apr 292009
 
Synology Audio Station - Klik voor grotere versie

Zoals je weet is Last.fm niet langer gratis. In de reacties op mijn bericht daarover worden een aantal alternatieven genoemd. Maar geen kan eigenlijk over de hele breedte de functionaliteiten van Last.fm vervangen: * breed, wisselend aanbod van muziek die ik al kende en nog niet kende.
* geen onderbreking door reclame of geklets van DJs.
* systeemtray toepassing die niet in de weg zit.
* applicatie om ook via mijn iPod Touch naar de muziek te luisteren.

Sommige alternatieven verwachten dat je zelf per track je muziek uitkiest, of een playlist maakt die je dan afspeelt. Anderen kunnen alleen in de browser afgespeeld worden en weer anderen verwachten dat je zelf je muziek upload naar de dienst om die dan via de browser te kunnen beluisteren.

En het was eigenlijk die combinatie van ‘onhandigheden’ die me deed realiseren dat ik die functionaliteit al lang ter beschikking had zónder afhankelijk te zijn van een externe dienst die vandaag of morgen mogelijk besluit om er mee op te houden of om geld te vragen.

Mijn Synology 207+ heeft namelijk een Audio Station functionaliteit die het sinds een tijdje (nieuwe firmware nodig) niet alleen mogelijk maakt om de muziek via een aantal aangesloten USB speakers te beluisteren, maar ook via een browser op internet.
Ik heb het gisteren vanaf mijn werkplek uitgeprobeerd en het werkt prima. Ik heb toegang tot alle playlists die ik al aangemaakt heb, kan (als ik dat zou willen) zelfs nieuwe playlists aanmaken.

Ik heb de Firefox plugin “MinimizeToTray” gehackt zodat hij ook in Firefox 3 werkt (er staat hier ook een versie online die al gehackt is, die heb ik niet getest). Ik open het Audio Station in zijn eigen Firefox window en verklein die dan naar de systeemtray. Daar blijft de muziek gewoon doorspelen terwijl ik verder werk.

Ik verwacht niet dat Synology een echte standalone applicatie uitbrengt en op de iPod touch werkt hij nog niet, maar voor nu ga ik eerst maar weer eens wat uitgebreider naar mijn eigen muziek collectie luisteren. Dan maar geen Web 2.0 audio. ;-)

Amazon koopt Stanza – goed of slecht?

 Gepubliceerd door om 06:44  eBooks
apr 282009
 
Stanza - Klik voor grotere versie
“We are very excited to announce that Lexcycle has been acquired by Amazon.com! It has been an amazing experience to see Stanza grow out of our brainstormed ideas into one of the most downloaded iPhone applications. Throughout this period we have attempted to listen to and innovate for our customers to provide a great ebook reading experience.
We are not planning any changes in the Stanza application or user experience as a result of the acquisition. Customers will still be able to browse, buy, and read ebooks from our many content partners. We look forward to offering future products and services that we hope will resonate with our passionate readers.”

(bron)

Oei, Amazon.com grijpt flink om zich heen in de markt van eBook-readers. Nu hebben ze Lexcycle overgenomen. Lexcycle is het bedrijf dat de Stanza eBook-reader (software) uitbrengt. De desktop-reader/converter zijn daarbij niet zo bijzonder. Tenminste, als het gaat om de kwaliteit van de conversies dan geef ik de voorkeur aan Mobipocket of Caliber. Maar, de gratis Stanza-reader voor iPod Touch/iPhone is wel bijzonder.

In tegenstelling tot de Kindle reader op de iPhone van Amazon wordt de Stanza-reader geleverd met koppelingen naar een groot aantal online winkels/verzamelingen met eBooks die je kunt lezen in Stanza. Het downloaden van de boeken is op Stanza daarmee net zo gemakkelijk als op de Kindle. Daar komt bij dat je er ook verwijzingen naar eigen/andere verzamelingen aan kunt toevoegen. Soms zijn de kopieën van boeken die je in die verzamelingen kunt vinden niet allemaal even legaal.

