Heb jij een haarscherp idee voor video in het onderwijs?


In mei 2010 starten SURFnet en Waag Society een stimuleringsproject waarin hoger onderwijsinstellingen kennis kunnen maken met de productie, vertoning en toepassing van 4K-video. Bij 4K-video gaat het om video met een resolutie van 4096×2160 in plaats van de ‘standaard’ 1920×1080 resolutie die je bij High Definition video thuis nu voor elkaar kunt krijgen. Zulke hoge resoluties zijn relevant als je veel detail wilt overbrengen/laten zien en natuurlijk als je de video groot weer wilt geven zoals bijvoorbeeld in een bioscoop.

Omdat dit nog niet met “consumenten”-elektronica te realiseren is, is het allemaal nog best prijzig. En dan is het voor onderwijsinstellingen niet eenvoudig te realiseren om hier mee aan de slag te gaan. SURFnet en Waag Society willen daar verandering in brengen. Op 6 mei 2010 organiseren ze een startworkshop over 4K-videotoepassingen, de technische workflow en het hele proces van idee tot ontwikkeling. De workshop is gericht op producenten, regisseurs, technische ondersteuners van audiovisuele centra én op ICTO adviseurs en onderwijskundigen.

Onderwijsinstellingen die voor of na die workshop denken “kon ik dat nou ook maar doen, want het zou perfect zijn om…..” krijgen nu een gouden kans. Want instellingen kunnen pilotvoorstellen voor gebruik van 4K-toepassingen in wetenschap of onderwijs indienen. Winnende voorstellen (het bericht bij SURFnet zegt niet hoeveel er dat kunnen zijn) worden namelijk beloond met een maand lang gebruik van 4K-apparatuur voor productie en vertoning, en 5.000 euro voor 4K-productiefaciliteiten.
Meer informatie is via mail op te vragen bij Sandra Passchier van SURFnet.

Ik heb een filmpje van een paar jaar geleden hierboven toegevoegd als inspiratie.