Voorbereiden op UNLEASH 2011

 Gepubliceerd door om 18:58  Promotie
mrt 312011
 

Ik ga dit jaar van 16-18 mei voor de eerste keer naar de UNLEASH conferentie in Madison Wisconsin. Ik mag daar op dinsdag 17 mei een sessie verzorgen getiteld “Do You Know What Your Students Do with Your Lecture Recordings?” waarin ik het over de resultaten van mijn promotieonderzoek tot nu toe zal gaan hebben.

Als first-timer ben ik me op het moment redelijk aan het verbazen (in positieve zin!) over de aanloop naar de conferentie. Want hoewel het nog ruim een maand is naar de conferentie zelf, begint het geheel online al steeds meer te leven.
Zo zijn we als sprekers (al een tijdje geleden) uitgenodigd om een korte videoclip te maken over onze sessies. Deze komen halverwege deze maand beschikbaar via de UNLEASH 2011 website (als je die van mij al wilt zien, klik dan hier even).
Uiteraard worden alle sessies van UNLEASH 2011 live gestreamed en opgenomen (je moet voor online deelname overigens gewoon betalen, wellicht een idee om het op die manier in Nederland ook betaalbaar/kostendekkend te houden?). Er is een online community waar deelnemers ook al vooraf aan sprekers vragen kunnen stellen (ik ben benieuwd of daar meer gebruik van gemaakt wordt dan bij bijvoorbeeld Dé Onderwijsdagen) of kunnen aangeven dat ze van plan zijn de sessie bij te wonen (geen verplichting natuurlijk).

En er staat nu ook een webinar online waarin uitgebreid uitgelegd wordt hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt voorbereiden voor de conferentie en hoe je zo optimaal mogelijk gebruik maakt van de beschikbare tijd. Daar wordt dus ook uitgelegd welke online opties er zijn om met elkaar in contact te komen en te blijven, worden tips gegeven over activiteiten tijdens de conferentie (en hoe je je “Mediasite Mojo” kunt verhogen) , kortom een heel leerzaam geheel.
Je kunt het webinar ook bekijken als je niet van plan bent naar UNLEASH 2011 te gaan. Lijkt me zeker iets wat voor conferenties in Nederland ook goed zou zijn om te doen!

mrt 302011
 

Laat ik kort zijn over mijn verwachtingen wat betreft de “Acer’s Iconia-6120 dual 14-inch touchscreen laptop”: Leuk, maar meer dan een paar exemplaren zullen er niet verkocht worden.

Natuurlijk, ik zou er heel graag een weekje mee willen spelen, testen, uitproberen. En ja, het is heel tof dat Acer iets heel anders probeert dan de reguliere netbooks, laptops of tablets. Maar nee, dit apparaat gaat de wereld niet veroveren. Om in Jobsiaanse termen te spreken: gewone gebruikers gaan dit apparaat niet begrijpen. En als je er dan $1.200 voor moet betalen (of zelfs €1.499 als je in Spanje woont) dan is die drempel gewoon veel te hoog.

Jammer, maar wel cool dát hij op de markt komt en niet alleen een concept op de een of andere gadget beurs blijft.

(via Engadget)

Draadloze HDMI video via je iPad 2

 Gepubliceerd door om 07:30  iOS, Video
mrt 302011
 

Ik sprak een tijdje geleden met iemand over het “probleem” van de VGA-adapter voor de iPad. Het is een beetje frustrerend dat je nog steeds met een kabeltje vast zit aan een beamer terwijl de iPad juist uitnodigt om rond te lopen tijdens het presenteren.
Nu zijn daar oplossingen voor (in ontwikkeling), zoals SlideJockey of iPresent dat binnen Fontys zelf ontwikkeld wordt. Maar die vereisen een laptop aan de beamer, een server ergens (bij de leverancier van de software) en een betrouwbare netwerkverbinding tussen iPad, laptop en die server. Voor mij wat veel mogelijke storingsbronnen. Eigenlijk wil je gewoon een rechtstreekse, draadloze verbinding tussen beamer en iPad.

Met AirPlay experimenteert Apple in ieder geval al met een rechtstreekse draadloze verbinding tussen zender en ontvanger (mits binnen hetzelfde netwerk). Maar beamers met AirPlay ondersteuning zijn er nog niet zover ik weet. En voor wie VGA of zelfs 720p niet voldoende is, die moet zelf aan het hacken slaan.

Het filmpje hierboven laat zo’n hack zien. Je kunt zien hoe je met een iPad 2 alles wat je op de iPad weer kunt geven in 1080p formaat draadloos kunt streamen naar een TV scherm (maar het had ook een beamer kunnen zijn). Zoals je kunt zien zijn de individuele componenten nog niet erg compact. En de ontvanger die bij de HP draadloze HDMI zender hoort (zie hier voor een afbeelding) is nog steeds een stevige doos. Alles bij elkaar waren ze voor $275 aan onderdelen kwijt.
Het laat zien dat het mogelijk is, de componenten zullen kleiner en goedkoper worden, maar ik handhaaf mijn voorspelling dat het nog wel eventjes zal gaan duren voordat we dit dagelijks inzetten bij een presentatie met de (tegen die tijd) iPad 5 of zo.

