nov 302009
 
Livestream ondertiteling - Klik voor grotere versie

Wauw, Livestream.com is echt vastberaden om een serieus platform voor livestreaming te worden/te blijven. Ze hebben nu een dienst geïntroduceerd waarbij je live ondertiteling kunt inhuren voor je livestream.

Het is zeker niet gratis, je betaalt $850 voor 3 uur live ondertiteling (uitgerekt over maximaal 9 uur) of $1500 voor 6 uur live ondertiteling (eveneens uitgerekt over maximaal 9 uur). Dat is normaal gesproken genoeg voor 1 danwel 2 livestreams gedurende een hele congresdag.

De reden waarom het niet gratis is ligt voor de hand: het gaat hier niet om (al dan niet gebrekkige) vertaling door software, maar hier zitten professionals mee te typen zoals dat ook voor TV-zenders wel gebeurt.

Ondertiteling komt beschikbaar in het Engels en 4 andere talen (het bericht verteld niet welke 4), die vier worden dan overigens wel automatisch vertaald.
De ondertiteling is beschikbaar in de player van Livestream tijdens de live uitzending, maar ook in de opnames van de streams.
Als je wilt dan versturen ze de ondertiteling ook naar Twitter via een door jou te bepalen account.

Zoals gezegd, niet iets wat je zomaar eventjes toevoegt aan een willekeurige stream van een bijeenkomst, maar voor grote congressen (met de omvang van bijvoorbeeld Dé Onderwijsdagen waar zo’n 900 deelnemers waren) is dat iets wat je volgens mij dan gewoon zou moeten doen.

 Reacties uitgeschakeld voor Live ondertiteling bij videostream via Livestream  Tags:

Appels vs Peren – deel 2 van 6

 Gepubliceerd door om 07:03  Hardware
nov 302009
 
Computer shop (foto door: Stéfan)

Dit is deel 2 van mijn zoektocht naar een nieuwe computer. Gisteren heb je in deel 1 een aantal keuzes en voorwaarden kunnen lezen. Als je dat deel nog niet gelezen heb is het waarschijnlijk handig om dat eerst te doen. Vandaag de eerste van vier ‘soorten’ alternatieven: de Windows desktop.
Kant en klaar
Het belangrijkste dat ik al snel leerde toen ik op zoek was naar een Windows desktop was: als je echt een topsysteem wil, dan blijf je uit de buurt van de systemen zoals je ze “kant en klaar” kunt aanschaffen uit de krantjes met aanbiedingen van PC’s. Die systemen zijn per definitie scherp geprijst, en als ik dan ging zoeken op de reviews van de beschreven onderdelen, dan kwam ik meestal bij onderdelen niet verder dan “goed genoeg”.

Ik kwam daarom uiteindelijk terecht bij Tweakers.net en hun “Multimediasysteem – familie pc-editie” – november 2009 editie. Je zou dat systeem component per component kunnen kopen/bestellen, maar het is ook als compleet systeem te bestellen, met een paar overblijvende configuratie-opties.

In de fora van Tweakers.net staan nog verschillende, volgens de posters betere systemen beschreven. Eerst dacht ik dat ik hem dan helemaal zelf in elkaar moest zetten. Dat heb ik één keer gedaan (met hulp) lang geleden en hoewel dat best een leuke ervaring is, was dat niet waar ik naar op zoek ben. Maar het blijkt dat het bedrijf dat hem als complete set aanbiedt (Salland) ook 3 jaar garantie biedt op combinaties die je bij hun besteld en daar laat samenstellen. Dus ben ik een paar onderdelen van de standaardconfiguratie gaan uitwisselen voor andere componenten. Lees verder….

Appels vs Peren – deel 1 van 6

 Gepubliceerd door om 08:59  Hardware
nov 292009
 
HD (foto door: LoopZilla)

Je moet geen appels met peren vergelijken luidt het gezegde, maar toch ontkom je er eigenlijk vaak simpelweg niet aan om dat te doen. Bijvoorbeeld als je op zoek ben naar een nieuwe “computer”. Ik zet het woord bewust even tussen haakjes omdat de vraag wat die computer dan is, de reden is dat je al snel heel verschillende zaken met elkaar aan het vergelijken bent.
Om je niet meteen met details dood te gooien komt het hier op neer: ik ben op zoek naar een nieuwe computer. Ja, ik heb op het moment een aantal verschillende systemen ter beschikking, zowel thuis als op mijn werk, maar er zijn (nog steeds/weer) een aantal zaken die ik niet kan doen en wel wil doen.
Belangrijkste daarvan is het fatsoenlijk bewerken van High Definition video. Want zowel het materiaal van mijn Kodak Zi8 als van de Sony High Definition camera van het werk zijn teveel van het goede voor de laptop die ik normaal gesproken dagelijks gebruik.

