Appels vs Peren – deel 1 van 6

HD (foto door: LoopZilla)

Je moet geen appels met peren vergelijken luidt het gezegde, maar toch ontkom je er eigenlijk vaak simpelweg niet aan om dat te doen. Bijvoorbeeld als je op zoek ben naar een nieuwe “computer”. Ik zet het woord bewust even tussen haakjes omdat de vraag wat die computer dan is, de reden is dat je al snel heel verschillende zaken met elkaar aan het vergelijken bent.
Om je niet meteen met details dood te gooien komt het hier op neer: ik ben op zoek naar een nieuwe computer. Ja, ik heb op het moment een aantal verschillende systemen ter beschikking, zowel thuis als op mijn werk, maar er zijn (nog steeds/weer) een aantal zaken die ik niet kan doen en wel wil doen.
Belangrijkste daarvan is het fatsoenlijk bewerken van High Definition video. Want zowel het materiaal van mijn Kodak Zi8 als van de Sony High Definition camera van het werk zijn teveel van het goede voor de laptop die ik normaal gesproken dagelijks gebruik.

En hoewel ik op mijn werkplek toegang heb tot een aantal systemen die dat wel aankunnen, wil/moet ik dat thuis kunnen doen. Reden daarvoor is simpel: het zijn zaken die meestal niet altijd werkgerelateerd zijn. En anders dan sommigen van jullie wellicht denken of verwachten heb ik op dit moment thuis niet de beschikking om veel fancy apparatuur op dat gebied. De vorige aanschaf was een laptop waar de kinderen spelletjes op konden doen (maar die na gebruik vooral ook weer eenvoudig opgeborgen kon worden). De eisen
Belangrijk bij het gaan zoeken naar een computer, voordat je gaat rondkijken, is om vast te stellen wat je wilt en moet kunnen met het apparaat.

Zoals gezegd: ik wil high definition video kunnen bewerken, converteren en bekijken. Dat betekent dus dat het een computer met de nodige pk moet zijn. Het spelen van fancy 3D spellen is voor mij geen belangrijke eis, maar grafisch wat zwaardere omgevingen/toepassingen zoals Second Life, Google Earth en voor mijn part World of Warcraft moeten er wel zonder al te veel problemen op draaien.
Veel beeldschermruimte is daarbij absoluut handig. High Definition op een piepklein schermpje is niet logisch/handig.

Het besturingssysteem van een computer zou niet een belangrijke eis moeten zijn, maar vanuit mijn interesse in ICT in het onderwijs is het logisch dat ik de mogelijkheid om zowel toegang te hebben tot Windows 7 als Mac OSX een pré vindt voor een computer. Ik kan/wil met beide systemen werken, ze hebben beiden hun sterke en zwakke kanten en interessante programma’s.

Vage zaken als gebruiksgemak en kwaliteit zijn het moeilijkst om te beschrijven. Maar als het iets is waar je mee over straat gaat, dan moet het er niet te lomp uit zien. Draagbaarheid is een moeilijk punt. Het lieftste zou ik een computer voor elke dag hebben die al de bovenstaande zaken kan doen, een apparaat dat ik naar mijn wensen inricht en altijd bij me heb. Dit zal een moeilijke aspect blijken te zijn in de afweging.

Ook prijs is een factor in de afweging, maar geen eis vooraf.
Keuzegemak zou er wel eentje kunnen zijn, want jemig wat is het aanbod van machines waar Windows 7 op draait enorm. Daar heeft Apple wel een sterk punt: je kunt ze maar bij één bronleverancier kopen die een overzichtelijke set systemen en configuraties aanbiedt. Dat is het, niet meer en niet minder.
Bij Windows systemen kun je elk onderdeeltje apart bestellen en configureren. Dan zie je al heel snel door de bomen het bos niet meer.

De software
Er was een tijd dat je bij de keuze voor het ene of het andere besturingssysteem ook meteen een keuze maakte voor een bepaalde set software. Nog steeds is dat deels wel zo, maar veel software is voor meerdere systemen beschikbaar.
Als je, zoals ik doe, in het onderwijs werkt en via SURFspot software kunt kopen dan liggen de prijzen vaak heel aantrekkelijk. Ik heb een aantal zaken wat betreft software op een rijtje gezet:

Windows computer
Windows 7 Ultimate Upgrade NL (64-bits): € 18, – (via surfspot)
Office 2007 Enterprise: € 18,75 (via surfspot)
Pinnacle Studio: €99,-
Endnote X3: €13,75 (via surfspot)
Adobe CS4 Design Premium / Web Premium bundel NL: € 27,50 (via surfspot)
Dit pakket bevat: InDesign CS4, Photoshop Extended CS4, Illustrator CS4, Acrobat Professional 9, Flash Professional CS4, Dreamweaver CS4, Fireworks CS4, Contribute CS4, Soundbooth CS4, CS4 Video Training, Adobe Bridge CS4, Adobe Device Central CS4, Adobe Version Cue CS4

Totale kosten van dit pakket: €177,-

Apple computer
Mac OSX: inbegrepen bij systeem
iLife 09: inbegrepen bij systeem
Office 2008: €13,75 (via surfspot)
iWork: €69,02 (niet echt noodzakelijk bij Office 2008; ter info opgenomen)
Windows 7 Ultimate Upgrade NL (64-bits): € 18, – (via surfspot)
Parallels Desktop 5.0 voor Mac: €79,94
Endnote X3: €13,75 (via surfspot)
Adobe CS4 Design Premium / Web Premium bundel NL: € 27,50 (via surfspot)

Totale kosten van dit pakket: €152,94 (zonder iWork) of €221,96 (met iWork)