(via Gizmodo en oorspronkelijk van Macrumors)

mrt 292011
 

Ge.tt op de iPad Vorige week moest ik een nogal grote PowerPoint presentatie naar een zevental collega’s sturen. Nou had ik die ergens op Sharepoint kunnen zetten en dan een link kunnen sturen, maar ik had eigenlijk geen logische plek om het daar kwijt te kunnen. Dus maakte ik gebruik van Filesender om het bestand te versturen. Waar ik echter geen rekening mee gehouden had was dat minimaal een van die collega’s de presentatie meteen op zijn iPad zou willen openen en importeren in Keynote. En dat gaat nog steeds niet met Filesender omdat je daar Flash voor moet kunnen draaien.

Nou stond er vandaag toevallig op MakeUseOf.com een lijstje van 3 online diensten voor het delen van grote bestanden. Twee daarvan kende ik al: Ge.tt (zie ook dit bericht) en Let’s Crate. De derde, Minus kende ik nog niet. Het goede nieuws is dat alle drie de online diensten ook werken op de iPad. Dat wil zeggen, geen van drie maken ze gebruik van Flash en iemand die je een link stuurt die gemaakt is met een van de diensten kan de bestanden dus ook rechtstreeks op de iPad openen.

Mijn favoriet van de drie is Ge.tt en wel om een aantal redenen. Ten eerste is het de enige die geen beperking noemt in omvang van de bestanden, bij Let’s Crate is dat 50MB en bij Minus is dat maar 25MB. Je kunt er heel eenvoudig meerdere bestanden achter één link mee versturen. De ontvanger krijgt dan een nette pagina waarop naar wens de bestanden individueel zijn te downloaden. Daarnaast blijkt voor bijvoorbeeld Office documenten gebruik gemaakt te worden van Google Docs als een viewer. Je kunt dus het document al in de browser bekijken zónder het te hoeven downloaden. Dat downloaden kan dan alsnog wel, maar hoeft dus niet eerst. Daarnaast hoef je bij Ge.tt geen account aan te maken (hoeft bij Let’s Crate ook niet, maar bij Minus wel), je kunt de bestanden meteen versturen.

Conclusie: je kunt dus ook eenvoudig grote bestanden naar iPad gebruikers sturen. Je hoeft daar zelf niets voor te installeren, geen gemeenschappelijke server te hebben en het hoeft niets te kosten.

 Reacties uitgeschakeld voor Grote bestanden sturen naar iemand met een iPad  Tags: , ,

Een week op stap met de #Twitterfiets

 Gepubliceerd door om 13:09  Fiets
mrt 282011
 

Twitterfiets Het is weer maandag en zojuist heb ik de #Twitterfiets die ik de afgelopen week te leen had weer afgeleverd hier in Eindhoven op het station. Zoals je wellicht weet is de #Twitterfiets geen fiets die kan twitteren, maar een fiets waarover getwittert wordt door de mensen die hem te leen hebben. Hij wordt uitgeleend vanuit de campagne Heel Nederland Fietst.

Ik moet zeggen dat ik zeker niet mag klagen over de timing van het te leen hebben van de #Twitterfiets. Want het weer de afgelopen 7 dagen was voortreffelijk. In ieder geval voor alle dagen dat ik op de #Twitterfiets zat. Dat was niet elke dag, maar toch regelmatig, en soms over wat grotere afstanden.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Een week op stap met de #Twitterfiets  Tags: ,

Zondagavond film

 Gepubliceerd door om 20:27  Grappig
mrt 272011
 

http://www.youtube.com/watch?v=gdSHeKfZG7c

Kijk, luister (of lees als je het Frans niet machtig bent) en voel je even heel oud. Onzin natuurlijk, het is helemaal niet dat wij sneller oud worden, de jeugd van nu heeft gewoon geen verstand van technologie!
Maar muziek maken kunnen ze wel. 😉

(met dank aan Liek Schoeren voor de tip)

Kinect op je Android Tablet

 Gepubliceerd door om 22:36  Android
mrt 262011
 

Ik ging er eigenlijk vanuit dat het filmpje hierboven (en ook de andere “demo“) nog niet “echt” zijn. Maar de XTR3D website wekt qua beschrijving aal heel erg de indruk dat het wel al zo is. Hoe dan ook, het is in ieder geval nog iets wat we nog niet zelf kunnen uittesten, maar het ziet er veelbelovend uit. Geen vieze vingerafdrukken op je tablet als je aan het eten bent, je hoeft het scherm gewoon niet meer aan te raken. Maar of de deksel van de botervloot nu de best mogelijke tablet-stand is durf ik wel te betwijfelen.

