De strijd om dé vervanger voor het visitekaartje te worden

Poken - Klik voor grotere versie

Ik kwam zojuist weer een nieuwe tool/dienst tegen op Mashable die dé vervanger voor het aloude visitekaartje wil gaan worden. Deze keer is het BeamME Pro, een paar dagen geleden was het DubMeNow. Na een rondje Poken bij de Backoffice van Mediavoorzieningen die vandaag allemaal een nieuwe Poken hadden gekregen weet ik nog steeds niet wie nou daadwerkelijk die killercombinatie gaat leveren.
Niet BeamME Pro, ik ga geen geld betalen voor een software toepassing voor het uitwisselen van mijn visitekaartje. Daar komt bij dat de toepassing nu nog beperkt is tot iPhone en iPod Touch.
Ook niet DubMeNow, want hoewel het een veel bredere software-ondersteuning biedt, is het US-only op het moment. En dus kunnen wij er hier in Europa helemaal niets mee.

Het gaat ook niet de Poken worden. Want hoewel het concept heel geinig is, en waarschijnlijk een goede aanvulling kan zijn voor situaties waarbij je geen telefoon bij de hand hebt, is de instapdrempel te hoog en zijn de opbrengsten te laag:
* Je moet best veel stappen zetten om een compleet account aan te maken en je poken te registreren.
* Vandaag waren van de 6 pokens die ik tegen kwam (ik had er nog nooit zoveel in één gang van een gebouw gezien) er 5 nog niet geregistreerd. Dan gaat de fun er snel vanaf.

Natuurlijk, Twitter werd ook niet door iedereen meteen gebruikt (wordt het ondanks de groei uiteraard nog steeds niet), maar je kunt er binnen 2 minuten mee beginnen en er was snel een online community die groot genoeg was om het leuk te maken.
Ik ken best een aantal mensen die een Poken hebben, maar die zie ik niet ‘in het echt’. En dus hebben we helemaal niets aan die Poken.

Een Poken is niet extreem duur, maar als de drempel van registreren te hoog is, dan blijven het geinige USB-sticks waar je niet eens andere data op kunt zetten.

Kortom, waar moet de vervanger van het visitekaartje aan voldoen:
* Online en offline gebruik moet mogelijk zijn;
* Software voor telefoons, computer, iPhone, smartphones etc.
* Hardware voor die situaties waar dat niet handig is of voorhanden is;
* Software gratis, hardware goedkoop;
* Internationaal beschikbaar, gelokaliseerd in verschillende talen;
* Dummyproof en simpel registratieproces (kijk naar blogger.com)

Ik ben benieuwd wie die uiteindelijk gaat maken en verkopen. Tot die tijd blijft ook mijn Poken nog wel in mijn tas zitten hoor. Dus als je me tegen komt…mag je me Poken.