldoende functionaliteit biedt voor veel gebruikers.