In 2005 nam Amazon MobiPocket over en er zijn veel mensen die denken dat ze dat bedrijf aan een kort lijntje houden sindsdien. Zo heeft MobiPocket nog steeds geen iPhone-reader uitgebracht (daar is Amazon wel actief) terwijl ze wel readers hebben voor veel andere mobiele apparaten.

Goed of slecht, het lijkt me veel te vroeg voor een consolidatie van de markt. Er is nog heel hard concurrentie nodig op het gebied van eBook readers, de distributiemodellen en met name (daar gaat hij weer) de prijs/kosten.
Laten we dus maar hopen dat Amazon er dan in ieder geval iets goeds mee doet.

(getipt door nytimes.com via gottabemobile).

 Reacties uitgeschakeld voor Amazon koopt Stanza – goed of slecht?  Tags:

De BeBook – na 4 weken

 Gepubliceerd door om 21:16  eBooks
apr 272009
 
BeBook (foto door: PiAir (Old Skool))
“@PeterMcAllister nu je je BeBook een poosje hebt, wat zijn je bevindingen? Zou je als je NU moest kiezen nog steeds BeBook kiezen?”

(bron)

Via Twitter stelde Fred Zelders me bovenstaande vraag. Mijn reactie was dat ik daar meer voor nodig dan de beschikbare 140 tekens die ik bij Twitter had. Dus daarom even in een aparte blogpost.
Een maand geleden bestelde ik een BeBook eBook-reader. Ik schreef over mijn eerste ervaringen met het gebruik ervan en het converteren van bestanden ervoor. Ik ging ook op zoek naar eBooks (post #1 en post #2). En het is dus een typisch half vol/half leeg glas verhaal. Afhankelijk van wat je wil kun je op basis van die ervaringen zo’n BeBook de grond in boren (bv ‘er zijn een heleboel PDF’s die je er niet op kunt lezen’) of geschikt voor gebruik verklaren.

Ikzelf ben er heel tevreden over. Waarom? Omdat ik mijn eisen heb bijgesteld. Ik ziet het niet langer als een apparaat waarmee ik alles wat nu als ‘ebook’ geadverteerd wordt kan lezen. Ik verwacht eigenlijk ook niet dat dat ooit zal kunnen met een apparaat in dit formaat.
Want de meeste van die ‘ebooks’ zijn PDFs die opgemaakt zijn voor printen op papier van A4 of Letter formaat. En dat is de BeBook niet.
Je kunt, zoals bijvoorbeeld Margreet van den Bergh gedaan heeft, iets meer geld uitgeven en een 10-inch eBook-reader kopen waarmee je die PDF’s wél kunt lezen.
Maar aangezien ‘iets meer geld’ dan 699 euro is, is dat niet iets wat je privé doet lijkt mij.
Ik vergelijk mijn auto ook niet met een auto die ruim drie keer zo duur is.

Feit is echter wel dat ik al aan mijn derde boek bezig ben op de BeBook. Hij zit elke dag in mijn tas als ik naar mijn werk ga (weegt toch bijna niks) en ik loop achter met het bekijken van de video’s in iTunes (voorheen mijn primaire bezigheid in de trein).
Ik heb op delicious.com een lijstje staan met sites waar ik eBooks kan downloaden. Zolang ik aanvoer hou van boeken in op de BeBook leesbaar formaat, die ik de moeite waard vind om te lezen, zal ik de BeBook blijven gebruiken.

Op dit moment ben ik The Pirate’s Dilemma aan het lezen (heb De val van ABN AMRO en Native English for Nederlanders inmiddels uit). Ik heb het boek op papier liggen (lekker dik) en de PDF gedownload en geconverteerd naar MOBI-formaat. Dat boek op papier ga ik echt niet elke dag in mijn tas stoppen voor het geval ik er in door wil lezen. De BeBook zit er wel in, schakelt razendsnel aan en meteen op de pagina waar ik gebleven was toen ik het scherm uitschakelde. Perfect gewoon.

