Camtasia Studio 7 is beschikbaar

 Gepubliceerd door om 20:55  Screencast, Tools
mrt 312010
 


Eigenlijk was het gisterenavond al zover, maar vanwege wat productieprobleempjes met het voorbeeld hierboven kwam ik er nu pas aan toe om een post te besteden aan het verschijnen van versie 7 van Camtasia Studio. Tegelijkertijd is ook versie 1.1. van Camtasia voor de Mac verschenen, maar omdat ik die nog niet getest heb kan ik daar nog niet veel zinnigs over zeggen.
Ik moet ook bekennen dat waar ik Camtasia Studio toch wel het beste pakket vind dat je voor Windows systemen kunt krijgen voor het maken van “snel klaar” schermfilmpjes, er bij de Mac nog wel een paar concurrenten zijn die al wat meer hebben laten zien.

Hoe dan ook, ik vind dat versie 7 van Camtasia Studio weer een duidelijke stap vooruit is. In het filmpje hierboven bespreek ik de belangrijkste verschillen. Je hebt er afgelopen week al een paar voorbij kunnen zien komen en op deze pagina zie je ze allemaal bij elkaar. Net als bij de vorige versies kun je weer een volledig functionele 30-dagen versie downloaden en uitproberen. Werk je in het onderwijs, check dan zeker ook even de educatieve prijzen, dat scheelt nogal. En kijk ook even bij SURFspot, want ook daar zijn ze (afhankelijk van de afspraken die je onderwijsinstelling heeft) te vinden.

Gaat QR-code nu wél doorbreken?

 Gepubliceerd door om 07:13  Tools
mrt 312010
 

Eerder deze week kwam ik het bericht tegen dat de site 9292ov.nl nu bij een reisadvies automatisch ook een QR-code zou gaan tonen. Die code ziet er uit als een vierkantje met daarin blokjes. Het is een zogeheten 2D barcode waarvan er al jaren een aantal strijden om marktaandeel. Een paar jaar geleden (2006) schreef ik over Shotcode, dat was een ronde variant op dit soort codes. De site pocketinfo.nl (tegenwoordig mobilyz.com) kondigde toen aan dat ze de codes bij berichten zouden gaan plaatsen, maar zowel de site van Shotcode als de Shotcodes bij Mobilyz zijn inmiddels verdwenen (de Wikipedia pagina is er wel nog).

Adoptie gaat dus niet eenvoudig. Maar dat komt omdat het dagelijks gebruik van QR-codes ook niet eenvoudig is. Tijdens het recent gehouden SXSW werden QR-codes ingezet. En ik kan me bij zulke evenementen nog wel iets voorstellen bij het gebruik van codes. Daar ga je naar toe, je bereidt je voor en alles is toch vaak net wat anders dan anders. Als je dan bij de voorbereiding ziet dat je een stukje software op je telefoon kunt installeren om eenvoudig contactgegevens uit te wisselen dan is dat geen echte moeite. Het is waarschijnlijk minder werk dan het gebruiken van een Poken!
Lees verder….

mrt 302010
 

Ik had het aangekondigd gezien, maar vandaag viel het me pas voor het eerst op. Ook Google Nederland toont nu Tweets als onderdeel van de resultaten van een zoekopdracht. En dan niet als berichten uit het archief, maar als een extra “frame” dat live bijgewerkt wordt.

Maar zo stilletjes aan wordt een pagina met zoekresultaten wel een hele verzameling van resultaten van heel verschillende orde. Neem bijvoorbeeld een zoekopdracht naar “ipad”. Je ziet het resultaat van zojuist in de screenshot bij dit bericht.
De eerste paar resultaten zijn ‘gewone’ websites, waarbij de Apple website (staat op plek 1) een extra optie heeft om Meer resultaten van die website weer te geven. Dan komen “nieuwsresultaten”, daar valt het bericht op Tweakers.net overigens niet onder (zullen zij niet over mopperen want ze staan nu een plek hoger). Dan komen de “meest recente resultaten voor ipad” met de Tweets. Storend daar aan vind ik dat het resultaat daar dynamisch is. Even niet opletten en het scrollt door (je kunt het vastzetten door op de link “onderbreken” te klikken). Dan komen de afbeeldingen gevolgd door weer een aantal “gewone” resultaten, dan de video’s en tot slot aan het einde van de pagina de video’s die Google gevonden heeft. Mocht je nou niet de juiste zoekterm kennen dan doet Google nog een aantal suggesties voor alternatieve zoektermen. En dan kun je door naar de volgende 10 van 44.600.000 resultaten die Google in 0,16 seconden voor je gevonden heeft.
Aan de rechterkant van de pagina, bovenaan naast de resultaten staan nog een tweetal tekstadvertenties onder het kopje “Gesponsorde links”.

