mrt 312007
 
101 uses for second life - Klik voor grotere versie

Dr. Megan S. Conklin maakt al geruime tijd gebruik van Second Life in haar onderwijs. En voor iedereen die zich nog afvraagt wat je er nou vanuit het onderwijs mee zou kunnen doen is 101 Uses for Second Life in the College Classroom een goed startpunt. Ik denk overigens dat het meer als course 101 gezien moet worden (dus een intro voor beginners) omdat er ook een heel handig stukje “getting started” in staat. Er staan namelijk geen 101 verschillende lesideeën in. In deze versie zijn het er 31. Maar aangezien versie 1.0 uit 2005 is, en dit de bijgewerkte versie 2.0 uit 2007 is, zou het me niet verbazen als versie 3.0 er wél zoveel bevat.
En als je dan toch PDF-bestanden aan het downloaden bent, kan ik je deze: Best Practices For Education in Second Life en deze: The Global Kids Guide to Presenting in Teen Second Life aanbevelen.
In mijn FURL-archief voor Second Life vind je nog een aantal andere recent toegevoegde onderwijs gerelateerde Second Life links.

mrt 312007
 

Hans Mestrum heeft de afgelopen maand een aangtal gastlessen gegeven aan een groep leerlingen van het Orion College. Gisteren was de afsluitende Studium Generale en Hans geeft een overzicht van foto’s, heel korte videoclips en presentaties. Overigens, die foto’s en video’s zijn niet gemaakt door Hans, maar door de leerlingen zelf. Mooi!
Vooral ook omdat de lessen niet alleen gingen over de techniek en de trucjes, maar de leerlingen ook liet nadenken over zaken/vragen als: hoe communiceer je met een weblog?, wat zijn verschillen tussen bloggen en MSN-en?, Respect online, privacy. Kortom, de dingen die ook voor onze digital natives niet vanzelfsprekend zijn, maar waarvan je ze bewust moet maken door ze uit te dagen daar over na te denken. En als dat in zo’n setting als deze lessen gebeurt kan ik me absoluut voorstellen dat ze dat willen én kunnen.

Revolutionaire techniek

 Gepubliceerd door om 16:21  Algemeen
mrt 312007
 
ja ja, en morgen is het...

Een dag eerder dan gepland lekte het nieuws van de actie al uit: Het Zondagsnieuws mag vijf exemplaren, ter waarde van 175 euro per stuk, weggeven van een revolutionaire nieuwe module die je in staat stelt met een gewone digitale camera zelf röntgenfoto’s te maken. Al wat je hoeft te doen is een (in jouw ogen) praktische toepassing van de vinding vóór 9 april (onder vermelding van “röntgen”) te mailen naar [email protected]. De toepassing met de jongens die door de deur van de keuken zien dat ze frikandellen krijgen (ik hoop tenminste dat het dat is), vind ik dan wel een heel brave. Als je een CC van je inzending opstuurt naar mij krijg je in ieder geval hier een eervolle vermelding!

CDJA / IRC / SL

 Gepubliceerd door om 23:55  Second Life
mrt 302007
 
Fontys SL 30 maart 2007 - Klik voor grotere versie

Het lijkt bijna geheimtaal als je het naast elkaar ziet staan. Maar terwijl de jongeren afdeling van het CDA (de CDJA) Second Life (SL) ziet als een soort tweede Sodom en Gomorra, gaat de ontwikkeling van het Fontys eiland in Second Life natuurlijk gewoon door. En na de ervaringen afgelopen week wil ik al helemaal een experiment met IRC in SL opzetten. Wat ik daarbij wil realiseren is zoiets als tijdens TransVision 2006 (maar dan hopelijk zonder een aantal van de technische problemen die ook zij met de live video hadden). Als ik de beschrijving begrijp, net iets complexer dan het opzetten van het Backchannel afgelopen week. Blijkbaar moet ik een bot in een IRC kanaal verbinden met een script in een SL-ruimte. De PTH, het Fontys-onderdeel dat hoofdhuurder is van het eiland wil in ieder geval wel voor een ruimte (hoog in de lucht, yes!) zorgen. Als er iemand is met veel IRC-kennis is of met toegang tot een eigen server die daar eveneens aan wil meewerken, dan hoor ik dat graag.
Fontys-medewerkers en studenten kunnen zich overigens registreren (Fontys login vereist om de pagina te kunnen zien) zodat ze toegang kunnen krijgen tot het eiland voordat het publiekelijk toegankelijk is. Er is ook een handleiding (PDF-bestand. Fontys login nodig!) specifiek op Fontys toegespitst beschikbaar voor het aanmaken van een account, het installeren van de Second Life client op een Fontys-werkplek en het aanmelden van je Avatar-naam.

