Filesender – voor als het eens groot moet zijn

Tijdens de SURFnet Relatiedagen afgelopen december, heb ik een workshop bijgewoond over Filesender. Dat is een open source tool waarmee je het voor gebruikers eenvoudig(er) kunt maken om grote bestanden naar elkaar te sturen. Dat wil je immers niet via de mail doen, en soms is het helemaal inrichten van een samenwerkingsomgeving ook een beetje overkill. Met Filesender kun je het bestand naar een server uploaden waarna de ontvanger(s) automatisch een mail krijgt met een link waarmee het bestand weer te downloaden is. Zowel verzender als ontvanger krijgen bericht van het beschikbaar zijn en van het downloaden van het bestand.

Er zijn een aantal alternatieven beschikbaar die deels vergelijkbare functionaliteiten bieden. Ik schreef eerder al over ge.tt, een gratis dienst waarmee dit kan en ook Dropbox heeft sinds versie 1.0 een optie om eenvoudig bestanden te delen vanuit je Dropbox map.
Hoe dan ook, Filesender wordt op dit moment als experimentele dienst aangeboden door SURFnet. Ze geven (op dit moment) geen garantie dat de dienst beschikbaar blijft, dat maakt het wat onhandiger om hem bijvoorbeeld aan studenten voor te schrijven. Maar het is een open source product, dus als je gegarandeerde beschikbaarheid wilt, kun je er ook voor kiezen om het zelf te hosten.

Toegang tot Filesender server van SURFnet wordt geregeld via SURF Federatie. Als jouw onderwijsinstelling nog niet in het lijstje staat bij het inloggen, dan moet je intern bij je beheerders navragen of zij contact willen opnemen met [email protected] zodat dat geregeld kan worden. Bij Fontys is dat afgelopen december direct geregeld en alle Fontys medewerkers en studenten kunnen daar nu ook gebruik van maken. Wil je grote bestanden ontvangen van mensen die zelf niet kunnen inloggen, dan kan dat overigens ook, het systeem kan “voucher” aanmaken.

Ik heb een korte handleiding gemaakt, die is geschreven voor de Fontys situatie, maar is redelijk generiek. Je kunt hem hieronder downloaden in PDF en ePUB formaat:
Korte instructie Filesender (PDF) | Korte instructie Filesender (ePUB) | Lees de EPUB online in je browser

Helaas werkt Filesender nog niet op de iPad, voor het uploaden en downloaden van de bestanden wordt (nu nog) Flash gebruikt. Android apparaten voorzien van Android 2.2 en Flash (zoals o.a. mogelijk is voor de Galaxy Tab en de Galaxy S) kunnen hier wel gebruik van maken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
11 jaren geleden

Nuttig. Ik zie dat Windesheim er niet bij staat dus dat maakt het uitproberen wat lastig. Ik ben benieuwd hoe de ervaringen zullen zijn met Filesender. Ik heb toch het idee dat de meeste medewerkers van een bij Surf aangesloten instelling niet frequent met echt grote bestanden werken.

Raymond
11 jaren geleden

Ik weet wie ik binnen Windesheim moet hebben voor de SURFfederatie maar vrees meer dat er een procedure achter (moet) zitten ipv klakkeloos aanmelden. Dank voor de voucher, ga ik deze week zeker even mee testen!

Filmpjes is een best goed voorbeeld eigenlijk. Bij diverse opleidingen bij ons doen ze er aan en ons eigen MultiMediaPracticum begeleidt ze daar nou net in. Ik neem de tip mee!

duimdog
11 jaren geleden

Ik heb hier laatst de procedure doorlopen om voor de Hogeschool Rotterdam SURFmedia te laten aansluiten op de SURFfederatie.
Technisch gezien is het simpel: de SURF contactpersoon binnen de Hogeschool stuurt een mailtje naar SURF met het verzoek om een bepaalde dienst. Vervolgens vraagt SURF (ook weer via mail) toestemming aan de contactpersoon om de voor de dienst benodigde attributen door te mogen geven. Als daar een akkoord op komt dan is het geregeld.