Bijna gratis #4

Ik wist niet zeker of de titel van het bericht nog wel zo toepasselijk was, maar gezien de voorgaande 3 berichten met deze titel heb ik het toch maar zo gelaten. Een minstens zo toepasselijke titel zou namelijk zijn geweest “Niet meer bijna gratis!”.

Naar aanleiding van het bericht over het beschikbaar komen van 32GB microSDHC kaartjes (32 GB op een kaartje zo groot als de nagel van mijn pin!) ging ik op zoek naar de posts die ik de afgelopen jaren aan het begin van het jaar steeds gemaakt heb over de prijzen van USB-geheugen.
Vorig jaar linkte ik naar de Emtec 16GB USB-stick die 21 euro zou moeten kosten. Ik zeg “zou moeten kosten” want ik kan hem niet meer voor die prijs vinden. Hij moet nu blijkbaar 32 euro kosten. Ik kan bij Tweakers.net in de pricewatch geen prijsoverzicht vinden dat dat bevestigd.

Maar het lijkt er hoe dan ook op dat de prijsdaling van, in ieder geval USB-sticks, afgelopen jaar tot stilstand is gekomen. Kijk ik bijvoorbeeld naar de pricewatch grafiek van de 8GB Emtec dan is de prijs daarvan afgelopen jaar bijna gelijk gebleven. De prijs van de Sandisk Cruzer Micro Zwart (16GB) daalde sterk tot januari 2009 en zit sindsdien op ongeveer gelijk niveau. Het prijsniveau van de Kingston DataTraveler 100 16GB toont eenzelfde verloop.

De Sandisk microSDHC 16GB is afgelopen jaar wél nog een stuk goedkoper geworden, maar bijvoorbeeld de Transcend 16GB SDHC Class 6 Card (de gewone ‘grote’ SD kaarten dus) toont weer een prijsstijging sinds begin vorig jaar.

Vreemd, het zal hier in Nederland in ieder geval niet liggen aan de ronduit belachelijke opslag vanwege de thuiskopievergoeding waar ze in België sinds kort wel mee te maken hebben.