De BeBook – na 4 weken

BeBook (foto door: PiAir (Old Skool))
“@PeterMcAllister nu je je BeBook een poosje hebt, wat zijn je bevindingen? Zou je als je NU moest kiezen nog steeds BeBook kiezen?”

(bron)

Via Twitter stelde Fred Zelders me bovenstaande vraag. Mijn reactie was dat ik daar meer voor nodig dan de beschikbare 140 tekens die ik bij Twitter had. Dus daarom even in een aparte blogpost.
Een maand geleden bestelde ik een BeBook eBook-reader. Ik schreef over mijn eerste ervaringen met het gebruik ervan en het converteren van bestanden ervoor. Ik ging ook op zoek naar eBooks (post #1 en post #2). En het is dus een typisch half vol/half leeg glas verhaal. Afhankelijk van wat je wil kun je op basis van die ervaringen zo’n BeBook de grond in boren (bv ‘er zijn een heleboel PDF’s die je er niet op kunt lezen’) of geschikt voor gebruik verklaren.

Ikzelf ben er heel tevreden over. Waarom? Omdat ik mijn eisen heb bijgesteld. Ik ziet het niet langer als een apparaat waarmee ik alles wat nu als ‘ebook’ geadverteerd wordt kan lezen. Ik verwacht eigenlijk ook niet dat dat ooit zal kunnen met een apparaat in dit formaat.
Want de meeste van die ‘ebooks’ zijn PDFs die opgemaakt zijn voor printen op papier van A4 of Letter formaat. En dat is de BeBook niet.
Je kunt, zoals bijvoorbeeld Margreet van den Bergh gedaan heeft, iets meer geld uitgeven en een 10-inch eBook-reader kopen waarmee je die PDF’s wél kunt lezen.
Maar aangezien ‘iets meer geld’ dan 699 euro is, is dat niet iets wat je privé doet lijkt mij.
Ik vergelijk mijn auto ook niet met een auto die ruim drie keer zo duur is.

Feit is echter wel dat ik al aan mijn derde boek bezig ben op de BeBook. Hij zit elke dag in mijn tas als ik naar mijn werk ga (weegt toch bijna niks) en ik loop achter met het bekijken van de video’s in iTunes (voorheen mijn primaire bezigheid in de trein).
Ik heb op delicious.com een lijstje staan met sites waar ik eBooks kan downloaden. Zolang ik aanvoer hou van boeken in op de BeBook leesbaar formaat, die ik de moeite waard vind om te lezen, zal ik de BeBook blijven gebruiken.

Op dit moment ben ik The Pirate’s Dilemma aan het lezen (heb De val van ABN AMRO en Native English for Nederlanders inmiddels uit). Ik heb het boek op papier liggen (lekker dik) en de PDF gedownload en geconverteerd naar MOBI-formaat. Dat boek op papier ga ik echt niet elke dag in mijn tas stoppen voor het geval ik er in door wil lezen. De BeBook zit er wel in, schakelt razendsnel aan en meteen op de pagina waar ik gebleven was toen ik het scherm uitschakelde. Perfect gewoon.

De BeBook heeft geen touchscreen voor aantekeningen en geen wifi-verbinding. Maar ik had toch altijd al een USB-kabeltje bij me voor mijn telefoon, dus een groot probleem vind ik dat nog niet.
En ik heb pas één keer gezien dat de accu maar op 2/3 capaciteit was. Hij heeft me in die vier weken nog nooit met een lege accu verrast. Dat komt omdat hij nu echt alleen bij het bladeren energie gebruikt. Kortom: het is een apparaat waarop ik niet alles kan lezen wat er ‘gedrukt’ wordt (helaas zijn veel boeken nog niet als eBook verkrijgbaar of voor een belachelijk bedrag), maar waarop ik voldoende leesstof heb om nog wel een tijdje vooruit te kunnen.

De BeBook leest prettig in bed, al moet je inderdaad een lampje aan doen. Jammer is dat hij niet geschikt is voor gebruik in bad. Want daar zou het lichtere gewicht en de betere balans bij het vasthouden echt handig zijn.

Zou ik hem nu weer kopen? Ja, toch wel. Ook al was dat niet mijn gevoel na 2-3 dagen gebruik (toen ik ontdekte dat ik er veel niet op kon lezen).
De prijsstelling van minder dan 300 euro vind ik nog steeds sterk.

Maar…
Toch wil ik een grote *maar* plaatsen bij die vorige conclusie. Als de Kindle 2 namelijk in Europa te koop zou zijn (inclusief de Amazon winkel) dan zou ik die kopen.

