Triple Test: Vakantieverhalen bijhouden op je iPad

Je gaat op vakantie en je neemt ook je iPad mee. Kan gebeuren. En natuurlijk ga je tijdens je vakantie de nodige leuke dingen doen, steden bezoeken, avonturen beleven, foto’s maken of korte filmpjes. Zou het dan niet leuk en handig zijn als je al tijdens die vakantie die belevenissen vast kunt leggen in een dagboek, een vakantieboek zo je wilt?

Er zijn een aantal applicaties te koop voor de iPad waarmee dat mogelijk is. Is bekeek er drie. Daarmee heb ik ze zeker niet allemaal onder de loep genomen, maar het geeft je wel een idee van de mogelijkheden en zeker ook de beperkingen van zulke applicaties. De applicaties die achtereenvolgens aan bod komen zijn: myMemoir, Skrappy, Maxjournal. De lijst is tot stand gekomen op basis van mijn eigen zoektocht naar dit soort applicaties in de App-store en de applicaties zijn gewoon zelf aangeschaft.

De applicaties zijn natuurlijk voor andere toepassingen bruikbaar dan alleen als vakantieboek. Maar gezien de tijd van het jaar beperk ik me tot die toepassing.

myMemoir

myMemoir kost €1,59 in de App-store. Dat is dan een versie met negen vaste “themes”. Deze themes bepalen hoe je plakboek er uit ziet. Voor nog eens €0,79 kun je vanuit de applicatie de mogelijkheid aanschaffen om het uiterlijk van de applicatie zelf aan te passen. Dit uiterlijk wordt echter niet mee geëxporteerd. Je ziet er in het uiteindelijke resultaat (in de PDF of EPUB) niets van. Het is dus maar de vraag of je het de moeite waard vindt om daar de extra aanschaf voor te doen.

MyMemoir Entries overzicht MyMemoir Datum en Tijd aanpassen MyMemoir Kalender MyMemoir Zoeken
Het plakboek in myMemoir wordt per dag en per tijdstip bijgehouden. Je kunt dus meerdere “entries” per dag invoeren. Via een kalender weergave en een overzicht van alle entries tot nu toe kun je terugbladeren. Je kunt entries ook van een zelf in te stellen datum en tijd voorzien. Dus als je gisteren geen tijd of zin gehad hebt om iets te schrijven, dan kun je dat vandaag alsnog doen en dan op de juiste plek in de kalender zetten. Je kunt ook naar entries zoeken via de ingebouwde zoekoptie.

MyMemoir Tekst voorkeuren MyMemoir Foto invoegen 2 MyMemoir Foto invoegen MyMemoir Fotos aanpassen

Het theme en de lettertypes en afmetingen stel je per plakboek in, je kunt dat niet wisselen tussen entries. Binnen een entry kun je foto’s en video invoegen. Bij foto’s kun je dan nog een caption toevoegen en je kunt de rand om de foto van kleur veranderen, maar beiden worden (op dit moment?) niet mee geëxporteerd naar PDF of EPUB, dus ik snap niet helemaal waarom je daar de moeite voor zou doen.

De foto’s worden standaard onder de tekst geplaatst, via een wat complex mechanisme kun je de afbeeldingen wel op andere plekken in de tekst plaatsen. Het resultaat daarvan zie je pas na export. Tijdens het bewerken staan de foto’s als een stapeltje in de kantlijn.
MyMemoir Backup Dropbox MyMemoir Export 2 MyMemoir Export MyMemoir Export EPUB MyMemoir Export PDF
Plakboeken kunnen worden opgeslagen in je Dropbox account. Dat is handig als je een backup wilt hebben die niet op je iPad staat. Ook bij de export naar PDF of EPUB kun je gebruik maken van Dropbox. Bij de export naar EPUB kun je veel informatie instellen. Zo veel zelfs dat de knoppen onder aan het venster buiten beeld vallen en je even moet scrollen in het venster om die te zien te krijgen. Onhandig is dat de informatie die je hier invult niet opgeslagen wordt. Je moet dus bij elke export weer auteur, omschrijving etc. invullen. Ook de afbeelding voor de cover van je EPUB moet je elke keer opnieuw instellen (dus selecteren en indien gewenst bijsnijden).

MyMemoir PDF MyMemoir EPUB Stanza MyMemour EPUB iBooks

Zoals gezegd blijft van de mooie opmaak die je in het programma ziet niet veel over na een export. Niet dat de export er niet netjes genoeg uitziet, maar de PDF en EPUB hebben een standaard witte achtergrond en een standaard lettertype. De EPUB opende zonder problemen in Stanza en iBooks. Het is een alternatief ten opzichte van PDF waarvan ik hoop dat ze meer werk gaan maken. Voordeel van EPUB is namelijk ook dat het feitelijk een ZIP-bestand is met XHTML documenten er in. Je kunt, als je dat wilt, die dus uitpakken en de bestanden zo op een server plaatsen om te laten bekijken.

Skrappy

Skrappy is op dit moment de goedkoopste applicatie van de drie, voor (tijdelijk) €0,79 (normaal €2,39) kun je hem aanschaffen.
Skrappy Skrappy Starten
Skrappy wordt geleverd met een “getting started” voorbeeld waarin je meteen alle mogelijkheden van dit programma kunt bekijken.
Skrappy Fotos invoegen Skrappy Lettertype Skrappy Muziek invoegen Skrappy Afbeeldingen toevoegen Skrappy Audio invoegen Skrappy Symbolen invoegen Skrappy  Link invoegen

In tegenstelling tot de andere twee applicaties maakt Skrappy geen gebruik van het principe van entries per dag. Je hebt gewoon een vakantieboek ter beschikking waar je zo veel pagina’s in kunt bijvoegen als je wilt. Je kunt wel een datum/tijd toevoegen aan een pagina, maar dat is niet het achterliggend ordeningsprincipe.

