Appels vs Peren – deel 2 van 6

Computer shop (foto door: Stéfan)

Dit is deel 2 van mijn zoektocht naar een nieuwe computer. Gisteren heb je in deel 1 een aantal keuzes en voorwaarden kunnen lezen. Als je dat deel nog niet gelezen heb is het waarschijnlijk handig om dat eerst te doen. Vandaag de eerste van vier ‘soorten’ alternatieven: de Windows desktop.
Kant en klaar
Het belangrijkste dat ik al snel leerde toen ik op zoek was naar een Windows desktop was: als je echt een topsysteem wil, dan blijf je uit de buurt van de systemen zoals je ze “kant en klaar” kunt aanschaffen uit de krantjes met aanbiedingen van PC’s. Die systemen zijn per definitie scherp geprijst, en als ik dan ging zoeken op de reviews van de beschreven onderdelen, dan kwam ik meestal bij onderdelen niet verder dan “goed genoeg”.

Ik kwam daarom uiteindelijk terecht bij Tweakers.net en hun “Multimediasysteem – familie pc-editie” – november 2009 editie. Je zou dat systeem component per component kunnen kopen/bestellen, maar het is ook als compleet systeem te bestellen, met een paar overblijvende configuratie-opties.

In de fora van Tweakers.net staan nog verschillende, volgens de posters betere systemen beschreven. Eerst dacht ik dat ik hem dan helemaal zelf in elkaar moest zetten. Dat heb ik één keer gedaan (met hulp) lang geleden en hoewel dat best een leuke ervaring is, was dat niet waar ik naar op zoek ben. Maar het blijkt dat het bedrijf dat hem als complete set aanbiedt (Salland) ook 3 jaar garantie biedt op combinaties die je bij hun besteld en daar laat samenstellen. Dus ben ik een paar onderdelen van de standaardconfiguratie gaan uitwisselen voor andere componenten. De configuratie waar ik op uit kwam:
* Behuizing: Antec Solo Zwart
* Voeding: Corsair CX400 400 Watt ActivePFC, 20+24 Pins, 80 Plus Rating
* Processor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.20 GHz, 4000 MHz, 4x 512Kb, 6 MB
* Processorkoeler: 138272 – Cooler Master Hyper TX 3
* Moederbord: Asus M4A78-EM
* RAM-geheugen: Kingston ValueRam Dual Channel 4 GB, PC6400, 800 MHz, Kit Of 2
* Videokaart: Asus Radeon HD 5770 1024 MB
* Harde schijf: Samsung Spinpoint F3 1 TB, 7200 Rpm, 32 MB, S-ATA II/300
* Blu-Ray player/brander: LG BH08 8 X, 8 X, SATA, Bulk, Zwart
* Ultron PCI Firewire A(2x6Pin,1x4Pin) UF-330
* Cardreader: Scythe Kama Reader 2 Zwart
* Creative Speakerset Inspire A300 Zwart
* Toetsenbord: Logitech Cordless 1500 Rechargeable Desktop PS/2 & USB, Zwart
* Assemblage: Salland Assemblage Desktop + 3 Jaar Garantie

Totaal: €1017,94 incl BTW, assemblage, 3 jaar garantie en verzendkosten.

Ik heb de door Tweakers aanbevolen kast uitgewisseld voor een andere type en de processor vervangen door een iets snellere maar inmiddels goedkoper model. Duurste aanvulling (€194,- los) is de Blu-Ray brander. Hoewel ik niet verwacht dagelijk Blu-Ray schijven te gaan branden, betekent het gewoon dat ik die optie heb én ook Blu-Ray schijven af kan spelen. Ook heb ik een losse firewirekaart toegevoegd. Daarover verderop meer.

Het systeem zoals hierboven beschreven bevat ook nog geen monitor. Monitoren zijn op zichzelf al weer zo divers dat je er een complete studie aan kunt wijden helaas.