Als ik kijk naar de bladersnelheid van de Kindle 2, maar zeker ook de perfecte combinatie van aanbod/aanschaf/prijsstelling/draadloze uitlevering vanuit Amazon, dan zou ik het risco van integratie op de koop toe nemen.
Of het nou kranten of reisboeken zijn, of de naadloze integratie met de gratis applicatie op de iPhone, het geheel is goed doordacht.

Ik ben benieuwd of Bol.com de eBook-winkel die ze na de zomer willen openen meteen goed krijgt. Voor boeken op papier hebben ze een sterk en concurrerend aanbod.

Conclusie
Het eBook is er om te blijven. De eBook-readers zullen ongetwijfeld nog heel wat generaties doorlopen, groter/goedkoper/kleur zijn allemaal zaken die op het wensenlijstje staan. En er zijn een schrikbarend aantal mensen/sites/aanbieders nog lang niet klaar voor dit medium. Het is de hoogste tijd!

Als consument kun je nog best zonder eBook-reader. Je kunt al je boeken eenvoudig en goedkoop op papier kopen, bestellen, lenen. Het is dus geen apparaat waar je niet zonder kunt. Maar hoe lang het nog duurt voordat we dat punt bereiken? Sneller dan de critici zeggen denk ik.
Ja, het ruikt niet als een boek op papier, voelt niet als een boek op papier, heeft niet het karakter van een boek op papier. Maar die vergelijking werd ook gemaakt tussen de Compact disc en de Langspeelplaat.

N.B. Ja, de LP bestaat nog, worden ook nog nieuwe geperst. Ook het boek op papier zal blijven bestaan. Maar niet als mainstream medium.

[disclaimer: ik heb geen andere verbintenis met BeBook dan dat ik via ebook.nl een BeBook gekocht heb]
[disclosure: met ingang van 11 mei 2009 neem ik deel aan het affiliate programma van BeBook. Als je een BeBook via hun website koopt en gebruik maakt van deze link dan krijg ik daarvoor betaald]

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pierre
14 jaren geleden

Ik wist niet goed of ik dit nou als update of als reactie zou plaatsen, maar 21 minuten na mijn post plaatste Martijn van Beek het bericht Waarom de eReader het niet gaat maken op MIMblog.

Zijn samenvatting:
– te duur
– te beperkt in functionaliteit
– snelle opkomst van de kleine, goedkope netbooks en smartphones

Los even van de technische discussie over het lezen van ePaper vs lezen van een beeldscherm of het verschil van een ‘boek’ van 200 gram (eBook reader) vs 1 kg (netbook) maakt het hoe dan ook niets uit voor de aanbieders van content.
Die zullen hun content moeten aanpassen aan lezen van displays van verschillende afmetingen en niet meer moeten vasthouden aan concepten die op papier goed werkten zoals kopteksten/voetteksten, vaste paginanummering of ene opmaak voor een vaste breedte.

Fred Zelders
14 jaren geleden

Dank voor het delen van je bevindingen en gedachten. Ik wordt steeds enthousiaster, maar hou toch mijn geduld in bedwang totdat de Kindle in Europa komt. Tot die tijd behelp ik me met de iPhone (Kindle for iPhone en/of Stanza).

Ik ben er -in tegenstelling tot Martijnvan Beek | MIMblog- van overtuigd dat de eReader het helemaal gaat maken. Want:
1- De prijs gaat dalen.
2- De functionaliteit en usability wordt groter
3- De goedkope netbooks en smartphones zijn nog altijd wat anders, omdat die voor andere (meerdere) doeleinden zijn bedacht/gemaakt en dus qua functionaliteit en ergonomie niet zijn toegespitsts op lezen.

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Fred,

Graag gedaan. Maar hoe koop jij boeken voor de Kindle for iPhone? Het lukt mij maar niet om eBooks te kopen bij Amazon, krijg steeds de melding "We could not process your order because of geographical restrictions on the product which you were attempting to purchase. Please refer to the terms of use for this product to determine the geographical restrictions."

Fred Zelders
14 jaren geleden

Ik heb zelf (nog) geen boeken of andere spullen bij Amazon gekocht. Je hebt ongetwijfeld gezien dat je kan betalen met een MasterCard. Dat er voor boeken een geografische restrictie op zit is voor mij nieuw. Kan wellicht te maken hebben met rechten (net zoiets als bij iTunes).

Lukt het ook niet bij Amazon.co.uk of Amazon.de?

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Fred,

Via een kleine omweg lukt het inmiddels wel, maar bij gebrek aan Kindle alleen naar de iPod/iPhone applicatie.