CWIS-NL 27 maart 2007 #9 – Backchannel was top!

Backchannel - Klik voor grotere versie

Wow, dat was kicken vandaag. Het backchannel voor de CWIS-NL bijeenkomst vandaag in Utrecht heeft wat mij betreft de verwachtingen meer dan waard gemaakt. Gedurende de hele dag waren er steeds iets meer dan tien chatters aanwezig. En vanochtend kwam het al helemaal van pas omdat de audio bij de live videostream niet goed werkte. Nu konden dat soort berichten van de kijkers doorgegeven worden aan zowel de mensen bij SURFnet die de servers etc. konden controleren als aan de mensen in de zaal die verantwoordelijk waren voor het maken van de opnames. Na elke sessie stelden Willem of ik de vragen die via de chat gesteld werden aan de sprekers zodat ook de online kijkers een stem hadden.
Alle chatters bedankt dat jullie het ook vol hielden toen de audio niet top was! Ik heb het chatlog van de dag online gezet. Ik heb/had niet de indruk dat er dingen in staan die niet publiek zijn, sowieso kon elk van de chatters zo’n log maken, dus dat maakt het altijd wel een beetje een publieke chat. Maar mochten er dingen in staan die van jou zijn en die je er liever niet in hebt (en je hebt je Nick ingesteld zodat dat zichtbaar is), laat het me dan even weten.
Ik moet bekennen dat dit een nog heftigere vorm van multitasken is dan live bloggen. Zeker als je zelf een sessie moet verzorgen én als je ook gewoon wilt luisteren naar wat de sprekers te vertellen hebben.
Hoe dan ook, ik vond het absoluut voor herhaling vatbaar en kreeg de indruk dat de chatters er zo ook over dachten. Ook grappig om terug te lezen waar over gesproken werd toen ik zelf aan het presenteren was. :-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
11 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
15 jaren geleden

Pierre (en Willem) Het was Top!

Dappere Bas
Dappere Bas
15 jaren geleden

Was een goede dag. en een goed idee die backchannel. Is daar trouwens geen mooi nederlands woord voor. ;o)

Hans Mestrum
15 jaren geleden

Pierre en Willem, het backchannel was echt geweldig. Een mooie aanvulling bij de slides in slideshare, de foto’s in flickr en de videostream.
Ook handig was dat er af en toe links werden door gegeven via dit chat. Dan kon je daar ook weer naar kijken. Zo krijg je toch een redelijk compleet beeld.
Alleen zou het handig zijn als je een url in de chat aan zou kunnen klikken om op te starten. Of lag dat aan mijn instelling dat dat niet kon?
Bedankt voor de service en jullie presentaties!

Jeroen vB
Jeroen vB
15 jaren geleden

Hallo Pierre,
Backchannel was zeker een leuke toevoeging. Ik vond het leuk om zo virtueel ook aanwezig te zijn. Ik hoop dat men dit in de toekomst vaker gaat doen. Misschien ook interessant voor verschillende bijeenkomsten van Fontys?!?

Ik had gisteren ook weer helemaal het oude IRC gevoel terug. Dit maakte voor mij ook weer duidelijk waarom MSN tegenwoordig zo belangrijk en verslavend is voor jongeren (dit had ik vroeger met IRC). Leuk ook om te zien dat deze oude techniek nog steeds zo bruikbaar is.

Ook denk ik dat dit misschien wel een leuke toevoeging kan zijn bij massale colleges. Zelf heb ik nog in een collegezaal met 200 man statistiek colleges gehad, waar geen touw aan vast te knopen was en waar niemand vragen kon of durfde te stellen. Misschien dat een backchannel hier iets aan zou kunnen toevoegen.

In iedergeval bedankt voor de tijd en energie die jij en Willem er in hebben gestoken. Van deze kant word het in iedergeval erg gewaardeerd!

Pete van der Spoel
Pete van der Spoel
15 jaren geleden

> een goed idee die backchannel. Is daar trouwens geen mooi nederlands woord voor. ;o)

Het Stichting-Nederlands heeft er geen alternatief voor, zie http://snn.vvb.org/woordenlijst/b.htm. Maar achterkanaal ligt voor de hand. Iets meer gezocht onderwaterspoor o.i.d.? Uit de EN Van Dale:
back channel (telbaar zelfstandig naamwoord; vaak
attributief) (Amerikaans-Engels)
achterdeur(tje)
context
back channel diplomacy
diplomatie via de / een achterdeur

Gezien deze betekenis zou ik gaan voor achterkamer(kanaal). Maar ik ben bang dat het een verloren strijd is om de Engelse terminologie uit de IT wereld te houden Bas…

Jeroen vB
Jeroen vB
15 jaren geleden

De vraag is of je de engelse terminologie wel uit de Nederlandse IT wereld wilt houden. Het is toch veel makkelijker als iedereen weet waar je over praat als je het over IT hebt.