En hoewel ik op mijn werkplek toegang heb tot een aantal systemen die dat wel aankunnen, wil/moet ik dat thuis kunnen doen. Reden daarvoor is simpel: het zijn zaken die meestal niet altijd werkgerelateerd zijn. En anders dan sommigen van jullie wellicht denken of verwachten heb ik op dit moment thuis niet de beschikking om veel fancy apparatuur op dat gebied. De vorige aanschaf was een laptop waar de kinderen spelletjes op konden doen (maar die na gebruik vooral ook weer eenvoudig opgeborgen kon worden). Lees verder….

nov 272009
 


Bekijk video op YouTube

Ik ben op het moment aan het rondkijken naar desktops/laptops en waar het bij bijvoorbeeld Apple sprake is van een eenvoudig (en beperkt) lijstje opties waar je uit kunt kiezen, is de wereld daarbuiten heel divers.

Alleen al voor het selecteren van een grafische kaart kun je volgens mij een maand uittrekken. Een van de opties waar ik nu naar kijk is de Asus Radeon HD 5770 1024 MB, een betaalbare kaart (134,99 euro) met best stevige mogelijkheden. Zo kun je er, zoals hierboven getoond 3 monitoren op aansluiten en dankzij ATI Eyefinity het beeld over die drie monitoren verdelen. Bij ATI zelf staat een voorbeeld met zes monitoren, maar dat is een stuk minder haalbaar voor een ‘gewone’ studeerkamer.

Voor de derde monitor heb je overigens wel een monitor met DisplayPort aansluiting nodig, de andere twee kunnen DVI of HDMI gebruiken.
Dat kunnen dus bijvoorbeeld 3 Dell P2210-breedbeeldmonitoren zijn. Die hebben zowel een VGA, een DVI-D (digitaal) met HDCP, en een DisplayPort aansluiting.
Betekent overigens dat je (inclusief kabels en verzendkosten) voor het drietal toch nog ruim 750 euro moet neerleggen.

Zelfs zonder twee monitoren heeft de kaart in ieder geval als voordeel dat hij een handje mee kan helpen bij het transcoden van video.

nov 272009
 
♥ Mail Man ♥ (foto door: Warm 'n Fuzzy)
“Zo weinig mogelijk of liefst helemaal geen elektronische post sturen, dat is de bedoeling op e-mailloze vrijdag. Het is de tweede keer dat de dag in Nederland en België gehouden wordt.
Initiatiefnemer is de Belg Gunnar Michielsen (42). Hij vindt dat mensen en bedrijven bewuster moeten omgaan met het versturen van elektronische post. Volgens hem komt excessief e-mailen efficiënt werken niet ten goede en verdringt het persoonlijk contact tussen werknemers. Bovendien veroorzaakt de constante e-mailstroom stress en burn-outs, aldus Michielsen.”

(bron)

Leuk idee, maar niet heus. Van tijd tot tijd verzint weer iemand dat we ‘iets een hele dag niet moeten doen om bewust te zijn van het feit dat we het anders elke dag doen’.
Ik verstuur elk mailtje bewust, dus juist ook vandaag. Dus als jij minder mail krijgt dan anders, laat het me weten (in de reacties hieronder of via de mail), dan krijg je van mij vandaag een persoonlijk, stressvrije mail. :-)

Het is vandaag Black Friday!

 Gepubliceerd door om 06:56  Internet, iOS
nov 272009
 
Zwarte Vrijdag - Klik voor grotere versie
“Black Friday is the Friday after Thanksgiving in the United States, which is the beginning of the traditional Christmas shopping season. The term dates back to at least 1966, although its usage was primarily on the East coast. The term has become more common in other parts of the country since 2000. Because Thanksgiving falls on the fourth Thursday in November in the United States, Black Friday occurs between the 22nd and the 29th of November.”

(bron)

Het is vandaag Zwarte Vrijdag (Black Friday) in de Verenigde Staten. Het is een begrip dat we (gelukkig) in Nederland nog niet kennen, wij hebben wel Goede Vrijdag en af en toe een Zwarte Zaterdag. En hoewel we tegenwoordig wel al op beperkte schaal aan Halloween doen, is het niet te verwachten dat Thanksgiving Day, het feest dat in de Verenigde Staten op de vierde donderdag in november (gisteren dus in 2009) naar deze kant van de oceaan overwaait. Dus een directe aanleiding om ook in Nederland een Zwarte Vrijdag te hebben is er niet.
Hoe dan ook, het is dé start van het koopseizoen voor de kerstdagen en ook een dag waarop de nodige “alleen vandaag” aanbiedingen te vinden zijn.
Wij merken daar niet veel van, al zou je natuurlijk elektronica vandaag online kunnen bestellen in de VS en dan laten versturen.

Apple
is, zover ik weet, de enige online winkel die Black Friday internationaal viert. En dus zijn er vandaag de nodige aanbiedingen te vinden. Als je, zoals ik kan, via SURFspot bij Apple kunt kopen, dan zijn er helaas nauwelijks voordeeltjes te behalen vandaag. De reguliere prijzen zijn dan namelijk meestal al lager dan de Black Friday aanbiedingen en Apple is wel goed maar niet gek. Ben je student en kun je niet via SURFspot kopen, dan zitten er wel een paar dealtjes tussen. Betaal je normaal het volle pond, dan kan het geen kwaad om even te kijken.

