nov 302008
 
“Op vrijdag 23 januari 2009 wordt er een Masterclass over Computer Graphics en Visualisatie gegeven. De Masterclass is bedoeld voor scholieren van 5 en 6 VWO en er zijn geen kosten aan verbonden.”

(bron)

Via een bericht op de Informatica in het voortgezet onderwijs site kwam ik bij de aankondiging van deze masterclass op de TU/e.

Dit is op steenworp afstand van mijn reguliere werkplek (al ben ik er op vrijdagen normaal nooit), en ik vond het onderwerp en programma er erg interessant uit zien, maar ik behoor in dit geval niet tot de doelgroep. De masterclass richt zich namelijk juist op scholieren.

Als er iemand naar toe gaat met zijn klas of als je zelf een scholier bent die er naar toe gaat, dan hoor ik heel graag wat je er van vond.
Niet alleen inhoudelijk, maar ook gewoon of dit soort activiteiten aansluiten bij waar VWO scholieren naar op zoek zijn en of ze kunnen bijdragen aan de beeldvorming rond dit onderwerp.

 Reacties uitgeschakeld voor Masterclass Computer Graphics en Visualisatie  Tags:

Erno Mijland: Nu leren voor morgen

 Gepubliceerd door om 07:13  Film en Boek
nov 292008
 
Nu Leren voor Morgen - Klik voor grotere versie

De aankondiging van het verschijnen van zijn nieuwe boek “Nu leren voor morgen” vond via Twitter plaats en ook de afspraak om mijn exemplaar af te komen leveren kwam op die manier tot stand. Het is overigens zeker niet de meest zekere manier om een afspraak te maken, maar het geeft wel aan hoe ook Erno Mijland mee zoekt naar de vraag “wat werkt en wat niet?”.
De afgelopen paar jaar heeft hij heel veel korte interviews gemaakt, o.a. voor het tijdschrift Computers op School. Hij heeft nu 25 van die interviews gebundeld in een boekje met de titel Nu leren voor morgen.

Voor de mensen die geïnterviewd werden was het zeker niet altijd gemakkelijk. Het aantal woorden bij dit soort bijdragen voelt, als je iets wilt uitleggen, eigenlijk altijd als veel te weinig.
Maar het zorgt er wel voor dat het geen ellenlange verhalen worden. Ook heel prettig als je het niet met een van de geïnterviewden eens bent.

Erno heeft de verschillende interviews gegroepeerd in een viertal hoofdstukken dat hij steeds kort inleidt en een intermezzo.
Hij sluit af met een beschrijving van de zeven attitudes van een succesvolle kenniswerker:
#1 Ik blijf mijn leven lang leren
#2 Ik leer en doceer in dialoog
#3 Ik ontwikkel een uniek T-profiel
#4 Ik deel mijn kennis
#5 Ik werk als een onderzoeker
#6 Ik durf te kiezen
#7 Ik focus op mijn passie

Uit die laatste wil ik dit citaat halen als afsluiting: “Ik vind geluk ín mijn werk, in het werken met kennis, maar vooral ook door mijn passie te delen met alle mensen waarmee ik werk…

nov 292008
 
Money! (foto door: Tracy O)

Kom je binnenkort via Schiphol (of een van de andere Nederlandse luchthavens) terug uit bijvoorbeeld de VS en heb je daar niet de verleiding kunnen weerstaan om bijvoorbeeld een iPod Touch te kopen of zo’n Flip Mino HD? Dan hoef je je nu wat minder snel zorgen te maken als je door die poortjes van de douane op het vliegveld heen moet.
Het bedrag waarmee je namelijk legaal door de “niets aan te geven” poortjes mag, gaat namelijk per 1 december 2008 omhoog van 175 euro naar 430 euro in totaal per persoon. Dus een beetje afhankelijk van de koers kun je zelfs twee exemplaren van de Flip zonder problemen legaal meenemen. Neem je er drie mee dan moet je eigenlijk over die derde belasting betalen.

