Flickr Video gaat voor HD

Flickr Clock - Klik voor grotere versie

Het is een bericht dat terecht met gemengde reacties wordt ontvangen. Maar er zitten toch echt wel positieve kanten aan: Flickr gaat nu ook het uploaden van video door niet betalende gebruikers toestaan. In beperkte mate, want ze mogen er maar 2 per maand uploaden. Betalende gebruikers konden al lang een onbeperkt aantal video’s uploaden, maar hadden (en hebben) de beperking van een maximale lengte van 90 seconden en 150MB in omvang.
Bij die optie om video in ‘normale’ resolutie te uploaden komt nu de mogelijkheid om dat ook in high definition te doen. Dat betekent dat je ook je clipjes van je Creative Vado HD, een Flip mino HD of een Kodak Zi6 kunt uploaden mits ze aan die eisen van maximaal 105MB en maximaal 90 seconden voldoen.

Ik heb afgelopen jaar van tijd tot tijd wel filmpjes toegevoegd aan Flickr. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de trip naar Educause 2008. Daar waren het inderdaad “bewegende foto’s” waarbij 90 seconden niet echt een probleem was. Maar mijn fototoestel doet niet meer dan 640×480 en de filmpjes zien er nu ook niet beter/scherper uit dan voorheen.

In het CNet-bericht wordt aangegeven dat een opname van 90 seconden met een Nikon D90 ruim meer dan 150MB groot was (252MB) en dat is natuurlijk wel een probleem. Die upload limiet moet omhoog, zelfs als die 90 seconden limiet gehandhaafd wordt.
Bij gebrek aan pocket HD camera lig ik er dus even niet wakker van, maar het is aardig meegenomen.

Wat ik overigens van de Flickr Clock pagina moet vinden weet ik al helemaal niet. Daar worden automatisch foto’s en video’s getoond op een tijdbalk. Vooral als je bijvoorbeeld video’s tegen komt van een familie die op een Wii aan het spelen is of op het strand is, krijg ik een erg ongemakkelijk (voyeuristisch) gevoel. Wil ik dit wel zien? (en ook: waarom zetten mensen dit allemaal online?!)