Klik je boven aan de pagina’s op “Opties weergeven” dan kun je aangeven dat je specifieke deelresultaten wilt zien. De optie om “gewoon alleen maar webpagina’s” terug te krijgen zit daar niet bij. Dat is ook niet het geval als je bij de “Doorzoek” optie aangeeft dat je alleen “pagina’s in het Nederlands” of “pagina’s uit Nederland” wilt zien. Het overzicht wordt dan wel een stuk rustiger. Bij “pagina’s in het Nederlands” verdwijnen de video’s uit het overzicht en bij “pagina’s uit Nederland” verdwijnen ook de Tweets, vreemd genoeg ook de “nieuwsresultaten” (vindt Google niet dat De Telegraaf een pagina uit Nederland is?) terwijl er blogberichten voor in het overzicht terug komen (die staan er standaard niet). Die Tweets en berichten van de Telegraaf kun je wél weer zichtbaar maken door “pagina’s uit Nederland” te combineren met respectievelijk “updates” of “nieuws” uit het “Opties weergeven” overzicht.

De zoekpagina van Google is beroemd om zijn eenvoud. Ik zou willen dat ze dat voor hun resultatenpagina ook zo zouden kunnen houden. Het uitleggen aan iemand van de op welk moment te verwachten (soorten) resultaten wordt namelijk best complex.

 Reacties uitgeschakeld voor Google zoekresultaten worden steeds complexer  Tags: , ,

Nes4iPhone = Mario + WiiMote + iPhone

 Gepubliceerd door om 07:06  Gaming, iOS
mrt 302010
 


Je kunt je afvragen wanneer iets ophoudt om praktisch te zijn. Het koppelen van een WiiMote aan een iPhone (via Bluetooth) zodat je er Mario op kunt spelen is toch op zijn best een grensgeval. De applicatie die het allemaal mogelijk maakt kost $4,99 en je moet er (uiteraard) je iPhone voor van een jailbreak voorzien. Ik hou het (ondanks het feit dat ik alle ingrediënten in huis heb) voor nu even bij bovenstaand filmpje.

(getipt door ipodtouchtricks)

Geen YouTube in de T-Mobile trein

 Gepubliceerd door om 17:21  Internet
mrt 292010
 

De kop is er dan eindelijk vanaf. Vandaag vertrok de eerste NS-trein met gratis draadloos internet. Netjes binnen de vorige maand toegezegde termijn maar natuurlijk nog een heel eind verwijderd van het streef aantal van 1/3 van de treinen (moet behaald worden tegen het einde van dit jaar).

Ging ik er al vanuit dat Skypen waarschijnlijk niet goed zou werken, het zal eerder zijn dat Skypen gewoon helemaal niet werkt. Het is namelijk geen open internetverbinding. Het gebruik van Youtube en het downloaden van filmpjes worden in ieder geval blijkbaar al genoemd door T-Mobile als twee dingen die je er niet kunt doen. Ik ben benieuwd waarop en hoe ze filteren. Ik neem aan dat mailen wel kan, maar of toegang tot een elektronische leeromgeving mogelijk zal zijn weet ik niet. Zal dus moeten blijken. Als je al de kans hebt om in een Wifi-trein te reizen, dan hoor ik graag wat wel/niet mogelijk bleek.