 Reacties uitgeschakeld voor CDJA / IRC / SL  Tags:

Video’s CWIS-NL 27 maart 2007

 Gepubliceerd door om 22:03  Media
mrt 292007
 
cwis_nl - Klik voor grotere versie

Kijk zo hoort het: de video’s van de CWIS-NL bijeenkomst van afgelopen dinsdag, staan al online. Je kunt de links vinden in de programmapagina. Helaas is er geen video beschikbaar van de eerste presentatie. Maar voor de mensen die Willem of Harald niet goed online hebben kunnen volgen omdat ’s ochtends de audio in de livefeed niet optimaal was: de kwaliteit van de opnames die nu online staan is prima!

 Reacties uitgeschakeld voor Video’s CWIS-NL 27 maart 2007  Tags:

The Bazaar

 Gepubliceerd door om 05:38  Leertechnologie
mrt 292007
 
Buttons
“The Bazaar is a community portal for people who want to use, exchange and share Open Source Software and resources to support learning. Exchanging materials, networking with others and testing all kinds of Open Source Software tools and applications can be done through the forum, the wikis and the blogsystem, but also via the Stalls which are put on to the Bazaar website. Register yourself to the Bazaar and request your own Stall for a project, tool or application.
For instance: anything which is helping you as a teacher to better your learning materials might be of some help to others as well.
Click here to go to the Bazaar project Stall, including our Blogs and bi-weekly podcasts.”

(bron)

Er is niet veel nodig om mij een bericht te laten schrijven over een interessante website. Maar als je me dan ook nog gaat paaien met CC-buttons, zoals Ineke Lam deed na mijn presentatie tijdens de CWIS-NL conferentie, dan ben ik natuurlijk al helemaal snel verkocht.
Er zijn nog niet zoveel “stalls“, maar als je de EduKast ook maar een beetje de moeite waard vind, dan moet je in ieder geval de podcast Sounds of the Bazaar (ik zit nu naar aflevering #10 te luisteren) door Graham Attwell eens beluisteren. Helaas geen RSS-feed met enclosures (wel een gewone RSS-feed uiteraard) dus je moet hem even handmatig downloaden of in je browser beluisteren. Als je het al niet voor de inhoud doet, dan toch zeker voor het heerlijk Britse accent.

mrt 292007
 
teleforum - Klik voor grotere versie

Ik was gisteren als reviewer aanwezig bij een bijeenkomst van het project Verbreding Teleforum (zie voor meer informatie over wat een Teleforum is deze website). Tijdens de bijeenkomst werden een aantal interessante deelprojecten gepresenteerd. Een daarvan was een project bij de Masteropleiding Actief Leren van de OUNL. Als onderdeel van hun activiteiten binnen het project organiseren ze een online conferentie “Learning networks in practice” van 7 t/m 11 mei 2007. De online conferentie richt zich op deelnemers aan de masteropleiding, maar ook andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om zich aan te melden. Informatie over de sprekers staat hier online.

 Reacties uitgeschakeld voor Virtual conference “Learning networks in practice”  Tags:

Citeren mag!

 Gepubliceerd door om 06:46  Media
mrt 282007
 
“Bottomline is volgens Pierre ‘zolang er niet expliciet bijstaat wat er wel en wat er niet mag met dat wat je gevonden hebt, mag er je er niks mee doen (zonder expliciete toestemming)’.”

(bron)

Toen ik de verschillende berichten over de CWIS-NL bijeenkomst van gisteren doorlas kwam ik ook bij bovenstaande uitspraak. En het deed me concluderen dat ik in de voorbereiding één Powerpoint-dia teveel geschrapt had (al was ik dan niet binnen de tijd gebleven). Het was er eentje die verwees naar de ‘ruzie’ tussen Astrid (excuus!) Petra van Het Meisje van de Slijterij en Jaap Stronks van dit is berry. Sorry Jaap voor het wéér oprakelen hiervan, dat was ook eigenlijk de reden dat ik hem er uiteindelijk uit gelaten heb.
Heel korte samenvatting: Astrid was boos op Jaap omdat hij zonder haar dat te melden en te vragen stukjes screencasts gemaakt heeft van haar site en korte clips heeft gebruikt van haar filmpjes in een filmpjes dat hij gemaakt heeft “Ondernemen & het nieuwe internet

Het filmpje vond ik een goed voorbeeld van wat je toch nog kon doen met auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen de vrijheden die citeren je bieden. En nu moet ik even de disclaimer van gisteren herhalen: ik ben geen jurist.
Maar zoals ik ook in de reactie bij Jaap aangeeft kan ik in de manier waarop hij de materialen gebruikt geen overschrijding zien van de mogelijkheden die hij hiermee krijgt.

