De ene USB-stick is de andere niet

USB HUB iPad Als je je iPad van een jailbreak voorzien hebt, dan is de camera connection kit heel erg handig voor het uploaden van bestanden naar je iPad. Als je namelijk iFile aanschaft dan kun je bestanden vanaf je USB-stick naar je iPad kopiëren of ze openen vanaf de stick. Heel handig dus om bijvoorbeeld videobestanden over te zetten (gaat veel sneller dan via Wifi) of als je elektronische boeken wilt openen. Want iFile ondersteunt ook de “Open Met” optie waarbij je bestanden dus heel eenvoudig vanaf de USB-stick kunt openen.

Probleempje is dat Apple grenzen stelt aan de hoeveelheid stroom die een USB-stick nodig mag hebben. Dat was 100mA in iOS 3.2, maar sinds iOS 4.2 is dat nog maar 20mA (bron). En dat betekent dat een heleboel randapparaten die je eerst wel nog via de USB-adapter aan kon sluiten, opeens niet meer werken. En dat geldt ook voor (veel?) USB sticks. Nou had ik een USB-stick van 16GB van Maxell (zie afbeelding). Ik weet inmiddels dat het de U200 is (er zijn namelijk verschillende USB-sticks van Maxell met die omvang). En die USB-sticks werkte prima in combinatie met de USB-adapter. Ik ging er dus eigenlijk vanuit dat je tot 16GB zonder problemen zou moeten kunnen aansluiten.

Toen ik een aantal USB-sticks bij wilde bestellen (bij Opus Supplies), bleek dat ze de Maxell USB-sticks niet meer hadden. Geen probleem, dacht ik, ze hadden betaalbare USB-sticks van het merk Platinum, dus bestelde ik die. Helaas bleek dat toch een probleem te zijn. De iPad gaf de gevreesde melding dat deze USB-stick teveel stroom vereist. Er blijkt dus wel degelijk verschil te zitten tussen de hoeveelheid stroom die verschillende USB-sticks gebruiken!


Een zichtbaar verschil (niet op de foto bij Opus Supplies zichtbaar overigens) tussen beide USB-sticks is dat de Maxell stick géén lampje heeft, terwijl de Platinum stick dat wel heeft. Ook mijn SanDisk USB-stick (met licht in de schuif) van 8GB geeft de melding dat er teveel stroom verbruikt wordt.

Let er dus op bij de aanschaf van USB-sticks die je wilt gebruiken in combinatie met je iPad. Schaf er bij twijfel liever eerst één aan en test die voordat je groot inslaat.

Een “oplossing” voor het stroomprobleem dat hier en daar genoemd wordt is het gebruik van een “powered USB-hub”. Dat is een USB-hub die zijn eigen stroomvoorziening heeft. Helaas blijkt ook dat niet altijd te werken. Ik heb een Trust Hubs External 10 Port Usb 2.0 Desktop Hub, die dus zijn eigen adapter heeft. Maar ook daarbij geeft de iPad de melding dat het apparaat teveel stroom verbruikt. Dat doet hij overigens al zonder dat ik er apparaten op aangesloten heb.

Meer geluk had ik met een USB-hub / kaartlezer van ICIDU (AI-707913). Die is in Nederland op een aantal plaatsen te koop (ik had hem als bedankje na een workshop gekregen), maar wordt geleverd zonder adapter. Normaal is dat ook niet nodig, dan krijgt de hub stroom via de USB-aansluiting van je computer/laptop. De hub heeft aan de zijkant echter wel een aansluiting voor een externe 5Volt adapter.
Nou wil het toeval dat bij mijn iWalk 5400 een groot aantal adapters geleverd werd voor apparaten die je met die accu kon opladen. En een van die adapters past precies op de ICIDU. En nu klaagt de iPad helemaal niet meer. Niet als ik de Platinum USB-stick aan sluit, nog niet eens als ik 3 USB-sticks aansluit en een SD-kaartje in een van de kaartlezers stop.
USB HUB iPad
Je ziet dat iFile netjes alle vier de externe bronnen weergeeft. Al kan ik niet verzinnen waarom ik er vier tegelijkertijd zou willen aansluiten. Ik heb nog geen geluk gehad met harde schijven, ook niet met die zelf weer een stroomvoorziening hadden. Wel werkte mijn externe Sondblaster USB-geluidskaart nu prima samen met de iPad. Zowel voor het opnemen als voor het afspelen van audio.

Ik heb het ook geprobeerd met een dubbele USB-kabel zoals je hier uitgelegd ziet. Maar zelfs als ik daarbij de iWalk aansloot op de kabel die voor de stroom moet zorgen, gaf de iPad de melding dat er teveel stroom vereist werd. Dat werkt dus helaas bij mij niet.

Conclusie
Het blijft een beetje trial and error voor wat betreft externe USB-sticks, ook op een iPad die van een jailbreak voorzien is. Het eenvoudigst is het als je een stick hebt die direct werkt, dan hoef je niet met externe hubs aan de slag. Ik heb daarom nog maar 2 extra exemplaren van die Maxell USB-sticks aangeschaft. Voor normaal gebruik (het verplaatsen van grote bestanden tussen mijn PC en iPad en als extra opslag) is dat meer dan voldoende.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

[…] Via Scoop.it – OnderwijsRSSAls je je iPad van een jailbreak voorzien hebt, dan is de camera connection kit heel erg handig voor het uploaden van bestanden naar je iPad. Als je namelijk iFile aanschaft dan kun je bestanden vanaf je USB-stick naar je iPad kopiëren of ze openen vanaf de stick.Show original […]