Ask The Techies

 Gepubliceerd door om 07:34  MacOS, Screencast
mrt 282010
 

Ask The Techies omschrijft zichzelf als “Videos explaining the latest in cool technology from Photoshop to iPods. We specialize in multimedia and although we use Macs mostly, we do deal with Windows PC issues as well”. Een site dus met video’s over uiteenlopende applicaties en hardware met de nadruk op de Mac maar met af en toe uitstapjes naar Windows.

De afleveringen zijn meestal lekker kort (2-4 minuten met soms een uitschieter naar een minuut of 10) en in rap tempo (vind ik persoonlijk wel prettig). De setting waarin D.Lee Beard ziet er overigens heel professioneel uit. Hij beschikt over een touchscreen dat hij voor zich op tafel heeft liggen en waar hij de verschillende zaken op aanwijst. Naast hem zie je op een groot beeldscherm het beeld van het touchscreen. Maar omdat hij op het touchscreen ook een schermopname maakt, kan hij (dankzij de nabewerking, het is geen live show) schakelen tussen het full shot met hem erin en die met alleen het beeldscherm.

De afleveringen zijn in verschillende formaten online te bekijken (bv via YouTube of blip.tv ) of via iTunes (iPod versie of High Definition versie) of RSS te downloaden. De afleveringen zijn voorzien van een Creative Commons licentie.

Ben je beginnend of zelfs al een wat meer ervaring Mac gebruiker of ben je Windows gebruiker die meer wil weten van hoe bepaalde zaken op de Mac gaan/kunnen, dan is dit zeker een aanrader!

Landelijke Ligfietsdagen 2010

 Gepubliceerd door om 07:10  Ligfiets
mrt 282010
 

Ligfietsen Dit weekend vinden (o.a.) de Landelijke Ligfietsdagen plaats (het is ook het Kom in de Kas weekend, maar daar heb ik dit jaar niet aan deelgenomen). Omdat ik eerst dacht dat de activiteiten alleen op zondag (vandaag dus) waren was ik vorige week voor het eerst gaan ligfietsen. Maar omdat ik afgelopen week ook activiteiten op zaterdag tegen kwam ben ik gisteren in Leusden en omstreken geweest. Op weg naar huis gisteren realiseerde ik me dat ik heel gemakkelijk had kunnen zorgen voor een stevige ICT-draai aan dit bericht door wat foto’s en beschrijvingen te maken van de verschillende middelen die de deelnemers gebruiken voor het bijhouden van hun snelheid en locatie. Dat liep namelijk nogal uiteen. Maar ik moet bekennen dat ik gewoon alleen genoten heb van het tochtje van 30km dat door het bedrijf Treeker Treks uitgezet was.

Het contrast was wel grappig. Treeker Treks is namelijk gespecialiseerd in de verhuur van ligfietsen voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, groepsuitstapjes e.d. en heeft dus ook een grotere hoeveelheid identieke (verschillend in maat en afstelling) ligfietsen gericht op de beginnende en onervaren ligfietsers. Van de deelnemers was ik de enige zonder eigen fiets, voor het overige was er geen vervoermiddel hetzelfde. Er ging een Mango mee, een Sunrider, een Nazca, een zelfbouw trike, een (ik denk) Challenge met onderstuur. Met Hermine en Kees van Treeker Treks hebben we, bij stralend weer (zonder de voorspelde regen), een tocht gemaakt in de omgeving van Leusden.
Lees verder….

mrt 272010
 


In mei 2010 starten SURFnet en Waag Society een stimuleringsproject waarin hoger onderwijsinstellingen kennis kunnen maken met de productie, vertoning en toepassing van 4K-video. Bij 4K-video gaat het om video met een resolutie van 4096×2160 in plaats van de ‘standaard’ 1920×1080 resolutie die je bij High Definition video thuis nu voor elkaar kunt krijgen. Zulke hoge resoluties zijn relevant als je veel detail wilt overbrengen/laten zien en natuurlijk als je de video groot weer wilt geven zoals bijvoorbeeld in een bioscoop.