Als Nederlandse woorden ontstaan of er nederlandse woorden voor zijn, dan moet je deze zeker gebruiken, maar het is nutteloos om deze te gaan verzinnen.

Pete van der Spoel
Pete van der Spoel
15 jaren geleden

Ik denk dat je over het algemeen gelijk hebt Jeroen, het gaat er natuurlijk om dat iedereen elkaar begrijpt. Maar daar waar er een Nederlandse alternatief is die nog duidelijker is dan de Engelse jargon, zou ik liever daarvoor kiezen. Backchannel zal door weinig mensen onmiddelijk worden begrepen als ze er niet al mee in aanraking zijn gekomen.

Alternatieven kunnen natuurlijk pas ontstaan als ze verzonnen worden, dus nutteloos lijkt dat mij niet.

Pierre
15 jaren geleden

Ik ben een voorstander van het gebruik van Nederlandse woorden als die bestaan. Maar ja, als je kunt kiezen tussen "chatten" en "online kletsen" dan is de keus snel gemaakt.
Bij "achterkanaal" denk ik aan zo’n ding waar schepen op varen (maar dan ergens achter), een "onderspoor" is een tunnel in de HSL, en "achterkamer" doet me denken aan het kabinet Lubbers. Toen werd alles in de achterkamertjes geregeld (zo werd gezegd).

Letterlijk vertalen is waarschijnlijk moeilijk. Ik zou dan eerder kiezen voor iets sufs als "online discussiekanaal" of gewoon "discussieruimte".

@Jeroen: Het inzetten ervan binnen Fontys lijkt me niet moeilijk. Het is een kwestie van een statische HTML-pagina met een gratis JAVA-applet erin die verbinding maakt met een publieke IRC-server. Als ik tijd heb (ha ha) zal ik de uitleg erover online zetten, maar pin me effe niet vast op een datum daarvoor.
Ik begrijp dat het ook te koppelen is aan een ruimte in Second Life (al was dat geloof ik wat moeilijker), en aangezien Fontys (bijna) een eiland in SL heeft…. ;-) Mocht je op heel korte termijn gebruik willen maken van de pagina en het niet zelf willen/kunnen setuppen, dan kun je het Backchannel van gisteren gebruiken. Zover ik weet legt het geen zware belasting op de server (die hoeft alleen het bestand beschikbaar te stellen). Maar laat het me dan s.v.p. effe weten. Ik heb een client ingelogd staan in die ruimte die logging aan heeft staan, dan weet ik tenminste vooraf wat er langs gaat komen.

Jeroen vb
Jeroen vb
15 jaren geleden

Bedankt voor het aanbod Pierre. Het opzetten van een html-pagina met JAVA-applet zou voor mij het probleem niet moeten zijn. Ik denk dat het uitvogelen van het live streamen lastiger zal zijn.

Ik had het al als idee aan gegeven bij de Digidoco en lijkt mij wel interessant voor de volgende keer als de afdeling mediavoorzieningen weer een domeindeskundige dag houdt. Ik zal het bij ons eens voorleggen.

Binnenkort eens een kanaal aanmaken en verder experimenteren.

Pierre
15 jaren geleden

Zoals gisteren, met twee camera’s, mensen met verstand van zaken en specialistische apparatuur is ook niet iets wat ik zo opzet.
Het lunchcollege dat ik vorig jaar gegeven heb (zie ook dit bericht) was op zich een stuk eenvoudiger in opzet en aanpak (gewoon streamen via een normale DV-camera, een Fontys-laptop en een gratis mountpoint bij SURFnet).
Bij het bericht daarover zie je dat we nog de nodige verbeterpunten hadden, we hebben nog steeds geen goede/werkende oplossing voor het streamen van de capture van de PC, we hadden toen maar één microfoon en nog geen loopmicrofoon voor de vragen, maar het was te doen.

Jeroen vB
Jeroen vB
15 jaren geleden

Bedankt voor de tips Pierre,
Ik heb van een oud docent ook een handleiding streaming doorgekregen.
Ik zal eens kijken of ik hier wat mensen voor warm kan maken!