Ik neem bij de Apple computer de kosten voor Windows 7 + Parallels Desktop op omdat ik persé ook Windows 7 wil kunnen draaien.
Endnote X3 is de software die ik gebruik voor het beheer van de literatuur voor mijn onderzoek.
Office 2007 (voor Windows) en Office 2008 (voor Apple) zijn via SURFspot heel goedkoop. Zelfs als je persé met iWork wil werken is de aanschaf van Office 2008 handig en geen rib uit je lijf. Ik heb nog geen ervaring met de Exchange-ondersteuning in Snow Leopard, wellicht dat het dan nog wat minder noodzakelijk is om Office 2008 aan te schaffen als je iWork hebt.
Er zijn mensen die prima overweg kunnen met Pinnacle Studio (ik behoor tot die groep) en er zijn mensen die het een vreselijk pakket vinden. Datzelfde geldt overigens voor iMovie, onderdeel van iLife. De nieuwe versie iMovie 09 is een stuk uitgebreider dan dat versie 08 was, maar als je persé een tijdslijn wilt hebben dan moet je op zoek naar wat anders.
Voor de bewerkingen die ik uitvoer op de video’s die ik maak zijn beide programma’s voldoende.

Ben je werkzaam in het onderwijs of studeer je nog, dan is het prijsverschil in de software verwaarloosbaar.
Betaal je de volle bedragen, dan wordt het allemaal wat duurder. Microsoft Windows 7 Ultimate Upgrade NL DVD kost los bij bol.com €295,00 en zelfs bij aanschaf van een nieuw systeem betaal je nog ruim €130,-.
Ter vergelijking: de upgrade van Leopard naar Snow Leopard voor Apple systemen kostte €29
Microsoft Office Professional Editie 2007 NL voor Windows kost zonder onderwijskorting €599,00 en Office 2008 voor Mac – Home en Student Edition voor de Mac kost bij Apple €104,95

De selectie
Tot zover het gemakkelijke deel. Voor mij was duidelijk dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de software en in mijn geval speelden de kosten van de software geen (doorslaggevende) rol.
Omdat dit al een lang genoeg bericht aan het worden is zal ik de verschillende opties zoals ik ze bekijk/bekeken heb in een aantal vervolgberichten beschrijven: #1 Desktop Windows, #2 Laptop Windows, #3 Desktop Apple, #4 Laptop Apple.

Morgen deel 2 – een desktop met Windows

p.s. voor wie het nog niet weet: ik gebruik op dit moment voornamelijk Windows XP en Windows 7. Dat betekent natuurlijk niet dat ik niet kan lachen om de verschillende Mac vs PC filmpjes die beschikbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld:

Bekijk video op YouTube

Mijn mening hierover heb je eerder kunnen lezen.

[update] Dat is het gevaar van het koppelen van een telling aan een titel. Ik heb uiteraard nog een zesde post nodig voor de samenvattende conclusies.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jean
12 jaren geleden

Ben benieuwd wat je conclusies zullen zijn.

Roel
12 jaren geleden

Je het het hier over hardware en software, maar ik begrijp ook dat je niet eerder een Mac hebt gehad (?).

Als vrij verse Mac-gebruiker kan ik zeggen dat Mac OS toch wel wennen is. Dus t.o.v. Windows moet je bij een Mac ook tijd inruimen voor het wennen aan het besturingssysteem. Of je dat in de afweging als kosten ziet of als baten (ervaring met ander OS is altijd handig) is aan jou. :)

Pierre
12 jaren geleden

Ik heb vanuit mijn werk de beschikking over een Macbook (inmiddels 2 jaar oud) en heb dus de gewenningsperiode al achter me. Ik deed dat toen zonder handleiding en dat is nogal wennen (ook al omdat standaard op die Macbook de rechtermuisknop-functie uit stond en daar vertrouw ik als Windows gebruiker erg op). Inmiddels ben ik (2 jaar na dato) ook maar even " Mac OS X Snow Leopard: The Missing Manual" aan het doorlezen. Tot nu toe (heb hem nog niet uit) wel een aanrader die me al weer een aantal dingen geleerd heeft die ik nog niet wist (bijvoorbeeld met betrekking tot de lists op de dock).

Maar, nee ik zou geen prijskaartje aan de ervaring willen hangen.

Fons van den Berg
12 jaren geleden

iWork (zonder s) is geen must, maar ik heb een klein jaartje geleden mezelf op een missie gestuurd om alles eens met de Mac-software te doen en dus voortaan ook alleen maar met iWork apps en (bijvoorbeeld) Mail te werken. Niet omdat ik een hekel zou hebben aan Office (2008 is een uitstekende versie) maar juist omdat ik Mail en Pages aanvankelijk wat beperkt vond. Om kort te gaan: ik ben nooit meer terug gegaan naar Office.

Pages en Keynote zijn echt schitterende programma’s die de eenvoud in tekstverwerken en presentaties maken voor mij heeft teruggebracht.

Wat betreft iMovie 09, dat heeft in zekere zin de mogelijkheid om in een tijdlijn te editten, maar hij is wel iets anders van ‘uitvoering’ dan in Pinnacle (en oude versies van iMovie). Als je eenmaal een beetje door hebt wat een prettige workflow is in iMovie en waar de interessante extra’s zitten (goed weggeborgen om de minder ervaren filmbewerker maar niet te verwarren) dan is het een fantastisch programma.

Pierre
12 jaren geleden

Overbodige s-en verwijderd.

Ik was positief verrast door wat ik online zag van de nieuwe opties van iMovie. Ik ken iMovie 08 en dat was een applicatie die nog niet echt af was. Niet dat er (veel) bugs in zaten, maar wel doordat het beperkt in functionaliteiten was.