Gaat QR-code nu wél doorbreken?

Eerder deze week kwam ik het bericht tegen dat de site 9292ov.nl nu bij een reisadvies automatisch ook een QR-code zou gaan tonen. Die code ziet er uit als een vierkantje met daarin blokjes. Het is een zogeheten 2D barcode waarvan er al jaren een aantal strijden om marktaandeel. Een paar jaar geleden (2006) schreef ik over Shotcode, dat was een ronde variant op dit soort codes. De site pocketinfo.nl (tegenwoordig mobilyz.com) kondigde toen aan dat ze de codes bij berichten zouden gaan plaatsen, maar zowel de site van Shotcode als de Shotcodes bij Mobilyz zijn inmiddels verdwenen (de Wikipedia pagina is er wel nog).

Adoptie gaat dus niet eenvoudig. Maar dat komt omdat het dagelijks gebruik van QR-codes ook niet eenvoudig is. Tijdens het recent gehouden SXSW werden QR-codes ingezet. En ik kan me bij zulke evenementen nog wel iets voorstellen bij het gebruik van codes. Daar ga je naar toe, je bereidt je voor en alles is toch vaak net wat anders dan anders. Als je dan bij de voorbereiding ziet dat je een stukje software op je telefoon kunt installeren om eenvoudig contactgegevens uit te wisselen dan is dat geen echte moeite. Het is waarschijnlijk minder werk dan het gebruiken van een Poken!

Maar voor dagelijks gebruik vind ik een van de problemen dat er zo’n breed aanbod van software is met wisselende functionaliteiten. Ik gebruik bijvoorbeeld NeoReader. En die staat inderdaad altijd op mijn iPhone geïnstalleerd. Die doet het best goed, maar kan geen QR-Codes lezen die in foto’s of afbeeldingen voor komen die je al op je iPhone hebt staan. Een andere applicatie (ZBar) kan dat wel, maar die stuurt je weer niet meteen door naar de site die mogelijk in de code zit, daar moet je het complex via een omweg doen.

Hoe dan ook, voor WordPress zijn er een aantal plugins waarmee je eenvoudig QR-Codes aan je weblog kunt toevoegen. Ik heb nu QR Code Tag geïnstalleerd staan. Die voegt automatisch naast elk bericht een QR-Code met de URL van het bericht toe. Mogelijk verwijder ik hem over een tijdje weer mocht hij voor problemen met snelheid van de site etc. zorgen. Dus als je er echt gebruik van maakt, laat het dan zeker weten in de reacties!

P.S. ik test het nu pas, maar de QR-code hierboven in het bericht heb ik van de 9292ov.nl website gedownload nadat ik een reisadvies had opgevraagd. De QR-code wordt herkend, er wordt een unieke URL getoond, maar als ik daar naar toe ga dan blijkt de 9292ov.nl website die niet te herkennen en wordt ik naar de standaard mobiele website doorgevoerd. Het werkt dus niet eens!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Arjen
12 jaren geleden

Sinds vorige week heb ik ook een QR code generator online staan. Onder andere met ondersteuning voor het toevoegen van GEO posities in de code, en het verzenden van een SMS bericht.