Ik heb er een (niet compleet!) overzicht online gezet. Daar in kun je zien dat SURFSpot klanten eigenlijk dus elke dag Black Friday prijzen betalen. :-) (elk voordeel…)

[update] ik kreeg de, terechte, opmerking dat voor iPods de kortingen voor iedereen (binnen en buiten het onderwijs) kunnen oplopen tot ruim 10%, en dat is natuurlijk ook zo.

nov 262009
 
NS OV Chipkaart Test (foto door: PiAir (Old Skool))
“Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat steekt 16 miljoen euro subsidie in de uitrol van gratis internet in treinen van de NS en Arriva. Vanaf 2010 moeten de eerste treinen van wifi zijn voorzien. De NS sluit daartoe een contract met T-Mobile.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat steekt 16 miljoen euro in het project. Daarvan gaat 15 miljoen euro naar de Nederlandse Spoorwegen en 1,1 miljoen euro naar Arriva. Vanaf 2010 moeten de eerste treinreizigers gratis van draadloos internet gebruik kunnen maken. Twee jaar later moeten alle treinstellen van Arriva en alle intercity’s van de NS van wifi voorzien zijn.”

(bron)

Eigenlijk geloof ik er nog niks van. Eerst zien, uitproberen, constateren dat het goed werkt en dan geloven. In maart 2004 (!), bijna 6 jaar geleden dus, schreef ik “ProRail zet WiFi voor de NS op de rails” en een maand later “Wi-fi aantrekkelijk voor treinreizigers“. In 2006 kregen we in Eindhoven hotspots op het station. In datzelfde jaar nog zei de NS: “Een landelijke dekking van draadloos internetten in alle treinen van NS is ondenkbaar“. In 2007 schreef ik “Een goed plan voor de verkeerde reden“. Toen ging het ook weer niet door, maar de titel is wél nog steeds van toepassing. Ik vind wifi in de trein om meer reizigers te trekken een heel fout plan.

Stel je voor dat het lukt? De NS kan in de spits helemaal niet meer reizigers aan. Als het rekeningrijden door gaat dan verwacht de regering dat er massaal mensen de auto laten staan en de trein nemen. Die reizen nu in de spits, dus straks ook met de trein in de spits. Lekker, maar niet heus.

Och ja, positief bekijken. Dit gaat eerst heel gammel werken in een beperkt aantal treinen. Dat gaan er een paar mensen de boel hacken. Dan blijkt dat Skypen vanuit de trein niet echt handig is (en als het wel werkt dan neem ik aan dat T-Mobile het gaat verbieden wegens bandbreedte problemen), dat wordt dan wel weer omzeilt. Kortom, genoeg voor nog een paar jaar berichten over de NS en internet. ;-)

 Reacties uitgeschakeld voor Zou het er dan toch van komen? Kan het bijna niet geloven!  Tags:
nov 252009
 


Bekijk video op YouTube

Zo legden Joop van Zijl en de NOS in 1996 uit wat internet is. Schitterend! Cyberspace en digibeten bij elkaar. Toen helaas ook al aandacht voor kinderporno op internet, maar ook de verplaatsing van de computer van de werkkamer naar de huiskamer en vragen over mogelijke verzadigingspunt en het wachten op nieuwe toepassingen in de vorm van interactieve TV.

(Getipt door de NOS zelf en op Twitter door @Stekel)

nov 252009
 


Bekijk video op YouTube

YouTube heeft, zoals eerder aangekondigd, inmiddels de eerste clip in Full HD online staan. Het zijn de Muppets met Bohemian Rhapsody.
En ik moet zeggen dat ik het nog erg tegen vind vallen. Het is duidelijk dat YouTube het maximale voor wat betreft bandbreedte heeft proberen te gebruiken. Ik heb een 10Mbit/sec download vanaf het internet, maar via 802.11g slaagde ik er niet in om de clip meteen af te spelen.
Daarvoor moest ik hem eerst op pauze zetten zodat de clip voor een groot deel gedownload kon worden. Ook daarna zie je dat zowel de MacBook als de breedbeeld laptop waar ik het op bekeken heb, het beiden zeer zwaar hebben met het afspelen van de clip.

Maar zelfs met deze maximale bandbreedte is het beeld lang niet altijd goed. Ja, als de achtergrond zwart is, dan is het beeld heel scherp en contrastrijk. Maar bij de scenes waar de achtergrond groenig is, kun je heel duidelijk ‘blokjes’ zien. Als showcase in ieder geval niet indrukwekkend.

Ik ben benieuwd wanneer YouTube ook de andere filmpjes met deze 1080 optie beschikbaar maken. Mijn “eendjes in het park” filmpje is in ieder geval nog niet op 1080 beschikbaar.

p.s. blijft natuurlijk dat YouTube mega-sprongen gemaakt heeft in die paar jaar dat het bestaat. Ik ben dan ook niet ontevreden met waar ze nu zijn, maar de eigen claim van Full HD maken ze nog niet helemaal waar. Lees verder….