Kopen via internet
Voor bestellen via internet wordt het niet echt beter. Het bedrag waarover je helemaal niets betaald is ook na 1 december maar 22 euro. Wel is het zo dat je bij bedragen onder de 150 euro (maar meer dan 22 euro) geen invoerbelasting hoeft te betalen, maar wél BTW (afhankelijk van het soort product is dat 6% of 19%). En dat is vervelend. Want het vervoersbedrijf kan naast die BTW ook inklaringskosten en afhandelingskosten (uitleg) in rekening brengen. Die bedragen zijn afhankelijk van het vervoersbedrijf. Daardoor is de kans nog steeds groot dat je, als je pech hebt, op die manier duurder uit bent dan kopen in Nederland.

 Reacties uitgeschakeld voor Zelf je iPod Touch importeren via Schiphol  Tags:

Er bestaan geen domme vragen….

 Gepubliceerd door om 20:08  Algemeen
nov 282008
 

…maar mocht iemand je zo af en toe een vraag stellen die hij/zij eigenlijk heel eenvoudig had kunnen beantwoorden door eventjes Google te gebruiken, dan kun je dat nu heel eenvoudig en netjes oplossen.

Bijvoorbeeld: “Wat is Web 2.0?

Ik moet bekennen dat ik eigenlijk best wel moeite had om een vraag te verzinnen die ik eigenlijk wel een beetje overbodig vond.

nov 282008
 
“Er is nog geen werkend concept waarmee scholieren en studenten enthousiast gemaakt kunnen worden voor een ict-carrière. Dat zegt HP-woordvoerder Herbert Wormgoor. Daarom wil het bedrijf meewerken aan een nieuw lespakket.”

(bron)

Ik moet bekennen dat dit zo’n gebied is waar ik nog niet heel erg lang over nagedacht heb: hoe maak je jongeren die dat nog niet zijn enthousiast over het werken in de ICT sector?

Ik heb zelf nooit ICT lessen op school gehad. Het enige contact met ICT dat ik had was de Tulip PC die we thuis hadden vanaf mijn 15e. Mijn studie heb ik gekozen op basis van een foldertje van de Universiteit.
Eigenlijk vind ik het daarom juist zo verbazingwekkend dat de jongeren die nu vanaf hun geboorte in aanraking komen met ICT, zoveel meer uitleg nodig hebben om het nut van het vak en het beroep in te schatten.

Nee, ik zal niet zo ver gaan om te zeggen dat het een roeping is. Niet alleen klinkt dat heel eng, maar het impliceert ook dat het iets zou zijn dat je niet kunt leren (te waarderen). Maar is een beeld van een beroep iets wat je in de school of juist buiten de school vormt? Wie van jullie is werkzaam in een beroep waarvan je zegt “ja, dit en dit gebeurde op mijn school waardoor ik voor mijn huidig beroep gekozen heb”?

Blijft overigens overeind dat het helemaal niet slecht is als bedrijven zoals HP via gastcolleges etc. betrokken blijven bij het onderwijs. Natuurlijk, er zijn wat regeltjes die je in de gaten moet houden met betrekking tot belangenverstrengeling en zo, maar ik denk dat beide partijen er zeker niet slechter van worden.

En wellicht is het dan ook gewoon een kwestie van baat het niet, dan schaadt het vast ook niet.

nov 272008
 
ASUS AiGuru SV1 (foto door: PiAir (Old Skool))

Goed nieuws en slecht nieuws vandaag. Het goede nieuws was dat er een enorme doos op me stond te wachten met daarin een wat kleinere doos met daar weer in een ASUS AiGuru SV1. Een standalone Skype video telefoon.
Het slechte nieuws was dat ondanks de uitbreiding van de mogelijkheden om met laptops en andere devices op het netwerk van Fontys te kunnen komen (mijn iPod Touch heeft nu geen probleem meer met het wifi netwerk) en het grote aantal opties dat de ASUS AiGuru SV1 heeft om via wifi of bekabeld netwerk verbinding te maken, het niet zomaar mogelijk is om op het netwerk te komen.

Voor thuisgebruik zou het geen enkel probleem moeten zijn, maar in een kantooromgeving moet je dus rekening houden met mogelijke problemen. Die zijn ook bij ons oplosbaar en als het meezit is dat redelijk snel gebeurt, waarvoor dank aan de personen die dat gaan doen.

Via een omweg kort toch al even getest. En ja, hij is absoluut “oma en opa proof”. Natuurlijk, het aansluiten zul je wellicht even voor ze moeten doen, maar daarna is het gebruiken ervan heel eenvoudig. Het apparaat kan niet veel (bellen of videoconferencen via Skype), dus het aantal opties is beperkt en overzichtelijk. Je selecteert een van de contacten in het Skype adresboek en belt. Of je neemt op als iemand jou belt. Heel eenvoudig. Met de picture in picture kun je zien of je zelf goed in beeld zit en de audio kan gewoon handsfree, of als je wilt via een headset die je op de achterkant aansluit.

Wat me een beetje tegen viel was de eerste indruk van de kwaliteit van het beeldschermpje. Zeker als ik dat vergeleek met de kwaliteit van de video van de ingebouwde camera.
Maar zoals gezegd, volgende week kan hij netjes bekabeld op ons netwerk. Ik heb een Skype account aangemaakt voor het ICT en Onderwijs Lab en die gebruik ik voor de AiGuru.

Dit exemplaar zal in Eindhoven moeten blijven, maar ik zie zo’n apparaat echt wel thuis op de kast staan. Natuurlijk, 270 euro is niet goedkoop, maar als je familieleden of kennissen ook op Skype te vinden zijn en je wilt privé ook eenvoudig op die manier voor ze bereikbaar zijn, werkt dit beter dan Skype steeds open hebben staan op een laptop. Het is wat goedkoper nog dan een eeePC en is toch meer gericht op “op de kast” staan.

Meer foto’s zijn hier te vinden

Slingbox in een browser

 Gepubliceerd door om 07:07  Media
nov 262008
 
Slingbox live - Klik voor grotere versie

In de VS komen steeds meer televisieprogramma’s volledig beschikbaar via internet, bijvoorbeeld via hulu.com. En ook Slingmedia, het bedrijf achter de Slingplayer voelt de druk om daar in mee te gaan. Via Sling.com krijg je daarom nu toegang tot zowel een grote hoeveelheid online beschikbare shows als je eigen slingbox thuis.
Je moet er wel een plugin in je browser voor installeren. Dat gaat in Firefox echter redelijk snel en probleemloos (al had ik zojuist last van een crash in Firefox). En daarna werkt het vergelijkbaar met de ‘gewone’ player inclusief afstandsbediening in de UPC kleuren en opmaak.
Leuk, als extra voor erbij, maar op mijn eigen laptop had ik de player uiteraard al geïnstalleerd staan, dus daar voegt het niet heel veel toe en of ik de plugin zomaar op de laptop/computer van iemand anders zou installeren om ‘even tv te kijken’ weet ik niet.

Daar komt bij dat de rest van Sling.com voor mensen buiten de VS nagenoeg nutteloos is. Net als bij hulu.com kun je 99% van de content alleen bekijken met een IP-adres dat herkent wordt als afkomstig uit de VS.
Sling HULU - Klik voor grotere versie
Ik vraag me af hoelang dat nog zo blijft. Want wat dat betreft liggen de aanbieders in Nederland toch wel erg ver achter.

 Reacties uitgeschakeld voor Slingbox in een browser  Tags: , ,

Skype-in via XOIP nu mogelijk

 Gepubliceerd door om 11:31  VOIP
nov 252008
 
Skype In - Klik voor grotere versie

Even heel snel een berichtje er tussendoor naar aanleiding van een mail van XOIP. Het is nu mogelijk om via XOIP, gratis, een Skype-In nummer in Nederland aan te vragen.
Dat betekent dat je een ‘gewoon’ telefoonnummer krijgt (let op! het is een 084-nummer dus de belkosten voor de persoon die jou belt kunnen variëren) kunt koppelen aan je Skype account. Anderen kunnen met een gewone telefoon dat nummer dan bellen en worden automatisch doorverbonden met jouw Skype client (of met bijvoorbeeld de Skype telefoon).

