Nu ook rechtstreeks tracks importeren in MotionX GPS

MotionX GPS V16.2Wil je weten hoe je mij enthousiast kunt laten bloggen over je product? Nou, door handige nieuwe features toe te voegen én door naar je klanten te luisteren. Zeker als ik die klant ben! 😉

MotionX GPS scoorde op beide punten met release 16.2 van hun MotionX GPS applicatie. Die gebruik ik voorafgaand aan het fietsen om de te fietsen route in te zetten, tijdens het fietsen om de weg niet kwijt te raken en na het fietsen om de gefietste route, snelheid etc. te kunnen bewaren op deze pagina.

Een beetje raar onderdeel van die voorbereidingen was het feit dat ik voor het importeren van een GPX-bestand met de route die ik wilde gaan fietsen, dat bestand eerst naar een speciaal mailadres bij hun moest sturen, dan een mailtje kreeg met een speciale link en daarna dan de import kon doen. Dat hoeft nu gelukkig niet meer. Vanaf versie 16.2 (die sinds gisteren beschikbaar is), kun je ook gebruik maken van synchronisatie via iTunes. Net zoals je andere bestanden kunt synchroniseren. Maar dat wil ik natuurlijk niet, want ik wil geen kabeltjes gebruiken voor zoiets. En dat hoeft ook niet. Want ik kan nu ook gewoon gebruik maken van Dropbox voor de import.

Ik plaats het GPX-bestand gewoon in een Dropbox map, open dan Dropbox op de iPhone, open het GPX-bestand (Dropbox zal dan de XML-tekst laten zien) en kies dan voor de “Open In” optie. Daar staat MotionX dan ook tussen. Kies het programma en de track zal gewoon geïmporteerd worden.

Helaas is het wel nog steeds zo dat je een track die je download van maps.cloudmade.com (zoals ik normaal gesproken doe) nog steeds even moet converteren. Tracks die uit alleen maar waypoints bestaan kan MotionX GPS niet goed verwerken.
MotionX GPS V16.2

Maar wellicht moet ik dat punt maar gewoon eens in een tweet aan ze vragen. Want dat werkte de vorige keer namelijk heel goed! 🙂
Ik heb op 6 juni een tweet naar ze verstuurd met twee screenshots waarin ik ze liet zien dat het volgen van een track niet altijd even handig is omdat de wegen op de kaart soms bijna dezelfde kleur hebben als de lijn van de track.
De reactie van MotionX leek gewoon uit het marketingboekje: bedankt voor je reactie, goed punt, we gaan kijken of we het kunnen oplossen.
MotionX GPS V16.2
Dat het meer was dan loze woorden bleek echter toen ik versie 16.2 installeerde. In de releasenotes stond namelijk “follow track is now two tone to make it easier to see”.
En inderdaad:
MotionX GPS V16.2
De track is nu dikker en heeft donkere “punten” erbij gekregen zodat hij duidelijker te onderscheiden is ten opzichte van de achtergrond. Ik ga hem vandaag meteen uittesten buiten, maar dit is zeker een verbetering (zie ook de twee voorbeelden bij mijn tweet van de oude lijn).

N.B. Ik heb geen enkele relatie met MotionX GPS, heb de applicatie gewoon aangeschaft zoals iedereen dat kan doen, ik ben gewoon een tevreden gebruiker!