In bericht over de Asus Radeon HD 5770 schreef ik al over de optie om meerdere monitoren aan te sluiten op die kaart. Als je dat doet moet je wel even opletten welke aansluiting(en) (D-Sub / DVI / HDMI / DisplayPort) zo’n monitor dan heeft. Ook de resolutie van de monitor is relevant net als, nauwelijks uit de beschrijvende tekst af te leiden zaken als de kwaliteit van de kleuren. En zelf vind ik het belangrijk om de monitor in hoogte te kunnen verstellen, het kunnen draaien (pivot-functie) van de monitor is handig voor het van het beeldscherm lezen van documenten al wordt dat bij grotere monitoren steeds minder een probleem.

De Dell P2210 die ik in mijn bericht beschreef heeft een resolutie van 1680×1050, te weinig om Full HD (1920 x 1080) op weer te geven. En valt dus af. Het aantal draaibare monitoren met een resolutie van 1920×1080 is niet zo groot, uiteindelijk kwam ik toch weer uit bij Dell:
Dell Professional 23-inch P2310H-breedbeeldflatpanel – Zwart – 23 inch – 1920 x 1080 pixels – VGA / DVI/HDCP / DisplayPort – Pivot functie – €240,79

Alternatieven zijn bijvoorbeeld:
LG W2343T-PF 23 Inch – €174,- incl BTW – 23 inch – 1920 x 1080 pixels – D-Sub / DVI
Iiyama ProLite E2607WS-1 26 Inch / 66 Cm, 2 Ms – €334,99 incl BTW – 26 inch
Iiyama ProLite E2209HDS-1 – €183,00 incl BTW – 22 inch

De multi touch schermen heb ik nog maar even links laten liggen. Dell verkoopt de SX2210T 21,5-inch , full HD, multi-touchmonitor met webcam voor € 449,00
De review bij Engadget waar ook de, nog niet in Nederland verkrijgbare, HP Compaq L2105tm werd besproken was er niet zo laaiend enthousiast over dat ik die prijs voor mezelf kon verantwoorden.

De totaalprijs van dit Windows Systeem, exclusief software en inclusief 2x Dell P2310H monitor komt dan op: €1431,52

Firewire
Hierboven schreef ik al dat ik een losse firewirekaart aan de systeemconfiguratie heb toegevoegd. Het bleek namelijk dat het moederbord die niet standaard aan boord had. Niet dat ik dat nou persé nodig heb voor het bewerken van video. Bij ‘gewone’ digitale videocamera’s met een tape was firewire dé manier om de opnames naar de hardeschijf over te zetten. Maar bij High Definition camera’s ben ik het nog niet tegen gekomen. Die gebruiken USB. Maar voor €29 leek het me verstandig toch zo’n kaart op te nemen. Ik heb gekozen voor de Ultron PCI Firewire A(2x6Pin,1x4Pin) UF-330 omdat die zowel twee 6pins als een 4pins aansluiting bevat.
Het is een ‘gewone’ Firewire 400 kaart, ik zie geen reden om bijna 70 euro uit te geven aan een Belkin 3-poorts FireWire 800 PCI-kaart.
De Scythe Kama Reader zal wat dat betreft een stuk vaker gebruikt worden voor het inlezen van foto’s en video. De reader leest een veelvoud van kaartjes waaronder de verschillende soorten Memory Stick (Sony), Secure Digital kaartjes (ook SDHC uiteraard) en xD Picture Cards.

GPU Video Encoding
Tot slot nog een laatste opmerking met betrekking tot de gekozen grafische kaart en de wens om video te bewerken op dit systeem. Er was een tijd dat voor videobewerking (en dan met name het renderen van het eindresultaat), het niet zo veel uitmaakte welke grafische kaart je gebruikte. Het renderen gebeurde namelijk uitsluitend door de CPU, de processor van de computer. Maar met de komst van meer systemen die snelle grafische kaarten hadden lag het eigenlijk ook voor de hand om daar gebruik van te maken bij het renderen van de video. Zowel ATI als NVIDIA (de twee belangrijkste chipfabrikanten voor grafische kaarten) hebben inmiddels videokaarten die dat ondersteunen. Bij ATI heet dat Avivo, bij NVIDIA heet het Cuda. Voorwaarde is wel dat de software die het renderen doet dat ook ondersteund natuurlijk.

