Geotracking en meer met Garmin Connect

Een van de leden van de ligfiets discussiegroep plaatste een interessant bericht afgelopen week dat me toch wel met wat weemoed deed terugdenken aan mijn eerste ervaringen met Geotracking en fietsen (in 2005). Toen had ik een losse GPS-ontvanger, een (niet gratis) softwareprogramma waarmee ik de data moest/kon converteren naar iets wat ik op een (moeilijk te vinden) kaart van Deurne kon plaatsen.

In dit bericht van een test van twee velomobielen stonden twee links: de tocht met een Quest en de tocht met een Strada. En ook als je niet van fietsen houdt is het de moeite waard om in ieder geval een van de twee links een te bekijken en te vergelijken met wat ik voor elkaar kreeg in 2005. Een wereld van verschil.

Daar moest en zou ik natuurlijk meer van weten en even Googlen op het in het bericht genoemde product “Garmin Forerunner” leverde al snel meer informatie op. Garmin heeft heel slim, als gratis dienst bij een aantal van haar producten de site Garmin Connect opgezet. Daar kun je als eigenaar van zo’n product (zo te zien kun je niet zomaar data van andere GPS trackers uploaden) eenvoudig de data uploaden en online zichtbaar maken. Naar wens alleen voor jezelf zichtbaar of voor de hele wereld.

Anders dan bij mijn oorspronkelijke plaatje krijg je dan niet alleen de route te zien, maar kun je in de player die route ook laten afspelen. Je ziet dan de locatie op de kaart op dat moment, hoogte, snelheid en afhankelijk van het apparaat ook je actuele hartslag, de data van de cadansmeter en het vermogen.
Het zijn geen spotgoedkope apparaten, voor een Garmin die je om je pols kunt bevestigen + cadansmeter betaal je ongeveer 259 euro op dit moment (ik sluit niet uit dat je op een andere plek goedkoper uit bent).
Voor mij zou afgelopen zaterdag natuurlijk juist iets als de Garmin Edge 705 handig zijn geweest. Die is dan weliswaar wat groter maar heeft ook een fietsrouteplanner ingebouwd zitten. Die is wel een slag duurder, met cadansmeter al gauw zo’n 520 euro.

Mijn ligfietsavontuur krijgt overigens toch al a.s. weekend een vervolg. Want het bleek namelijk zo te zijn dat niet alleen op zondag 28 maart activiteiten georganiseerd worden maar ook al op zaterdag 27 maart en dan kan ik wel. Ik ga daarom a.s. zaterdagmiddag naar Leusden naar de ligfietsdag van de Treeker Treks. Een in vergelijking met afgelopen zaterdag bescheiden tocht van zo’n 30km. Dat durf ik dus wel aan. Het is iets verder rijden dan naar Eindhoven, maar het was een kans op vervolg van het opdoen van ervaring die ik natuurlijk niet kon laten voorbij gaan. Geen idee ook nog op welke fiets ik zaterdag rij. Je kunt je overigens nog opgeven. Kosten zijn maar 14 euro voor de fiets (of 2,50 euro als je je eigen fiets meeneem).

Dus wie weet tot zaterdag?