Songbird zingt een toontje hoger

Get Songbird

Ik had nog nooit van Songbird gehoord totdat het genoemd werd in aflevering 133 van dl.tv. En dit gaat een vogeltje worden dat een mooie toekomst tegemoet gaat. Het is een mediaplayer gebouwd op dezelfde basis als Firefox, niet dat je die daarvoor nodig hebt, het deelt gewoon de onderliggende Mozilla engine. Het programma is toe aan versie 0.2.1 en beschikbaar in ruim 30 talen, waaronder het Nederlands, open source én beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.
Helemaal ideaal is het feit dat ze een screencast gemaakt hebben die de belangrijkste functionaliteiten uitlegt. Hoef ik dat niet meer te doen. ;-) Wensen Er is nog wel e.e.a. te wensen aan functionaliteiten, al is de applicatie al best compleet. Maar zo zou ik verwachten dat ik probleemloos media op uPnP-apparaten kan afspelen via de player, het is immers een mediaplayer die er prat op gaat internet-ondersteuning te hebben.
En geïntegreerde download voor Flashvideo is natuurlijk ook wel iets wat je verwacht tegen te tijd dat 1.0 er is.

De integratie met iTunes waardoor Songbird probleemloos je library kan gebruiken en afspelen helpt natuurlijk wél bij het uitproberen van de player.

Killerfeature
Waar ik absoluut voor gevallen ben is dat het mogelijk is om naar een gewone webpagina te gaan waarin naar audio of video-bestanden verwezen wordt.
De player zoekt dan de afspeelbare bestanden in die pagina op en geeft die dan in een overzichtelijke lijst onder de pagina weer.
songbird - Klik voor grotere versie
Van daaruit kun je die tracks direct afspelen, beluisteren of bekijken. Zit er nou iets tussen dat je wilt bewaren, dan sleep je die track gewoon naar je afspeellijst en je hebt een lokale kopie.
Hou er rekening mee dat dat zeker niet altijd toegestaan is, maar het is zo’n voor de hand liggende functionaliteit dat ik me gewoon heb zitten afvragen waarom dit de eerste player is waar ik dat in tegen kom.

Daarnaast kun je een abonnement nemen op zo’n gewone webpagina. Ook als er geen RSS-feed beschikbaar is. De player haalt dan op gezette tijden die pagina op en haalt de bestanden die er bij horen over.

Conclusie
De ontwikkelaars geven zelf aan dat deze versie nog niet voor iedereen is. Toch werkte hij de afgelopen paar uur best stabiel en intuïtief. Ik ben nog geen ernstige problemen tegen gekomen. Ik zal er iTunes nog niet de deur voor uit doen, maar als het doorgroeit en ook de eerder genoemde wensen kan vervullen dan wordt de afweging een stuk moeilijker.