De reden waarom ik daar gisteren niet alsnog bij kwam tijdens het beantwoorden van de vragen was omdat het daar ging om het “zomaar” gebruiken van plaatjes die op het internet gevonden waren (in een softwareprogramma dat gemaakt werd). En het volledig overnemen van een afbeelding (ook bijvoorbeeld op een website) valt niet onder het citeren. Het kán er wel binnen vallen, bijvoorbeeld als je een logo van een organisatie gebruikt als je er een bericht over schrijft, of een (verkleinde) screenshot van een website die je bespreekt (bron: Ius Mentis).
Maar anders geldt dus wel: als er niet bij staat dat je het mag gebruiken, bijvoorbeeld middels een Creative Commons licentie of een andere licentie die hergebruik zondermeer toestaat, dan kun je er vanuit gaan dat je het niet zonder expliciete aanvullende toestemming kunt/mag hergebruiken.

CWIS-NL 27 maart 2007 #10

 Gepubliceerd door om 22:14  SURF
mrt 272007
 

Nog een laatste (vandaag) over de CWIS-NL bijeenkomst. Ik zie al de nodige berichten langs komen in Sharpreader en wil die al even hier vermelden:
Wouter zat in de zaal te live bloggen:
* Web 2.0, zijn we klaar voor de werkelijkheid
* Realiteit 2.0. Nu nog maakbaarder!
* This call is being recorded
* Multi-user game environments in het onderwijs
* Hyves in het onderwijs
* Verboden aantekeningen te maken
* TouTube : Broadcasting yourself to the world
* Web 2.0 bij Surfnet
Dapper Bas zat eveneens in de zaal:
* CWIS-NL Web 2.0
* CWIS-NL Web 2.0 (1)
* CWIS-NL Web 2.0 (2)
* CWIS-NL Web 2.0 (3)
Hij zat naast Daniëlle:
* Live…
Ook Marina Noordegraaf was er en blogde tijdens de dag:
* Web 2.0: klaar voor de werkelijkheid?
Keith Russell had er bij willen zijn, maar moest helaas thuis blijven:
* A day at home with the Net-generation
Als ik nog berichten gemist heb, gooi ze dan gerust in de comments hieronder. Zo, nou ga ik mijn laptop voor vandaag afsluiten.

mrt 272007
 
Backchannel - Klik voor grotere versie

Wow, dat was kicken vandaag. Het backchannel voor de CWIS-NL bijeenkomst vandaag in Utrecht heeft wat mij betreft de verwachtingen meer dan waard gemaakt. Gedurende de hele dag waren er steeds iets meer dan tien chatters aanwezig. En vanochtend kwam het al helemaal van pas omdat de audio bij de live videostream niet goed werkte. Nu konden dat soort berichten van de kijkers doorgegeven worden aan zowel de mensen bij SURFnet die de servers etc. konden controleren als aan de mensen in de zaal die verantwoordelijk waren voor het maken van de opnames. Na elke sessie stelden Willem of ik de vragen die via de chat gesteld werden aan de sprekers zodat ook de online kijkers een stem hadden.
Alle chatters bedankt dat jullie het ook vol hielden toen de audio niet top was! Ik heb het chatlog van de dag online gezet. Ik heb/had niet de indruk dat er dingen in staan die niet publiek zijn, sowieso kon elk van de chatters zo’n log maken, dus dat maakt het altijd wel een beetje een publieke chat. Maar mochten er dingen in staan die van jou zijn en die je er liever niet in hebt (en je hebt je Nick ingesteld zodat dat zichtbaar is), laat het me dan even weten.
Ik moet bekennen dat dit een nog heftigere vorm van multitasken is dan live bloggen. Zeker als je zelf een sessie moet verzorgen én als je ook gewoon wilt luisteren naar wat de sprekers te vertellen hebben.
Hoe dan ook, ik vond het absoluut voor herhaling vatbaar en kreeg de indruk dat de chatters er zo ook over dachten. Ook grappig om terug te lezen waar over gesproken werd toen ik zelf aan het presenteren was. :-)