Landelijke Ligfietsdagen 2010

Ligfietsen Dit weekend vinden (o.a.) de Landelijke Ligfietsdagen plaats (het is ook het Kom in de Kas weekend, maar daar heb ik dit jaar niet aan deelgenomen). Omdat ik eerst dacht dat de activiteiten alleen op zondag (vandaag dus) waren was ik vorige week voor het eerst gaan ligfietsen. Maar omdat ik afgelopen week ook activiteiten op zaterdag tegen kwam ben ik gisteren in Leusden en omstreken geweest. Op weg naar huis gisteren realiseerde ik me dat ik heel gemakkelijk had kunnen zorgen voor een stevige ICT-draai aan dit bericht door wat foto’s en beschrijvingen te maken van de verschillende middelen die de deelnemers gebruiken voor het bijhouden van hun snelheid en locatie. Dat liep namelijk nogal uiteen. Maar ik moet bekennen dat ik gewoon alleen genoten heb van het tochtje van 30km dat door het bedrijf Treeker Treks uitgezet was.

Het contrast was wel grappig. Treeker Treks is namelijk gespecialiseerd in de verhuur van ligfietsen voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, groepsuitstapjes e.d. en heeft dus ook een grotere hoeveelheid identieke (verschillend in maat en afstelling) ligfietsen gericht op de beginnende en onervaren ligfietsers. Van de deelnemers was ik de enige zonder eigen fiets, voor het overige was er geen vervoermiddel hetzelfde. Er ging een Mango mee, een Sunrider, een Nazca, een zelfbouw trike, een (ik denk) Challenge met onderstuur. Met Hermine en Kees van Treeker Treks hebben we, bij stralend weer (zonder de voorspelde regen), een tocht gemaakt in de omgeving van Leusden.

De tocht ging (vond ik) op een niet al te heftig tempo, alleen na de stop met koffie en appeltaart lag het tempo wat hoger, maar nog steeds prima bij te houden. Ik was vooral ook benieuwd naar hoe het voor een tweede keer op een ligfiets zou zijn. Zou ik alles alweer vergeten zijn sinds vorige week? Zouden de eerste meters weer net zo eng en onwennig zijn?
Het antwoord was gelukkig een heel duidelijk “nee”. De eerste kilometer was weliswaar wat onwennig omdat het een andere fiets was, ik lag wat anders, hij reageerde en voelde wat anders, maar het gaan zitten en wegfietsen ging eigenlijk heel relaxed.

Ik heb me ook aan het einde van de middag verbaasd over het gemak waarmee je een tocht van 30km fietst en vooral ook zonder enige zadelpijn weer van je fiets af stapt. Ik vrees dat ik voor toertochten en recreatief fietsen helemaal verkocht ben.
Waar ik nog niet uit ben is of ik dit ook elke dag of meerdere dagen per week zou willen doen als onderdeel van woon-werk verkeer. We hadden gisteren een prettig tempo en veel stukken waar je lekker door kon fietsen. Heel wat anders dan het stoplichtentraject dat ik (als ik niet heel ver om wil fietsen) door Helmond heen richting Eindhoven zou moeten doorlopen.

Hoe dan ook. Het gaat ook niet bij twee keer fietsen blijven. Ik ben nog even aan het kijken wat een logische vervolgstap is. Ik heb het informatiepakket van de NVHPV inmiddels binnen en begin een beetje meer beeld te krijgen van de verschillende sturen, ligging, versnellingen, remmen etc.
Een volgende gelegenheid is dicht bij in de tijd (11 april) maar ver weg geografisch (ruim 2 uur rijden) tijdens de Ligfiets Opstagdag in Assen (filmpje). Maar mogelijk kan ik ook wat gerichter wat betreft merk en type een dagje een fiets huren bij een van de ligfietsbedrijven die wat dichter bij huis liggen.

p.s. De frequentie van posts over ligfietsen zal (verwacht ik) zo laag blijven dat ik het niet zinvol vindt om daar een aparte plek voor in te richten. Dus daarom voorlopig gewoon hier tussen de andere berichten door.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Ketelaar
13 jaren geleden

Ik ben er zondag de 11e ook bij. Ik denk zo vanaf 2 uur half 3. Vermoedelijk met m’n Mango.

Victor
Victor
13 jaren geleden

D’r is tijdens Pasen in Harskamp een ligfietstreffen
met inmiddels zo’n 90 deelmeners en evenzoveel fietsen.

Wellicht een goede reden om de Ikea dit jaar
eens een keertje over te slaan.