Omdat dit nog niet met “consumenten”-elektronica te realiseren is, is het allemaal nog best prijzig. En dan is het voor onderwijsinstellingen niet eenvoudig te realiseren om hier mee aan de slag te gaan. SURFnet en Waag Society willen daar verandering in brengen. Op 6 mei 2010 organiseren ze een startworkshop over 4K-videotoepassingen, de technische workflow en het hele proces van idee tot ontwikkeling. De workshop is gericht op producenten, regisseurs, technische ondersteuners van audiovisuele centra én op ICTO adviseurs en onderwijskundigen.

Onderwijsinstellingen die voor of na die workshop denken “kon ik dat nou ook maar doen, want het zou perfect zijn om…..” krijgen nu een gouden kans. Want instellingen kunnen pilotvoorstellen voor gebruik van 4K-toepassingen in wetenschap of onderwijs indienen. Winnende voorstellen (het bericht bij SURFnet zegt niet hoeveel er dat kunnen zijn) worden namelijk beloond met een maand lang gebruik van 4K-apparatuur voor productie en vertoning, en 5.000 euro voor 4K-productiefaciliteiten.
Meer informatie is via mail op te vragen bij Sandra Passchier van SURFnet.

Ik heb een filmpje van een paar jaar geleden hierboven toegevoegd als inspiratie.

 Reacties uitgeschakeld voor Heb jij een haarscherp idee voor video in het onderwijs?  Tags: ,

Camtasia Studio 7 komt er aan

 Gepubliceerd door om 07:09  Screencast
mrt 262010
 

Het duurt nog een paar dagen, maar aan het einde van deze maand komt Techsmith met versie 7 van haar Camtasia Studio screencasting software. Op het Visual Lounge weblog vind je al een paar dagen korte screencasts met nieuwe/gewijzigde functionaliteit in deze versie. En het ziet er naar uit dat het zeker een upgrade waard gaat worden. Dit zijn de vier filmpjes die tot nu toe online staan (maar er komt er dus elke dag eentje bij):
* Uitgebreidere callout opties
* Achteraf wijzigen van de gebruikte cursorreffecten
* Eenvoudig weergeven van gebruikte toetscombinaties
* Directe upload naar YouTube ook in High Definition formaat

Het direct naar YouTube kunnen uploaden in High Definition scheelt een stap, nu exporteerde ik de screencast eerst naar de lokale schijf in het juiste HD formaat en voegde hem dan pas aan YouTube toe. Toetscombinaties gebruik ik zo weinig mogelijk of ik vertel in woorden wat ik dan doe, maar het snel kunnen laten zien van die combinatie in de video is handig. Ik heb al een paar keer gehad dat ik een opname opnieuw kon maken omdat ik van een vorige opname de verkeerde cursorinstellingen had overgehouden. Dan had ik het opnemen van de cursor bijvoorbeeld op uit staan terwijl dat nu wel nodig/handig was. Dat kun je nu nog tijdens het bewerken (voor delen van de opname) aanpassen.

In de filmpjes is nog geen aandacht besteedt aan de gewijzigde interface, neem haast aan dat dat nog komt. Ook de nieuwe versie zal weer een 30 dagen bruikbare, volledig functionele, proefversie bevatten, dus we zullen dan zelf kunnen uitproberen of het echt een upgrade waard is. Maar gezien onze bedrijfslicentie verwacht ik dat voor mij geld niet eens een afweging zal hoeven zijn. Mooi.

mrt 252010
 

Een van de leden van de ligfiets discussiegroep plaatste een interessant bericht afgelopen week dat me toch wel met wat weemoed deed terugdenken aan mijn eerste ervaringen met Geotracking en fietsen (in 2005). Toen had ik een losse GPS-ontvanger, een (niet gratis) softwareprogramma waarmee ik de data moest/kon converteren naar iets wat ik op een (moeilijk te vinden) kaart van Deurne kon plaatsen.

In dit bericht van een test van twee velomobielen stonden twee links: de tocht met een Quest en de tocht met een Strada. En ook als je niet van fietsen houdt is het de moeite waard om in ieder geval een van de twee links een te bekijken en te vergelijken met wat ik voor elkaar kreeg in 2005. Een wereld van verschil.
Lees verder….