Twitter Backchannel met moderatie

Twitter Backchannel - Klik voor grotere versie

Het wordt inmiddels ook in onderwijs- (en bibliotheek-) kringen een steeds gebruikelijker verschijnsel tijdens congressen en conferenties: het gebruik van Twitter als ‘backchannel’ voor/door de deelnemers.
Er wordt een ‘hashtag’ afgesproken zodat, als je die tag gebruikt in je tweet, deze eenvoudig terug te vinden zijn én bijvoorbeeld in een Twitterfountain weergegeven kunnen worden.
Zo ook afgelopen donderdag bij UGame-ULearn in Delft.

Een vraag die dan al snel ontstaat is of het niet leuk / handig / zinvol is om die stroom met tweets ook tijdens de sessies te projecteren. Nou weet ik dat het voor een spreker die een sessie staat te geven pittig kan zijn als dat backchannel ook nog achter hem/haar zichtbaar is, maar tijdens bijvoorbeeld een afsluitende forumdiscussie kan het zeker het nodige toevoegen.
En je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het backchannel niet in de zaal, maar bijvoorbeeld op de informatiemarkt te tonen.

Of Twitterfountain daar het meest overzichtelijk voor is, is dan even de vraag. Willem Karssenberg had met behulp van Tweetgrid een veel rustiger backchannel opgezet. Zo zou je het prima kunnen projecteren.

Probleem was echter dat de hashtag (in dit geval #ugul09) dusdanig vaak gebruikt werd dat hij ook op de voorpagina van Twitter.com kwam. Dat is op zich natuurlijk niet erg, maar daardoor werd hij ook opgepikt door een aantal spammers (zie ook deze foto).
Daar is weinig aan te doen, maar voor een backchannel dat je projecteert in een zaal is dat niet fijn.

En dus wilde ik een backchannel waarbij ik moderatie kon toepassen en waarbij ik eenvoudig de spammers uit de getoonde stream wilde kunnen filteren. Ik had niet veel tijd en niet veel zin om helemaal vanaf nul te beginnen, dus maak ik zo veel mogelijk gebruik van de functionaliteit die Tweetgrid.com biedt. Daar kun je namelijk ook opgeven dat de tweets van bepaalde gebruikers of met bepaalde termen niet getoond moeten worden.

Wat ik gedaan heb is een eenvoudige admin-interface maken waarmee ik die zoekquery direct kan aanpassen. Het backchannel (waarbij ik de opmaak van Willem gebruikt heb als basis) controleert elke 5 seconden of de zoekquery aangepast is en zo kun je redelijk snel spammers uit het zichtbare resultaat filteren.
Dat werkt dus ook als je dit backchannel op meerdere computers hebt draaien, die worden allemaal automatisch bijgewerkt zonder dat je op die betreffende computer moet zijn of handmatig dat scherm moet verversen.

Backchannel admin - Klik voor grotere versie Voorbeeld van de admin-interface waarbij alle tweets van PeterMcAllister eruit gefilterd worden. Het resultaat kun je hier zien.

Helaas werkt de filter (uiteraard) alleen voor dit betreffende backchannel. Dus als iemand een Twitterfountain heeft aangemaakt, dan zijn de spammer daar gewoon nog te zien.
Daar heb ik helaas geen oplossing voor.

Download
Uiteraard kun je de code downloaden (ZIP-bestand, 11kB)

Installatie is niet moeilijk maar je hebt een webserver nodig met PHP (kan eventuuel ook op je laptop met XAMPP).
1) Pak de bestanden uit in een map op de server. Kies een mapnaam die gemakkelijk te onthouden is.
2) Pas config.php aan, belangrijk is om in ieder geval het admin-wachtwoord aan te passen zodat jij de enige bent die de filter kan wijzigen. Voeg indien gewenst een ander logo-bestand toe én pas de getoonde hashtag aan
3) Er is geen stap drie. Er wordt automatisch een txt-bestand aangemaakt met de hashtag. Wil je een gebruiker blokkeren ga dan naar admin.php, log in en pas de filter aan. Je kunt alle door Tweetgrid ondersteunde opties gebruiken.

Voor alle duidelijkheid: Het script is volledig afhankelijk van Tweetgrid. Ik heb hun code niet gewijzigd, ik heb alleen een script gemaakt dat de parameters voor hun widget kan aanpassen (zou je anders handmatig doen). Alle credits voor de werking van Tweetgrid komen uiteraard aan hen toe!

Veel plezier ermee!

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Moqub
14 jaren geleden

Hi Pierre,

thanks for this post. Kunnen we zeker een volgende keer gebruiken. En voor anderen is ook interessant. Het lijkt eenvoudig te doen en dat is fijn.

Moqub

Willem
14 jaren geleden

Mooi gedaan Pierre!
Nu moet het toch een kleine moeite zijn om op de achtergrond (of in een kader rechts onderin) foto’s van Flickr te plaatsen met dezelfde hashtag?
Je bent een kanjer!!!

Willem
14 jaren geleden

Jammer dat we ten tijde van het symposium niet hebben gekeken of de spam ook tevoorschijn kwam op de tweetgrid pagina.
In mijn code zat namelijk al een filter ingebouwd, namelijk dat alleen tweets uit NL zouden worden weergegeven:
var jtw_tweet_lang = ‘nl’;
De vraag is dus even of dat al dan niet gewerkt heeft?

Pierre
14 jaren geleden

Bij TweetGrid staat het volgende bij jtw_tweet_lang: "Notes: This setting is experimental and depends on twitter’s classification of the tweet’s language".

Ik heb geen idee hoe betrouwbaar de taal-indicatie van Twitter al is, maar waarschijnlijk zou het er een aantal uitfilteren. Alleen vrees ik dat het van een aantal van de SPAM-tweets niet (goed) mogelijk zal zijn geweest om de taal te bepalen en of die er dan doorheen zouden komen?

Ik neem aan dat alle beetjes helpen, en op deze manier hou je ook de Nederlandstalige spammers (wat gemakkelijker) buiten de deur.

Wat die Flickr-foto’s betreft neem ik aan dat dat inderdaad moet kunnen. Je kunt het Tweetgrid widget heel nauwkeurig configureren, dus een div ernaast moet kunnen. Maar…staat effe niet boven aan mijn to-do lijstje voor de komende week. :-)