iTunes – podcast in slimme afspeellijst!

iTunes playlist - Klik voor grotere versie

Ik weet niet sinds wanneer het veranderd is, ik zag pas vanochtend in iTunes 8.1 op Windows dat er iets heel erg anders was als het gaat om iTunes, podcasts en afspeellijsten. En het is een positieve wijziging, dus hij kon wat mij betreft niet snel genoeg komen.

Een van de onhandige (vond ik) ontwerpkeuzes in iTunes was/is dat Podcasts niet achter elkaar afgespeeld worden. Vooral bij korte podcasts zoals de dagelijkse tips bij Techzilla betekent dat dat je steeds weer een nieuwe aflevering aan het opstarten bent.

Daarnaast had iTunes, zo leek het, van mening was dat podcasts niet in afspeellijsten thuis hoorden. Ik heb bij oudere versies van iTunes een aantal keren ruzie gehad met de applicatie omdat podcast afleveringen van muziek-podcasts automatisch weer uit de lijst gegooid werden.

Toevoegen aan standaard afspeellijst
Maar daar is nu blijkbaar verandering in gekomen. Als je een rechtermuisklik doet op een podcast zie je daar de optie om de podcast aan een bestaande afspeellijst toe te voegen. Doe je dat, dan worden alle afleveringen van de podcast toegevoegd.
Je kunt (uiteraard) afleveringen van meerdere podcasts samenvoegen in één afspeellijst en daar ook andere bestanden aan toevoegen.

Bij het afspelen speelt iTunes nu ook de podcasts achter elkaar af, dus je hoeft niet meer handmatig aan te geven dat je nu ook de volgende wilt horen.

Toevoegen aan een slimme afspeellijst
Omdat er bij een podcast regelmatig nieuwe afleveringen bij komen is het gebruik van een statische kopie van afleveringen in een gewone afspeellijst meestal niet zo heel handig.

Maar je kunt podcasts nu ook toevoegen aan ‘slimme afspeellijsten’. itunes playlist - Klik voor grotere versie Bij slimme afspeellijsten (in Windows: Bestand > Nieuwe slimme afspeellijst) geef je een aantal criteria op en alle bestanden (ook podcasts) die aan die criteria voldoen worden dan automatisch in die lijst getoond. Als er dus nieuwe afleveringen van een podcast gedownload worden, komen ze hier automatisch bij.

Je kunt iTunes nu ook speciaal op Podcasts laten filteren. In de screenshot hierboven zie je een slimme afspeellijst die nog niet (volledig) afgespeelde podcasts bevat die automatisch van oud naar nieuw gesorteerd worden weergegeven.
Niet meer handmatig tussen alle podcasts klikken, gewoon naar de afspeellijst gaan, aanzetten en klaar.

itunes playlist - Klik voor grotere versie Hierboven zie je een slimme afspeellijst die alle afleveringen van één podcast bevat en die achter elkaar afspeelt.
itunes - Klik voor grotere versie En hier zie je een slimme afspeellijst met alleen video-podcasts. Door “bevat” bij “soort” te veranderen in “bevat niet” vind je juist alleen de audio-podcasts.

Tip: handmatig verwijderen van aflevering uit slimme afspeellijst
Het komt vaak voor dat ik een podcast niet helemaal tot het einde bekijk. Vaak zit daar een aftiteling of een stukje reclame. Dan wordt de teller van “aantal keer bekeken” echter nog niet op 1 gezet in iTunes en blijft de aflevering in de afspeellijst staan.
iTunes - Klik voor grotere versie Handmatig uit de afspeellijst (dus niet van je computer) verwijderen kan eenvoudig. Zie de schermafdruk hierboven. Je geeft een rechtermuisklik op de betreffende aflevering en kiest “Markeer als niet nieuw”. De aflevering verdwijnt nu uit de afspeellijst.

Handig
Ik ben er blij mee, het helpt me om mijn achterstand met bekijken van podcasts te verkleinen. Ik zit nou in de trein namelijk regelmatig te lezen. Maar dat is het onderwerp van een andere post.

Ik ga zometeen nog even mijn iPod video aansluiten om te zien of de nieuwe afspeellijsten nu ook doorgezet worden naar de iPod. Want ook daar werden podcasts voorheen niet achter elkaar afgespeeld en voor de muziekpodcasts was dat heel irritant. Wordt vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
14 jaren geleden

Nog een tip: Misschien wil je een editie in een slimme afspeellijst niet alleen daar uit verwijderen, maar hem zelfs helemaal uit iTunes mikken.
Hoe? … Kijk op Podcastje uit een iTunes (Smart) Playlist verwijderen?

Pierre
14 jaren geleden

Die tip is ook nu "Mac OS X only" (zoals je inderdaad ook onder de post schrijft) en werkt (nog) niet onder Windows.

Fred Zelders
14 jaren geleden

Dus… toch weer verschillen tussen WIndows en Mac versies.

Slechte beurt van Apple!