Grote bestanden sturen naar iemand met een iPad

Ge.tt op de iPad Vorige week moest ik een nogal grote PowerPoint presentatie naar een zevental collega’s sturen. Nou had ik die ergens op Sharepoint kunnen zetten en dan een link kunnen sturen, maar ik had eigenlijk geen logische plek om het daar kwijt te kunnen. Dus maakte ik gebruik van Filesender om het bestand te versturen. Waar ik echter geen rekening mee gehouden had was dat minimaal een van die collega’s de presentatie meteen op zijn iPad zou willen openen en importeren in Keynote. En dat gaat nog steeds niet met Filesender omdat je daar Flash voor moet kunnen draaien.

Nou stond er vandaag toevallig op MakeUseOf.com een lijstje van 3 online diensten voor het delen van grote bestanden. Twee daarvan kende ik al: Ge.tt (zie ook dit bericht) en Let’s Crate. De derde, Minus kende ik nog niet. Het goede nieuws is dat alle drie de online diensten ook werken op de iPad. Dat wil zeggen, geen van drie maken ze gebruik van Flash en iemand die je een link stuurt die gemaakt is met een van de diensten kan de bestanden dus ook rechtstreeks op de iPad openen.

Mijn favoriet van de drie is Ge.tt en wel om een aantal redenen. Ten eerste is het de enige die geen beperking noemt in omvang van de bestanden, bij Let’s Crate is dat 50MB en bij Minus is dat maar 25MB. Je kunt er heel eenvoudig meerdere bestanden achter één link mee versturen. De ontvanger krijgt dan een nette pagina waarop naar wens de bestanden individueel zijn te downloaden. Daarnaast blijkt voor bijvoorbeeld Office documenten gebruik gemaakt te worden van Google Docs als een viewer. Je kunt dus het document al in de browser bekijken zónder het te hoeven downloaden. Dat downloaden kan dan alsnog wel, maar hoeft dus niet eerst. Daarnaast hoef je bij Ge.tt geen account aan te maken (hoeft bij Let’s Crate ook niet, maar bij Minus wel), je kunt de bestanden meteen versturen.

Conclusie: je kunt dus ook eenvoudig grote bestanden naar iPad gebruikers sturen. Je hoeft daar zelf niets voor te installeren, geen gemeenschappelijke server te hebben en het hoeft niets te kosten.