In een pagina kun je foto’s, video, tekst, afbeeldingen, audiofragmenten (die je zelf inspreekt), vormen of verwijzingen naar websites invoegen. Je kunt audiofragmenten automatisch laten afspelen zodra je naar een pagina bladert.
Skrappy Tekst invoegen
Elk stukje tekst kan zijn eigen lettertype hebben, elke pagina kan een andere achtergrond hebben. Er zijn geen vaste sjablonen, je bent vrij in het plaatsen van de foto’s, teksten, audiofragmenten etc. op de pagina. Je kunt wel zelf een sjabloon maken door een scrapbook als “theme” op te slaan.
Skrappy Export Skrappy PDF
Exporteren van een plakboek kan in PDF formaat of in Skrappy formaat. Bij de PDF gaan alle audiofragmenten verloren, maar de opmaak van de pagina blijft gelijk aan wat je in de applicatie zelf zag. Export kan via e-mail (al krijg je haast standaard de melding dat de bijlage groot is) of via iTunes. Er is geen Dropbox integratie. Je kunt individuele pagina’s opslaan als foto’s op de iPad.
Er is geen zoekoptie aanwezig.

Maxjournal
Maxjournal kost €1,59 om aan te schaffen. Net als myMemoir is het een applicatie die een logboek per dag bijhoudt. Alleen is het aantal entries per dag hier beperkt tot één.
MaxJournal Logboek Wizard MaxJournal Kalender
Het is natuurlijk maar de vraag of je daar ooit last van gaat hebben. Ook hier kun je het uiterlijk van de applicatie aanpassen. De standaardopties zijn niet zo uitgebreid als bij myMemoir, maar aangezien je ook hier niets van dat deel van de opmaak niets terug ziet in de export, maakt dat niet zo heel veel uit. De pagina zelf is wit, dit kun je met een schuifbalk aanpassen tot zwart waarbij het dan wel zo handig is om de tekst wit te laten worden. Dat is echter niet aan te raden omdat bij de export naar PDF, de achtergrond gewoon weer wit wordt en de letters dan nauwelijks leesbaar zijn omdat die wél licht (bijna wit) gebleven is.

MaxJournal Foto invoegen MaxJournal tekst invoeren MaxJournal Lettertype 2

Je kunt afbeeldingen en video’s invoegen in een entry. Foto’s kun je vrij op de pagina plaatsen. Bij het invoeren van de tekst opent er steeds even een popup. Dat is enerzijds handig, de foto’s zitten dan niet in de weg, je hebt zo veel mogelijk ruimte om de tekst te zien. Maar het is ook wel een beetje storend omdat je iedere keer schakelt tussen weergaven zodra je tekst wilt invoeren of wijzigen. Liever had ik dat als een keuze optie gehad vergelijkbaar met de teksteditor bij WordPress bijvoorbeeld.  Je kunt labels en beoordelingen (0 tot 5 sterren) aan pagina’s hangen. Wat het nut van dat laatste exact is weet ik niet aangezien het niet een online dagboek is. Er is een zoekfunctie waarmee je op tekst, labels en de beoordelingen kunt zoeken.

MaxJournal Export 2 Maxjournal PDF
Het is in de applicatie mogelijk om versies van een plakboek op te slaan en dan eventueel deze later weer opnieuw te openen. Deze backups zijn ook in iTunes zichtbaar en zo te exporteren. Je kunt plakboeken ook naar PDF exporteren. De plaatsing van de foto’s blijft dan behouden. Exporteren kan naar e-mail of via iTunes.

Conclusie

Alle drie de applicaties hebben hun sterke en zwakke punten als het gaat om het maken van een vakantieboek. Skrappy heeft duidelijk de meest uitgebreide opmaakmogelijkheden, maar is weer minder geschikt om snel dagelijks (of meerdere keren per dag) een entry in logboek/dagboek stijl te maken. Daar zijn myMemoir en Maxjournal weer een stuk sterker in. MyMemoir heeft als enige van de drie een export optie naar EPUB formaat, maar is tamelijk ingewikkeld als het gaat om het plaatsen van foto’s en lettertypes en veel van de opmaak gaan verloren bij de export. Maxjournal mist die EPUB export, heeft een wat irritante editor, maar laat de foto’s al in de applicatie op de plek zien waar ze later ook in de PDF komen.

MaxJournal en Skrappy hebben geen Dropbox export, iets wat wel zo handig is als je geen gebruik wilt maken van iTunes voor het exporteren van het resultaat. E-mail is in de meeste gevallen niet de meest geschikte optie aangezien de plakboeken best groot worden.

De keuze zal dus afhankelijk zijn van je specifieke wensen. Jammer vind ik dat geen van de drie een export optie heeft waarbij echt alles wat je in de applicatie kunt toevoegen behouden blijft, zónder dat de persoon die hem dan wil bekijken moet betalen om die te kunnen bekijken. Ideaal zou dan bijvoorbeeld HMTL zijn of anders een gratis viewer waarmee je wel plakboeken kunt bekijken, maar niet wijzigen.