De BeBook heeft geen touchscreen voor aantekeningen en geen wifi-verbinding. Maar ik had toch altijd al een USB-kabeltje bij me voor mijn telefoon, dus een groot probleem vind ik dat nog niet.
En ik heb pas één keer gezien dat de accu maar op 2/3 capaciteit was. Hij heeft me in die vier weken nog nooit met een lege accu verrast. Dat komt omdat hij nu echt alleen bij het bladeren energie gebruikt. Lees verder….

Twitter Backchannel met moderatie

 Gepubliceerd door om 07:45  Microblogging
apr 262009
 
Twitter Backchannel - Klik voor grotere versie

Het wordt inmiddels ook in onderwijs- (en bibliotheek-) kringen een steeds gebruikelijker verschijnsel tijdens congressen en conferenties: het gebruik van Twitter als ‘backchannel’ voor/door de deelnemers.
Er wordt een ‘hashtag’ afgesproken zodat, als je die tag gebruikt in je tweet, deze eenvoudig terug te vinden zijn én bijvoorbeeld in een Twitterfountain weergegeven kunnen worden.
Zo ook afgelopen donderdag bij UGame-ULearn in Delft.

Een vraag die dan al snel ontstaat is of het niet leuk / handig / zinvol is om die stroom met tweets ook tijdens de sessies te projecteren. Nou weet ik dat het voor een spreker die een sessie staat te geven pittig kan zijn als dat backchannel ook nog achter hem/haar zichtbaar is, maar tijdens bijvoorbeeld een afsluitende forumdiscussie kan het zeker het nodige toevoegen.
En je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het backchannel niet in de zaal, maar bijvoorbeeld op de informatiemarkt te tonen.

Of Twitterfountain daar het meest overzichtelijk voor is, is dan even de vraag. Willem Karssenberg had met behulp van Tweetgrid een veel rustiger backchannel opgezet. Zo zou je het prima kunnen projecteren.

Probleem was echter dat de hashtag (in dit geval #ugul09) dusdanig vaak gebruikt werd dat hij ook op de voorpagina van Twitter.com kwam. Dat is op zich natuurlijk niet erg, maar daardoor werd hij ook opgepikt door een aantal spammers (zie ook deze foto).
Daar is weinig aan te doen, maar voor een backchannel dat je projecteert in een zaal is dat niet fijn.

En dus wilde ik een backchannel waarbij ik moderatie kon toepassen en waarbij ik eenvoudig de spammers uit de getoonde stream wilde kunnen filteren. Lees verder….

apr 252009
 
iTunes playlist - Klik voor grotere versie

Ik weet niet sinds wanneer het veranderd is, ik zag pas vanochtend in iTunes 8.1 op Windows dat er iets heel erg anders was als het gaat om iTunes, podcasts en afspeellijsten. En het is een positieve wijziging, dus hij kon wat mij betreft niet snel genoeg komen.

Een van de onhandige (vond ik) ontwerpkeuzes in iTunes was/is dat Podcasts niet achter elkaar afgespeeld worden. Vooral bij korte podcasts zoals de dagelijkse tips bij Techzilla betekent dat dat je steeds weer een nieuwe aflevering aan het opstarten bent.

Daarnaast had iTunes, zo leek het, van mening was dat podcasts niet in afspeellijsten thuis hoorden. Ik heb bij oudere versies van iTunes een aantal keren ruzie gehad met de applicatie omdat podcast afleveringen van muziek-podcasts automatisch weer uit de lijst gegooid werden.

Toevoegen aan standaard afspeellijst
Maar daar is nu blijkbaar verandering in gekomen. Als je een rechtermuisklik doet op een podcast zie je daar de optie om de podcast aan een bestaande afspeellijst toe te voegen. Doe je dat, dan worden alle afleveringen van de podcast toegevoegd.
Je kunt (uiteraard) afleveringen van meerdere podcasts samenvoegen in één afspeellijst en daar ook andere bestanden aan toevoegen.

