HTC EVO 4G – Je kunt er zelfs mee bellen!

Het is een grapje dat ik zelf nog regelmatig kan maken over mijn eigen iPhone 3GS: “ik kan er zelfs mee bellen!”. Want dat is ook bij de iPhone al lang niet meer de belangrijkste feature aan het toestel. Het is mijn complete communicatiecentrum (mail, afspraken, contacten, notities), informatiecentrum (RSS-feeds, Twitter, treininformatie, buienradar), ontspanningscentrum (ebooks en kranten, verschillende casual spellen) en soms multimediacentrum (foto’s naar twitter, live streamen naar ustream, bekijken van live video, luisteren naar webradio).

HTC zet met de HTC EVO 4G duidelijk nog sterker in op dat laatste: het multimediacentrum. Engadget had de preview en in het eerste filmpje in hun bericht hoor je dat de HTC vertegenwoordiger ook vertellen. Weg met de “noodzaak” om een apart draagbaar apparaat bij je te hebben voor het afspelen van video. Op een 4,3 inch beeldscherm (versus de 3,5 inch van mijn iPhone) met een 800 x 480 resolutie (versus 480×320 op mijn iPhone) zou je prima video moeten kunnen bekijken. En als dat niet voldoende is, dan sluit je de HTC EVO via de ingebouwde HDMI poort (wel verloopstekker nodig om die naar het formaat te krijgen waarom je TV er iets mee kan) aan op een TV.
Ook weg met de noodzaak om nog een aparte videocamera mee te nemen. De HTC heeft aan de ene kant een 8 megapixel camera met flitser die in staat is om video met een resolutie van 1280×720 op te nemen (720p dus) en aan de andere kant 1,3 megapixel camera, dus videoconferencen zou ook mogelijk moeten zijn.

Het geheel maakt gebruik van Android 2.1 met de Sense interface toevoegingen van HTC. Ik heb die gezien op de HTC Hero en dat is gewoon een leuke/prettige toevoeging.
Wat betreft netwerk hoeft de HTC EVO zich ook niet te schamen. Natuurlijk is er 802.11b/g draadloos netwerk ondersteuning, maar het apparaat heeft ook ondersteuning voor 4G/WiMAX. Niet dat ik daar in Nederland al wat aan zou hebben overigens. Maar 4G levert snelheden die het ruimschoots een vervanger maken voor je gewone ADSL-aansluiting thuis. En als je dan denkt “dat gebruik ik toch niet alleen?” dan kun je de HTC EVO ook inschakelen als mobiele hotspot. Je kunt dan andere apparaten in de buurt via een ‘gewone’ draadloos internetverbinding gebruik laten maken van die 4G mobiele aansluiting.

Prijs en exact moment van beschikbaarheid zijn nog niet bekend gemaakt. Maar het laat duidelijk zien waar de lat ligt.