Synology Audio Station als alternatief voor Last.fm

Synology Audio Station - Klik voor grotere versie

Zoals je weet is Last.fm niet langer gratis. In de reacties op mijn bericht daarover worden een aantal alternatieven genoemd. Maar geen kan eigenlijk over de hele breedte de functionaliteiten van Last.fm vervangen: * breed, wisselend aanbod van muziek die ik al kende en nog niet kende.
* geen onderbreking door reclame of geklets van DJs.
* systeemtray toepassing die niet in de weg zit.
* applicatie om ook via mijn iPod Touch naar de muziek te luisteren.

Sommige alternatieven verwachten dat je zelf per track je muziek uitkiest, of een playlist maakt die je dan afspeelt. Anderen kunnen alleen in de browser afgespeeld worden en weer anderen verwachten dat je zelf je muziek upload naar de dienst om die dan via de browser te kunnen beluisteren.

En het was eigenlijk die combinatie van ‘onhandigheden’ die me deed realiseren dat ik die functionaliteit al lang ter beschikking had zónder afhankelijk te zijn van een externe dienst die vandaag of morgen mogelijk besluit om er mee op te houden of om geld te vragen.

Mijn Synology 207+ heeft namelijk een Audio Station functionaliteit die het sinds een tijdje (nieuwe firmware nodig) niet alleen mogelijk maakt om de muziek via een aantal aangesloten USB speakers te beluisteren, maar ook via een browser op internet.
Ik heb het gisteren vanaf mijn werkplek uitgeprobeerd en het werkt prima. Ik heb toegang tot alle playlists die ik al aangemaakt heb, kan (als ik dat zou willen) zelfs nieuwe playlists aanmaken.

Ik heb de Firefox plugin “MinimizeToTray” gehackt zodat hij ook in Firefox 3 werkt (er staat hier ook een versie online die al gehackt is, die heb ik niet getest). Ik open het Audio Station in zijn eigen Firefox window en verklein die dan naar de systeemtray. Daar blijft de muziek gewoon doorspelen terwijl ik verder werk.

Ik verwacht niet dat Synology een echte standalone applicatie uitbrengt en op de iPod touch werkt hij nog niet, maar voor nu ga ik eerst maar weer eens wat uitgebreider naar mijn eigen muziek collectie luisteren. Dan maar geen Web 2.0 audio. ;-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roel
14 jaren geleden

Je stelt in de eerste alinea al dat er vanuit jouw optiek geen goede vervanger voor Last.fm bestaat. De vraag die natuurlijk direct bij mij opkomt is: waarom betaal je dan geen 3 euro per maand?

Pierre
14 jaren geleden

@Roel: goede vraag. Probleem is (denk ik) dat ze een dienst aanboden die ik alleen ken als gratis. Het voelde als een variant op radio en daar heb ik ook nog nooit voor betaald. Ja, ik weet het, ik betaalde kijk en luistergeld, maar dat is tegenwoordig gewoon onderdeel van de belastingheffing.

Maar ik ben het met je eens, als ik ondanks zoeken merk dat er eigenlijk niets is dat écht last.fm kan vervangen, waarom dan niet gewoon betalen? Tja, daar ga ik nog eens even rustig over nadenken.

Ik ben eigenlijk wel een beetje boos op ze, het voelt toch wel een beetje als chantage: ze geven me iets, laten me er van genieten, pakken het me dan weer af en ik krijg het alleen terug als ik er voortaan voor betaal.