Bij het afspelen speelt iTunes nu ook de podcasts achter elkaar af, dus je hoeft niet meer handmatig aan te geven dat je nu ook de volgende wilt horen.

Toevoegen aan een slimme afspeellijst
Omdat er bij een podcast regelmatig nieuwe afleveringen bij komen is het gebruik van een statische kopie van afleveringen in een gewone afspeellijst meestal niet zo heel handig.

Maar je kunt podcasts nu ook toevoegen aan ‘slimme afspeellijsten’. Lees verder….

Nog lang wachten op oprolbare Readius?

 Gepubliceerd door om 19:25  Hardware
apr 242009
 
“De toekomst van de Readius, een oprolbare e-reader van Nederlandse makelij, is onzeker vanwege geldproblemen.
Directeur Karl McGoldrick van Philips-spinoff Polymer Vision zegt tegen Wired dat de Readius, een mobiel met HSDPA en een oprolbaar e-inktscherm, vorig jaar al op de markt had moeten komen. ‘Het is frustrerend.'”

(bron)

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk hoop ik dat Polymer Vision zelf met de Readius op de markt komt, maar is het niet meestal zo dat de patenten en rechten op dit soort technologieën dan overgenomen/opgekocht worden door iemand die niet de ontwikkel last heeft hoeven te dragen en die het dan wél op de markt kan brengen?

Oftewel, is de kop “Readius dreigt nooit meer te komen” bij bright.nl niet erg donker gesteld?

 Reacties uitgeschakeld voor Nog lang wachten op oprolbare Readius?  Tags:
apr 232009
 
Netwerkdoos (foto door: PiAir (Old Skool))

Tijdens onze sessie vandaag op Ugame-Ulearn 2009 had ik een experiment uitgevoerd met het publiek. Ik had me namelijk voorgesteld en aangegeven dat ze mij gemakkelijk konden vinden door gewoon naar Google te gaan, mijn naam in te voeren en “ik doe een gok” te kiezen.
Maar ik wist nog helemaal niets van hen, en zou konden we natuurlijk geen netwerk opbouwen. Daarom een experiment.

Ik gaf een “netwerkdoos” de zaal in aan het begin van de sessie. Aan die netwerkdoos hing mijn poken. Als je een poken had kon je op die manier snel je contactinfo uitwisselen. Had je nog geen poken, maar visitekaartjes, dan kon je die in de doos doen (via gleuf aan de bovenkant) en mocht je een van mijn Moo.com visitekaartjes die in een doosje boven op de doos zaten nemen. Die visitekaartjes zijn uniek (nou ja van elk kaartje bestaan er twee) en bevatten foto’s van plekken waar ik geweest ben. Die kun je zelf maken op moo.com

Ik had het publiek de uitdaging voorgehouden om te laten zien dat zij in staat waren om de doos heelhuids door de zaal te laten gaan en aan het einde weer bij mij terug te krijgen.
Uit de visitekaartjes zou ik dan een winnaar van een Poken kiezen en uit de Poken gebruikers een winnaar voor een setje Poken kaartjes.
Na afloop bleek dat de doos lang niet de hele zaal door gegaan is. Het experiment was daarmee eigenlijk mislukt.

Maar omdat ik toch 28 kaartjes (vaak handgeschreven, soms met boodschap) ontvangen had en met 14 pokens contactinfo uitgewisseld heb, heb ik via random.org toch twee winnaar laten trekken.

De Poken gaat naar Adelheid Vos en de Moo.com-kaartjes naar Annemarie van Essen.

Gefeliciteerd!
Ik zal iedereen die deelgenomen heeft en de winnaars nog apart via de mail hierover berichten.

Het presentatiebestand van de sessie is hier te vinden.
De netwerkdoos is overigens een stukje huisvlijt van mijn echtgenoot.

 Reacties uitgeschakeld voor UGame-Ulearn 09 Presentatie en Uitslag  Tags: