Zelf je iPod Touch importeren via Schiphol

Money! (foto door: Tracy O)

Kom je binnenkort via Schiphol (of een van de andere Nederlandse luchthavens) terug uit bijvoorbeeld de VS en heb je daar niet de verleiding kunnen weerstaan om bijvoorbeeld een iPod Touch te kopen of zo’n Flip Mino HD? Dan hoef je je nu wat minder snel zorgen te maken als je door die poortjes van de douane op het vliegveld heen moet.
Het bedrag waarmee je namelijk legaal door de “niets aan te geven” poortjes mag, gaat namelijk per 1 december 2008 omhoog van 175 euro naar 430 euro in totaal per persoon. Dus een beetje afhankelijk van de koers kun je zelfs twee exemplaren van de Flip zonder problemen legaal meenemen. Neem je er drie mee dan moet je eigenlijk over die derde belasting betalen.

Kopen via internet
Voor bestellen via internet wordt het niet echt beter. Het bedrag waarover je helemaal niets betaald is ook na 1 december maar 22 euro. Wel is het zo dat je bij bedragen onder de 150 euro (maar meer dan 22 euro) geen invoerbelasting hoeft te betalen, maar wél BTW (afhankelijk van het soort product is dat 6% of 19%). En dat is vervelend. Want het vervoersbedrijf kan naast die BTW ook inklaringskosten en afhandelingskosten (uitleg) in rekening brengen. Die bedragen zijn afhankelijk van het vervoersbedrijf. Daardoor is de kans nog steeds groot dat je, als je pech hebt, op die manier duurder uit bent dan kopen in Nederland.