Dat is nog lang niet altijd zo. Pinnacle Studio bijvoorbeeld heeft er nog geen ondersteuning voor. Ik heb gekeken naar de 7 programma’s voor het converteren van AVCHD die beschreven werden in deze test en ook daar kan ik bij geen van de programma’s een aanwijzing vinden dat ze dat ondersteunen.
Nero Move It heeft wel ondersteuning voor Cuda en niet voor Avivo.
Adobe Premiere Elements heeft geen ondersteuning voor GPU Video Encoding. Adobe Premiere Professional heeft zowel ondersteuning voor Cuda als voor Avivo.

Hoewel ik in de vorige post aan gaf voor Pinnacle Studio te willen gaan heeft het lezen over GPU video encoding mijn mening daarover bijgesteld. Power Director 8 is namelijk ook een op consumenten gericht videobewerkingsprogramma (zie deze review) in dezelfde prijsklasse als Pinnacle Studio. Belangrijk verschil is dat Power Director 8 ondersteuning heeft voor de hardwareversnelling die Cuda en Avivo mogelijk maken.
Zie bijvoorbeeld deze demonstratie van het verschil in tijd. Met hardwareversnelling via de grafische kaart kost het renderen van de getoonde high definition video maar de helft van de tijd die anders nodig was.

Morgen, in deel 3, kijk ik naar laptops met Windows. Daarbij de geruststelling dat het aantal per post beschikbare/beschreven configuraties vanaf nu alleen maar kleiner/overzichtelijker wordt.

Disclaimer
Lees bij deze berichten zéker even de disclaimer die voor alle berichten op deze site geldt. Ik schrijf deze posts als notities bij mijn eigen zoektocht naar een nieuwe computer. Zie je feitelijke onjuistheden staan, laat het me dan weten. En als je deze berichten als koophulp gebruikt bij aanschaf van een eigen systeem, hou er dan rekening mee dat ook ik een leek ben.
Ik krijg niet betaald voor het posten van deze berichten of verwijzingen naar specifieke leveranciers of merken.

En natuurlijk geldt: ben je het helemaal niet eens met (onderdelen van) deze post, heb je aanvullende tips of opmerkingen, laat het dan zeker even weten in de reacties!

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Florina Blokland
12 jaren geleden

Dag Pierre,
Omdat ik zelf in een pc keuze ‘proces’ zit, volg ik je nu met nog meer aandacht. Je hebt één HD gekozen. Zelf ga ik voor 2 HD schijven, juist ivm videobewerking. Ik twijfel nog over al of niet RAID schijven, en dan vervolgens: RAID0 of RAID1. Meerwaarde? Snelheidsverbetering of juist niet? Weegt het tegenelkaar op?

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Florina,

Mijn "probleem" is dat tot nu toe, bij systemen waar ik de beschikking over had/heb, de processor de begrenzende factor was. Het verhogen van de snelheid waarmee het systeem dan van de schijf kon lezen of er naar toe kan schrijven zou dan niet helpen.

Ik weet niet in hoeverre dat nu ook nog geldt. Op hardwareinfo.nl beschrijven ze een videobewerkingssysteem met 4 schijven van elk 1TB. Die zijn dan in RAID0+1 geschakeld (d.w.z. 2 schijven als RAID0 voor de snelheid en dan die combo in RAID1 voor de veiligheid). Het systeem van hardwareinfo.nl kost echter ¤2607,- (dan heb je ook meer intern geheugen, andere processor, 3 monitoren in plaats van twee). Dat is boven mijn budget.

Het moederbord dat in dit systeem zit heeft ook ondersteuning voor RAID10 (= RAID1 + RAID0 = hetzelfde als RAID0+1 maar dan net andersom opgezet). Zou ik 3 extra schijven toevoegen (4 schijven is het minimum) dan scheelt dat ¤230,- ten opzichte van de huidige bedragen en dan zou de effectief beschikbare ruimte toenemen van 1TB naar 2TB.

Is iets waar ik zelf dus ook nog niet uitgebreid over nagedacht heb (goede vraag dus!).

Overigens: ik ging er tot nu toe vanuit dat ik videomateriaal buiten het systeem zou backuppen zodat een crash van die ene schijf niet leidt tot verlies van alle data. Met een RAID10 oplossing win je niet alleen aan snelheid maar ook aan zekerheid aangezien een crash van één schijf geen enkel probleem is.

