Kansen op mobiel videoconferencing gebied


(bekijk de video op YouTube)

Als je bovenstaande video van Skype ziet naar aanleiding van het beschikbaar komen van videoconferencing in hun iPhone client, dan kun je je terecht afvragen waarom iemand mobiel videoconferencing serieus zou nemen. Maar ja, dat zeiden we van heel veel dingen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een browser op een “mobiele telefoon”. Dus daar laat ik me niet zo heel erg door afleiden.

Maar de stand van zaken is op dit moment nog niet echt zo dat je kunt denken, “dat doe ik wel even”. Het is ook nog niet zo dat Skype hier al zo dominant is als op de desktop. Ik heb de opties (op dit moment) op een rijtje gezet.

Skype
Marktleider als het gaat om videoconferencing op de desktop dankzij hun gratis client voor Windows en Mac.
Sinds kort heeft ook de iPhone client ondersteuning voor video.
De Android client ondersteunt alleen audio.
Skype ondersteunt ook videogesprekken tussen meer dan 2 personen, dit is een betaalde feature.
Skype heeft deze week Qik overgenomen, de verwachting is dat hun technologie en kennis er voor zal zorgen dat ook Skype op Android ondersteuning voor video zal krijgen. De verwachting was echter dat die client er nu al zou zijn (tijdens CES 2011).

De concurrentie dan:

FaceTime
Beschikt over een bèta versie voor een desktopclient voor de Mac.
Geen desktopclient voor Windows.
Mobiele client voor de iPhone 4, niet voor de iPad of iPhone 3GS.
Geen client voor Android.
FaceTime zal ongetwijfeld ook aanwezig zijn op de iPad 2 als die van camera’s voorzien wordt. Maar Apple zal toch echt oog moeten hebben voor de rest van de wereld (Windows en Android) als ze willen dat FaceTime een universele videoconferencing tool wordt.

Tango
Beschikt niet over een desktopclient.
Heeft een gratis client voor Android en iPhone.
Heeft ondersteuning voor videobellen op zowel Android als iPhone en ook tussen Android en iPhone.
Als Tango werkt, dan werkt het. Maar het contact leggen tussen contacten is in eerste instantie tamelijk ingewikkeld. Ik haakte af toen ik de Galaxy Tab, Galaxy S en iPhone met elkaar wilde laten communiceren. Eerder lukte het wel, maar wat ik precies anders deed is onduidelijk.
Zie ook dit bericht.

Fring
Beschikt niet over een desktopclient.
Fring bracht als eerste videoconferencing tussen Fring en de desktop client van Skype maar werd terug gefloten door Skype. (Zie ook dit bericht en dit bericht).
Heeft een gratis client voor Android en iPhone.
Heeft ondersteuning voor videobellen op zowel Android als iPhone en ook tussen Android en iPhone.
Toevoegen van contacten gaat, net als Skype, gewoon via contacten die je aanmaakt in Skype. Werkt veel gemakkelijker dan in Tango.
Als er geen desktopclient nodig is, dan is dit een bruikbaar alternatief voor Skype.

Yahoo! Messenger
Beschikt over een desktopclient met ondersteuning voor video.
De iPhone client voor Yahoo! Messenger heeft ondersteuning voor video.
De Android client heeft geen ondersteuning voor video.
De Yahoo! Messenger vereist een Yahoo! account.
Zie ook dit bericht.

Google Talk
Beschikt over een desktopclient met ondersteuning voor video.
Er is een Android client, maar die heeft geen ondersteuning voor video.
Er is geen officiële iPhone client, de onofficiële client heeft geen ondersteuning voor video.

Samenvattend
Videoconferencing op iOS en Android gaat gebeuren. Zeker als de iPad 2 uit komt met camera’s en er dit jaar ook een aantal goede aanvullingen komen op de Galaxy Tab. Ook als niet iedereen zijn iPhone 4 of Galaxy S gebruikt hiervoor, dan is het belangrijk voor de Skype concurrenten om meer haast te maken dan dat ze nu doen.
Je hebt daar een aantal dingen voor nodig:

  • Het moet gratis zijn voor 1-op-1 gesprekken
  • De videokwaliteit moet acceptabel zijn en doorgroeien naar goed
  • Je moet een client met ondersteuning voor video hebben voor in ieder geval Windows, Mac, Android, iOS

Er is nog ruimte in de markt. Hoewel Skype marktleider is op de desktop hebben ze de mobiele apparaten nog niet helemaal afgedekt. Doen ze dat wel, dan zal het moeilijk worden voor de anderen om een levensvatbaar plekje te claimen. Fring is er dicht bij, maar dan moeten ze snel met een desktopclient voor Mac en Windows komen.

3G versus WiFi
Via Twitter kwam de vraag binnen van Michel Kao hoe het zat met 3G ondersteuning door de verschillende programma’s. FaceTime staat op dit moment namelijk alleen videoconferencing via WiFi toe (er zijn workaround voor als je een jailbreak uitvoert). Skype heeft die beperking niet en ondersteunt video over zowel 3G als over WiFi.
Ik heb dat overzicht voor de andere programma’s niet, maar vind het ook niet echt een heel belangrijke vraag. Als ik al kijk naar de videokwaliteit over WiFi, dan lijkt me 3G geen zinvolle optie voor videoconferencing. Ik hoor het graag in de reacties als iemand daar wel (met succes) gebruik van maakt.

[update 10:59] Twee typos aangepast en informatie over FaceTime toegevoegd.
[update 11:51] Info over 3G en WiFi toegevoegd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
bijnanooit
13 jaren geleden

Bedankt voor het mooie overzicht 🙂

(Pas ff de zin “dan kun je je terecht afvragen waarom ik iemand mobiel videoconferencing serieus zou nemen.” die lijkt me niet te kloppen. “ik” of “iemand” waarschijnlijk 🙂

Groet,