Je kunt er voor kiezen om je bestaande XOIP-nummer door te schakelen, maar je kunt ook een nieuw XOIP-nummer aanmaken hiervoor. Dat laatste heb ik gedaan, maar omdat ik vandaan gewoon moet werken, ga ik dat nummer nu dus even niet hier publiceren.

Bellen naar zo’n nummer kost de beller een starttarief van 4,5 eurocent en dan 20 eurocent per minuut. Daar komen dan eventueel extra kosten bovenop als je met een mobiele telefoon er naar toe belt. Niet goedkoop dus, zeker als je het vergelijkt met het Skype-out tarief van 2 eurocent per minuut dat jij betaald als je van Skype naar een vast nummer belt (25,3 cent bij bellen naar mobiel).

YouTube gaat voor breedbeeld

 Gepubliceerd door om 07:34  Media
nov 252008
 
YouTube - Klik voor grotere versie

Ik heb de informatie aangepast in de Engelstalige blogpost van gisteren, maar vond het belangrijk genoeg om ook even in een aparte post te vermelden. YouTube is namelijk niet alleen aan de slag gegaan met High Definition video, ze hebben blijkbaar ook afgelopen nacht de beeldverhoudingen van de viewer op hun website aangepast.
Die beeldverhouding was voorheen, zoals dat bij ‘oude’ TV’s die standard definition beeld kunnen weergegeven, gelijk aan 4:3. Dus bijvoorbeeld 640 pixels breed en 480 pixels hoog. Bij breedbeeld is die verhouding 16:9 (bijvoorbeeld 1280 pixels breed en 720 pixels hoog).

YouTube is nu voor viewer op hun site overgestapt op de breedbeeld verhouding.
Dat betekent dat de high definition screencast waar ik het gisteren over had, daar nu zonder balken wordt weergegeven. Niet omdat hij high definition is (de absolute resolutie doet er niet zo toe), maar omdat de beeldverhouding van die screencast 16:9 is.

Maar, om dit verhaal nu vooral niet te gemakkelijk te maken blijkt dat de code die YouTube genereert voor de embedded player (dus voor gebruik in andere websites) nog niet die verhouding gebruikt. Daarvoor wordt nog steeds 4:3 gebruikt.
Dus je ‘gewone’ filmpjes zie je nog steeds zonder zwarte balken als je die met die embed code op een andere website gebruikt.
Wil je je breedbeeld filmpjes met de embed code zonder balken zien op een andere site, dan moet je de verhoudingen even aanpassen.
Dat doe je als volgt:
#1 ga naar deze pagina.
#2 Voer de guid (unieke code) voor de YouTube video die je wilt embedden in. Dat is die combinatie van cijfers en letters die je in de URL van een YouTube video ziet. Bijvoorbeeld, bij http://nl.youtube.com/watch?v=KlfFyb-Agu8 is dat KlfFyb-Agu8.
#3 Geef de gewenste breedte van de embedded video in, bijvoorbeeld 425 pixels.
#4 Druk op de Generate! knop

Je krijgt nu in totaal vier verschillende embed codes. De eerste is geschikt voor ‘gewone’ video’s, dus die met de 4:3 verhouding. De andere drie zijn voor breedbeeld video’s in oplopende kwaliteit. Of je verschil tussen die drie codes ziet is afhankelijk van de maximale kwaliteit waarin de video beschikbaar is.

De code is nog wat ruw, zo veel tijd had ik er vanochtend niet voor, maar werkt en je mag hem downloaden en voor eigen gebruik aanpassen als je dat wilt.

High Definition Screencast on YouTube

 Gepubliceerd door om 20:50  Media
nov 242008
 

N.B. Dit bericht is in het Engels om het ook voor meelezers van buiten Nederland toegankelijk te maken.
It sounded like something that was really easy to do when Hans Mestrum explained it on his blog (in Dutch), just upload a video in high resolution to YouTube, add &fmt=22 to the URL and you can watch the video in true HD quality.

Hans demonstrates it with a video that he had shot at the HAN and that he had uploaded to YouTube.
I wanted to try it with a screencast that I created using Camtasia Studio 6 but my first attempt failed. That video isn’t recognized by YouTube as a high resolution version.
Of course I didn’t give up there, but got more determined to find out why it didn’t work. Lees verder….