(getipt door Android Community)

 Reacties uitgeschakeld voor Kinect op je Android Tablet  Tags: ,
mrt 252011
 

Afgelopen nacht was het dan zover: de iPad 2 zou via Apple.nl beschikbaar komen. Ik had verschillende tijdstippen gehoord. Eerst las ik ergens dat vanaf 1 uur de verkoop zou starten, op andere plekken las ik dat het pas om 2 uur zou zijn. Gisterenmiddag werd de pagina met de verschillende typen iPads al zichtbaar maar stond bij de levertijd nog dat die niet bekend was. Duidelijk was al vooraf dat dat waarschijnlijk niet lang levering binnen 24 uur zou zijn, in Australië en Nieuw Zeeland waren de levertijden al snel opgelopen naar 2-3 weken.

iPadinfo.nl en andere sites hadden de afgelopen paar dagen zicht proberen te krijgen op de plekken waar je vanmiddag vanaf 17:00 uur direct een iPad 2 kon kopen. Het lukte ze lang niet altijd om aantallen bevestigd te krijgen, vaak bleek wel al dat reserveren vooraf ook niet heel veel nut heeft gehad omdat de winkels gewoon te weinig exemplaren binnen gekregen hebben voor de vraag.
Ik heb vandaag geen tijd om voor 17:00 uur op een van die plekken in rij te gaan staan in de hoop er een te kunnen kopen. Ik zou er geen probleem mee gehad hebben als het een paar dagen zou duren voordat Apple mij een online besteld exemplaar zou kunnen sturen. Er vanuit gaande dat ze ook voor Nederland online voorraad gereserveerd hadden.
Lees verder….

Nieuwe iPad skin voor WordPress

 Gepubliceerd door om 07:26  Internet, iOS
mrt 242011
 

OnSwipe Op Mashable.com las ik dat de 18 miljoen weblogs die gebruik maken van WordPress.com nu kunnen beschikken over een voor de iPad geoptimaliseerde skin. Die skin komt van OnSwipe en is ook voor WordPress gebruikers die zelf hun blog hosten beschikbaar.

Ik heb hem hier vanochtend even geïnstalleerd gehad zodat ik er mee kon spelen, maar ik liep tegen een paar problemen aan. Eigenlijk was het er maar eentje: af en toe als ik doorklik naar een bericht dan wordt het bericht even getoond en daarna dan alleen de Google Adsens advertentie voor die pagina. Lijkt me niet echt handig.
Los daarvan zou ik het wel prettig vinden als bezoekers er zelf voor zouden kunnen kiezen om de skin niet te gebruiken. Het ziet er namelijk allemaal wel leuk uit en zo, maar ik weet niet of het altijd de snelste manier van lezen is. Wel is de skin compleet, dat wil zeggen dat je er ook mee kunt reageren op posts en die posts bijvoorbeeld ook naar Twitter kunt doorsturen.

Wil je hem zelf uitproberen op je iPad, dan verwijs ik je voor nu nog even door naar het weblog van Matt Mullenweg, oprichter van WordPress. Die heeft de skin uiteraard aan staan.
[update] Ik zie ook op het weblog van Matt soms rare effecten zoals witte pagina’s of pagina’s zonder opmaak. Het is dus nog niet helemaal “af”.

Netwerkdag Special Interest Groups 2011

 Gepubliceerd door om 17:48  Agenda, SURF
mrt 232011
 

Op 20 april organiseren SURFfoundation en SURFnet in samenwerking met de Special Interest Groups (SIG’s) de jaarlijkse SIG netwerkdag. De dag bestaat uit twee delen: een gezamenlijk deel in de ochtend met als thema Digitale Rechten en een specifiek deel per SIG in de middag. Het gaat dan ’s middags om de volgende SIG’s:

  • Webstroom en Weblectures (video)
  • NL Portfolio (portfolio)
  • Virtuality (serious gaming/ virtuele werelden)
  • Digitaal toetsen (wiskunde aansluiting/ toetsen)
  • DLWO (digitale leer- en werkomgeving)
  • OER (open educational resources)
  • Duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs (groen)

Je kunt meer lezen over deze SIG’s op SURFSpace. De dag start om 9:30 uur en de borrel sluit om 16:00 uur de dag af. De SIG netwerkdag zal plaats vinden in de Jaarbeurs in Utrecht. Iedereen is welkom, je hoeft dus geen lid te zijn van een SIG. Je moet je wel even aanmelden via deze pagina.

Ik zal er zelf helaas niet bij zijn wegens andere verplichtingen op die dag, maar als je kennis wilt maken met een of meerdere van de SIG’s dan is dit een ideale gelegenheid.