It takes two to Tango – videoconferencing op je mobiel

Tango videoconferencing Hoewel lang niet iedereen het met me eens is dat videoconferencing op een smartphone zinvol is, kon ik natuurlijk niet anders dan van de gelegenheid gebruik maken om Tango te testen in combinatie met de iPhone 4 en de Samsung Galaxy S. Beide toestellen beschikken over 2 camera’s (eentje aan de voorkant en eentje aan de achterkant) en beiden worden ondersteund door deze nog tamelijk onbekende buitenstaander op het gebied van mobiele videoconferencing.

Er is een gratis client beschikbaar voor Android en iOS, je hoeft overigens niet persé twee camera’s te hebben om gebruik te kunnen maken van Tango, hier staat een lijst met ondersteunde toestellen.

Met één prijs gaat Tango in ieder geval al aan de haal: ze hebben het meest complexe systeem van tot stand brengen van contact.

Verbinding maken
Als je de applicatie voor het eerst opstart kun je je eigen gegevens invullen: telefoonnummer, voornaam, achternaam, e-mail adres. Ik vulde daar de eerste keer gewoon maar wat in (ik ging immers niet bellen met Tango, maar videoconferencen). Dat was dus niet handig.

Het lijstje met contacten waar je verbinding mee kunt maken is in eerste instantie leeg. Je kunt een invite sturen naar iemand anders, maar daarbij kun je alleen een selectie maken uit de contactpersonen op je toestel. De iPhone 4 en Galaxy S waren nog helemaal leeg, dus had ik geen keuze uit mensen om uit te nodigen.
Daarom maar even contacten aangemaakt en een uitnodiging verstuurd. De mail kwam aan, maar daarin stond alleen een link naar de site en de uitnodiging om te gaan Tango-en.

Wat blijkt nou: je stuurt niet alleen een mail naar de andere persoon, maar ook naar Tango. Blijkbaar moeten alle gegevens kloppen. Dat betekent dus dat de persoon waar je verbinding wilt maken hetzelfde telefoonnummer, voornaam, achternaam en e-mail adres gebruikt moet hebben om zich aan te melden voor Tango als dat jij in je contactpersonen hebt staan. Dan zie je de persoon opeens verschijnen in je contacten in Tango en kun je gaan bellen.

Korte test
Gisteren heb ik twee korte tests gedaan. In het eerste geval was de Wifi-verbinding niet zo schitterend en gaf Tango dat ook aan. De videoverbinding verbrak dan ook een aantal keer. De tweede keer was de Wifi-verbinding beter en bleef de verbinding redelijk goed in stand.
Audiokwaliteit was beetje moeilijk te beoordelen deze eerste keer omdat de twee apparaten zo dicht bij elkaar waren dat je ook de andere persoon kon horen. Is nog iets voor een volgende test.

Conclusie
Conclusie is dat het, met veel te veel problemen vooraf, werkt. Beide camera’s worden ondersteund en je kunt tijdens het gesprek wisselen van camera. De videokwaliteit is redelijk, je ziet elkaar. Ik ben benieuwd hoe de applicatie zich gaat ontwikkelen. Mij lijkt dat ze in ieder geval iets aan het mechanisme van invites moeten doen, want weinig mensen zullen er zo veel moeite voor willen doen om anderen aan hun contactenlijst toe te voegen.