Brouwer
Brouwer
12 jaren geleden

Over RAID is in computerland (en op tweakers) altijd een zeer levendige discussie. Met name of snelheidswinst (RAID0) op kan tegen het verhoogde risico van dataverlies. En of RAID1 nu echt veiliger is terwijl het zeker trager werkt.

Moderne schijven zullen niet snel uitvallen als ze eenmaal goed draaien, echter het risico dat er tijdens de data afhandeling in RAID iets fout gaat is een stuk groter. Als je even Googled zie je legio voorbeelden van mensen bij wie het fout is gegaan.

Mocht je echt voor snelheidswinst bij het schrijven/lezen naar/van schijf dan kun je een SolidStateDisk (SSD) overwegen, deze zijn echter nog behoorlijk prijzig en hebben maar een beperkte opslagruimte.

Een tweetal linken over RAID:
Algemene uitleg over RAID voor thuisgebruik http://www.bestpricecomputers.co.uk/r
Technische uitleg over RIAD(levels) http://gathering.tweakers.net/forum/l

Pierre
12 jaren geleden

Hmm, SSD heeft nog eventjes nodig om betaalbaar genoeg te worden. Het artikel op bestpricecomputers geeft wel een beetje een "RAID beschermt niet tegen dataverlies als je huis in brand vliegt" gevoel. Juist RAID01 en RAID10 (de combinatie dus die ik noem), komen er niet aan bod. Tweakers is daar namelijk niet negatief over.

Dat gebruikers (ik inclusief) minder vaak backups maken dan "nodig/veilig" is, is een feit. Ik weet niet of RAID daar echt verandering in brengt. Want waar wil ik een schijf van 1TB naar toe backuppen? Niet naar DVD’s, past niet en de kans dat ik dan data kwijt raak is zeker net zo groot. Ook niet naar een externe harde schijf, want die zijn nog gevoeliger voor stuk gaan dan ingebouwde schijven.

En op zich is het "risico" van een aanschaf voor mij niet zo groot aangezien de RAID-controller in het moederbord ingebouwd zit. Worst-case heb ik dan 4x1TB los, zonder RAID10. Beetje veel van het goede, maar als ik dan 2 schijven als RAID1 koppel als backup schijf en de andere twee los als schijf heb ik zowel een veilige "backup" (ik noem het toch maar even zo) als 2 ‘gewoon’ snelle schijven.

Het voordeel van RAID1 heb ik overigens wel al gemerkt. Mijn Synology heeft al 2x te maken gehad met een corrupte schijf (je zou kunnen stellen dat het dan slechte schijven waren, maar dat terzijde). Zonder de RAID1-configuratie was dat een stuk vervelender geweest.

Maar….jouw reactie en de berichten waar je naar linkt bevestigen nogmaals dat je er geen wonderen van moet verwachten. :-)

Ben Welman
Ben Welman
12 jaren geleden

Dag Pierre, het loont de moeite om de laatste C’t (nr. 25 van 23-11-2009, http://www.heise.de/ct/inhalt/2009/25/6/ ) aan te schaffen.Hierin een aantal artikelen over "Der optimale PC" met daarin boodschappenlijstjes voor een drietal types om zelf te bouwen. Interessant zijn vooral de overwegingen die tot bepaalde keuzes geleid hebben. Verder zal het je deugd doen om in dit nummer ook een drietal artikelen over e-books aan te treffen, waaronder het zelf maken van boek in het epub formaat. Het bevat waarschijnlijk niet veel nieuws voor je.

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Ben,

Ik zal morgen even bij de Bruna op station Eindhoven binnen lopen, eens kijken of ze hem daar ook hebben (al is de kans groot dat ze alleen de NL uitgave hebben). Stonden er dingen in die duidelijk afwijkend waren van de afwegingen die ik tot nu toe beschreven heb?

Arjan
Arjan
12 jaren geleden

De enige tip die ik nog kan toevoegen is de volgende: probeer niet te veel geld te besparen op je monitor. Die gaat namelijk waarschijnlijk een paar generaties PC’s mee (de mijne altijd wel) en als je gaat videobewerken is kleurechtheid belangrijk. De vraag is in hoeverre een goedkope, meestal op gamers gerichte, flatscreen dat is.