Horizon Wimba Webinars

 Gepubliceerd door om 22:44  Leertechnologie
jan 312007
 

En nou ik toch reclame aan het maken ben voor online evenementen. Ook van Horizon Wimba ontving ik een mail met data en onderwerpen:
* Donderdag 6 februari, 17:00 uur – The Wimba Podcaster
* Vrijdag 9 februari, 12:30 uur – Practical Uses of Online Content Creation via Course Genie at Bristol University
* Woensdag 14 februari, 16:00 uur – Overview of Course Genie 2.1
* Woensdag 21 februari, 17:00 uur – Practical Uses of Pronto: Instant Messaging with Blackboard & WebCT
* Vrijdag 23 februari, 15:30 uur – How To Moodle

Deze webinars worden ook opgenomen en zijn ook achteraf nog te bekijken via deze website.
Deelname is gratis, maar vergt registratie. Bekijken van het archief eveneens.

 Reacties uitgeschakeld voor Horizon Wimba Webinars  Tags:
jan 312007
 

Op 14 februari a.s. van 18:00 – 20:00 uur verzorgd Stephen Downes vanuit Canada de lezing “Knowledge 2.0 – Towards a Future Knowledge Society”. Deze lezing zal via videoconferencing verbinding worden uitgezonden naar België, Polen, Hongarije, Duitsland, Finland, Italië en Slovakije. Deelnemers uit andere landen kunnen de sessie via een streaming video verbinding volgen via internet en vragen stellen via een chatvoorziening.
Deelname is gratis en inschrijven kan via http://www.venus-seminars.net/

Interessant! Ik heb me, ondanks het wat onhandige tijdstip, ingeschreven voor een van de 160 beschikbare online plekjes. Want ik ben natuurlijk zowel in de inhoud als in de gebruikte technologie/werkvorm/setup geïnteresseerd.
Ik zal wel zelf voor het broodje vooraf en de borrel achteraf moeten zorgen.

Volgende sessies die gepland staan, zijn:
* 28 februari: Jan Hoet – “Art, Opium for the 21st Century Citizen?”
* 14 maart: Risto Linturi – “Visionary Thinking: How to develop Radical Ideas and Innovation”
* 28 maart: Nathan Shedroff – “Experience Design”
* 11 april: Derrick de Kerckhove – “Culture and Technology”

Flickr wil Old Skool members kwijt

 Gepubliceerd door om 20:28  Internet
jan 312007
 
flickr oldskool - Klik voor grotere versie

Ken Camp is boos (en dat is een heel nette vertaling van de titel van zijn bericht ;-)). En terecht. Flickr heeft sinds de overname door Yahoo! een twee soorten inlog mogelijkheden: iedereen die na 15 augustus 2005 een account heeft aangemaakt moet een Yahoo! ID aanmaken. Gebruikers van voor die tijd (“Old Skool Members”) mochten tot nu toe nog gewoon hun oude account gebruiken om in te loggen. Ik heb een Yahoo! ID, al was het maar om in te kunnen loggen op de scholenlijst, maar hou hier ook niet van. Ook al omdat ik al een keer een Yahoo! ID aangemaakt heb voor een Flickr-account voor iemand anders, het wachtwoord vergeten was en toen via deze pagina niet meer in staat was het wachtwoord te wijzigen omdat ik vergeten was welke geboortedatum en postcode ik opgegeven had. Daar had ik namelijk niet de juiste gegevens ingevuld omdat dat Yahoo! niets aangaat. Nu moet ik dus ook om. Mijn 2-jarig abonnement loopt af op 13 juni a.s. maar ja om mijn 3.678 foto’s nou uit principe te migreren naar een andere plek. Is ook al zo’n gedoe.
En daar ben ik dan weer boos om: de lock-in is dus blijkbaar groot genoeg dat ze zich ook dit kunnen veroorloven. :-( [update 21:27] Er zijn meer mensen boos, zoals Thomas, en anderen op het forum. Ook CNET News heeft het bericht opgepikt. Dave Winer is voor de verandering juist optimistisch.

Vista bij?

 Gepubliceerd door om 07:05  Tools
jan 302007
 
Vista Upgrade Advisor - Klik voor grotere versie

Fred Zelders is benieuwd naar ervaringen met Windows Vista, in de veronderstelling dat ook de Nederlandse Windows XP gebruikers vandaag massaal ermee aan de slag gaan. Nou, nee. Aangezien ook ik geen Ferrari met Vista gekregen heb zou spelen met Vista moeten op mijn laptop van het werk (gewoon even voor het hypothetisch geval, natuurlijk zou ik dat nooit doen!) of mijn privé laptop. Microsoft stelt mooi een Upgrade Advisor beschikbaar die wel even zal aangeven of je problemen kunt verwachten bij de upgrade/overstap. Mooi, niet over zeuren, is gewoon handig. En het maakt duidelijk wat onze ICT dienst nog zou moeten aanpassen aan mijn één jaar oude laptop.
Lees verder….

