Internetradio luisteren op je iPhone / iPod en via iTunes

FStream - Klik voor grotere versie

Als je in de Application Store van iTunes zoekt op ‘radio’ dan vind je een heleboel verschillende applicaties. Soms gratis, vaak betaal, soms generiek, vaak ook voor één radiostation.
Ik heb ze zeker niet allemaal uitgeprobeerd, maar wilde je deze post bij Phoneclub niet onthouden. Daarbij wordt niet alleen verwezen naar het gratis FStream, de post bevat ook een lijst met verwijzingen naar Nederlandse en Vlaamse radiostations die via internet streamen. Die kun je naar wens zelf toevoegen aan FStream. Ze werken op dit moment niet allemaal meer, maar de meesten wel nog, gewoon even uitproberen dus.

Natuurlijk wilde ik die radiostations ook op mijn laptop kunnen beluisteren. Dat kan natuurlijk via http://nederland.fm/ in je browser. En natuurlijk kun je de individuele urls ook in bijvoorbeeld Mediaplayer toevoegen (als je Windows gebruikt). Maar net als bij een echte radio wil je natuurlijk ook wel eens van zender wisselen. Het zou dus wel handig zijn als je meerdere radiostations bij elkaar kunt nemen en daar eenvoudig tussen kunt kiezen.

Ook dat kan. Je kunt namelijk redelijk eenvoudig een afspeellijst aanmaken met jouw favoriete radiostations.

M3U
Hieronder zie je de inhoud van een tekstbestandje dat ik aangemaakt heb met de naam OnlineRadio.m3u
#EXTM3U
#EXTINF:-1,3FM Live
http://shoutcast.omroep.nl:8104/
#EXTINF:-1,TMF Radio
http://217.196.35.28:80/mp3/tmfradio
#EXTINF:-1,Omroep Brabant
mms://213.75.12.108/omroepbrabant1

Dat tekstbestand kun je gewoon aanmaken met kladblok.
Als je nu dubbelklikt op het bestand wordt Mediaplayer geopend en begint die met het afspelen van de eerste radiozender in je lijstje, in dit geval 3FM. Klik je in Mediaplayer op volgende, dan schakel je over naar de volgende zender in het lijstje.

Toevoegen van nieuwe zenders gaat eenvoudig door het toevoegen van een regel die begint met #EXTINF:-1, dan de titel van het radiostation en op de regel eronder de url voor de stream.
M3U-afspeellijsten worden overigens door meer programma’s ondersteund, ook Winamp kan ze afspelen. Je zit dus niet aan Mediaplayer vast.

M3U en iTunes
iTunes blijkt niet zomaar overweg te kunnen met M3U-bestanden. En dat is jammer omdat ik iTunes vaker in de systeemtray open heb staan dan Mediaplayer.

Gelukkig blijkt er een gratis programmaatje te zijn (beschikbaar voor Windows en Mac) waarmee je dat probleem kunt oplossen. Het heet M3U2iTunes.
Na installatie kun je M3U-bestanden laten openen binnen iTunes. Binnen iTunes wordt één afspeellijst aangemaakt voor M3U. Dus als je een nieuwe M3U opent wordt de vorige afspeellijst gewist. Houdt het lekker overzichtelijk.

Door nu bovenstaande M3U te openen krijg ik een afspeellijst met daarin 2 internetstations. Ja, maar 2, want helaas kan ook M3U2iTunes er niet voor zorgen dat iTunes overweg kan met de mms-stream van Omroep Brabant. FStream had daar geen problemen mee.
Hoe dan ook, zelfs zonder Omroep Brabant vind ik dit een handige oplossing. Het lijstje is een stuk korter en overzichtelijker dan de standaard bij iTunes meegeleverde online radiostations.

M3U rechtstreeks gebruiken op iPhone/iPod Touch
Ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe ik op mijn iPod Touch direct gebruik maak van M3U-bestanden. Ik krijg nu steeds de melding dat Safari er niks mee kan.
Ik hou me aanbevolen voor tips over hoe dit op te lossen!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
13 jaren geleden

Dank voor de tip van Fstream en de post van de Phoneclub