Songbird zingt een toontje hoger

 Gepubliceerd door om 22:51  Tools
jan 292007
 
Get Songbird

Ik had nog nooit van Songbird gehoord totdat het genoemd werd in aflevering 133 van dl.tv. En dit gaat een vogeltje worden dat een mooie toekomst tegemoet gaat. Het is een mediaplayer gebouwd op dezelfde basis als Firefox, niet dat je die daarvoor nodig hebt, het deelt gewoon de onderliggende Mozilla engine. Het programma is toe aan versie 0.2.1 en beschikbaar in ruim 30 talen, waaronder het Nederlands, open source én beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.
Helemaal ideaal is het feit dat ze een screencast gemaakt hebben die de belangrijkste functionaliteiten uitlegt. Hoef ik dat niet meer te doen. ;-) Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Songbird zingt een toontje hoger  Tags:
jan 292007
 

In de EduKast-aflevering van afgelopen weekend (nummer 217) praat ik over de ophef die ontstaan is over het “nieuwe leren”. Ik ga uiteraard niet het hele verhaal hier herhalen, daarvoor moet je gewoon even naar de betreffende aflevering luisteren. Maar ik wilde wel even de ruimte van een nieuwe post gebruiken om te reageren op de drie reacties die ik daar vandaag kreeg. En dat doe ik hier omdat het ook voor niet luisteraars van de EduKast interessant lijkt.

Rekenen?
Wim ten Bosch verwijst in zijn reactie naar een filmpje van ruim 15 minuten op YouTube. En hoewel Wim dacht dat de film wellicht off-topic zou zijn, vond ik hem erg on-topic. In de film wordt namelijk gewaarschuwd voor een aantal nieuwe methoden die in het Amerikaanse onderwijs op het moment gebruikt worden om kinderen te leren hoe ze moeten vermenigvuldigen en/of delen. Lees verder….

EduKast 217

 Gepubliceerd door om 21:18  Edupodcast
jan 282007
 

Aflevering 217 (nummer 17 van jaargang 2) staat online met daarin de zin en onzin van “het nieuwe leren” en de NOT 2007 van afgelopen week.

 Reacties uitgeschakeld voor EduKast 217  Tags:

March Of The Penguins

 Gepubliceerd door om 09:15  Film en Boek
jan 282007
 

March Of The Penguins Luc Jacquet March Of The Penguins
In de reacties op Happy Feet kreeg ik van goochem de tip om dan ook maar deze film te bekijken (“waargebeurd en heel interessant verhaal”). En ik moet zeggen de combinatie van beide films na elkaar is wel heel maf. March Of The Penguins is een documentaire over de pinguïns die je in Happy Feet kon zien. Het verhaal over het keiharde leven van de Koningspinguïn is indrukwekkend en de overeenkomsten tussen beide verhalen en hoofdrolspelers zijn treffend. Ik denk dat je haast het beste eerst March Of The Penguins en daarna Happy Feet kunt kijken.
Tja, en of je de stem van Urbanus als verhaal verteller nu zo geslaagd vind, moet je zelf maar even beslissen, maar ik vond het niet storend.

USB Corrupt

 Gepubliceerd door om 20:06  Hardware
jan 272007
 
USB Stuk - Klik voor grotere versie

Nu ik het toch over USB-keys heb. De afbeelding hiernaast laat zien wat (blijkbaar) het resultaat is van niet netjes een USB-key uitwerpen. De mappen waren niet meer te benaderen, maar ook niet meer te verwijderen. Gelukkig loste het uitvoeren van “Foutcontrole” het probleem op en werden alle corrupte mappen en bestanden geconverteerd naar een bestand in de root van de USB key en kon ik dat daarna wél weggooien. En het was natuurlijk wel handig dat er niets belangrijks in die mappen stond én ik nog een kopie van de Moodle-installatie bij de hand had. Want anders was het natuurlijk wel vervelend geweest. Lees verder….

Bijna gratis

 Gepubliceerd door om 19:32  Hardware
jan 272007
 
Geheugen overschot

Nee, ik heb er geen aandelen, krijg ook niets betaald voor dit bericht, ik ben er slechts tevreden klant en heb er al een aantal keer scherp geprijsde DVD’s en CD’s besteld. Maar deze Aanbieding van Opus Supplies is toch wel erg scherp. Een USB-key van 2GB voor 17,50 euro. En ik vond het exemplaar van 2GB dat ik een maand geleden voor 29,50 euro kocht al heel goedkoop. Ik neem aan dat ik over een jaar lach om deze bedragen en omvang, maar ik vind het toch wel tekenend voor de ontwikkelingen wat flash-geheugen aangaat. Natuurlijk, als je maar één exemplaar koopt, dan komt er nog 5,50 euro verzendkosten bij, maar dan is 23,00 euro nog steeds een scherpe prijs. En als je meteen wat DVD’s erbij besteld (eveneens scherp geprijst omdat het een Duitse winkel is) valt dat al helemaal mee.
En de volgende stap zit er duidelijk ook al aan te komen, want een 4GB stick voor 35,80 euro is ook al heel betaalbaar.
Zucht, waar is de tijd gebleven dat we ons nog afvroegen of er ooit een serieuze vervanger voor die 1,44MB diskettes zou komen? Is dat al 5 jaar geleden?