Vista bij?

Vista Upgrade Advisor - Klik voor grotere versie

Fred Zelders is benieuwd naar ervaringen met Windows Vista, in de veronderstelling dat ook de Nederlandse Windows XP gebruikers vandaag massaal ermee aan de slag gaan. Nou, nee. Aangezien ook ik geen Ferrari met Vista gekregen heb zou spelen met Vista moeten op mijn laptop van het werk (gewoon even voor het hypothetisch geval, natuurlijk zou ik dat nooit doen!) of mijn privé laptop. Microsoft stelt mooi een Upgrade Advisor beschikbaar die wel even zal aangeven of je problemen kunt verwachten bij de upgrade/overstap. Mooi, niet over zeuren, is gewoon handig. En het maakt duidelijk wat onze ICT dienst nog zou moeten aanpassen aan mijn één jaar oude laptop.
Werk-laptop
Belangrijkste struikelblok is de grafische kaart, die zal geen Aero desktop aankunnen. Daarnaast moet een aantal programma’s vervangen worden. Nero 6 werkt nog prima als je gewoon CD’s en DVD’s wilt branden, maar mag niet meer. Ook de Citrix-client die Fontys gebruikt voor het uitleveren van applicaties moet bijgewerkt worden en Active Sync 4 voor de synchronisatie met mijn Qtek gaat eveneens niet meer werken. Hetzelfde lot werd aangegeven voor Active Python 2.4 (heb ik nodig om Python script te kunnen runnen), de Logitech Quickcam software (is daar een update van?), de door Fontys gebruikte Symantec Antivirus software, Messenger (is van Microsoft zelf, ik neem aan dat die bijgewerkt is in Vista) en Hewlett-Packard Utilities (geen idee wat dit precies voor een invloed op het kunnen printen/scannen heeft).
Kortom, nog de nodige drempels.

Thuis-laptop
Hier is de grafische kaart wél geschikt voor Windows Aero, maar heb ik een update nodig voor de drivers voor de geluidskaart (Realtek High Definition Audio) en gaat, naar de Active Sync, de Symantec Antivirus client en de HP-utilities ook DAEMON Tools (gebruik ik om kopieën van CD’s met software voor de kinders vanaf de harde schijf op te starten) niet meer draaien.
Gezien al dit weet ik niet of alle spelletjes die de kinderen op die laptop spelen wél nog werken na upgrade.

Geld en tijd
Als ik even uit ga van mijn thuislatop dan moet ik dus voornamelijk tijd vinden om te upgraden. En natuurlijk een échte reden om het benodigde geld voor een upgrade uit te geven.
Surfspot biedt Vista nog niet aan. Een Windows XP Professional Upgrade kost daar nu 15 euro. Nou dat zijn wel bedragen die ik ook voor Vista over zou hebben. Het dubbel (30 euro) ook nog wel. Maar de bedragen die je bij Bol.com betaald lopen uiteen van 138,99 euro voor:
Windows Vista, Home Basic NL Upgrade (dvd-Rom) Windows Vista, Home Basic NL Upgrade
tot maar liefst 538,99 euro voor:
Windows Vista, Ultimate NL (dvd-Rom) Windows Vista, Ultimate NL
Nee, dank je, dan nog maar effe niet. Is nog een beetje pittig voor mijn smaak.
(en ja, ik weet dat er online goedkopere aanbiedingen zijn, maar het gaat me om de prijsstelling in het algemeen)

[update 13:45 uur] Ik krijg zojuist een mail van surfspot binnen met o.a. daarin:
Vandaag lanceert Microsoft wereldwijd de langverwachte producten Microsoft Windows Vista en Microsoft Office 2007.
Naar verwachting kun je in april de producten in SURFSPOT.NL aanschaffen en uiteraard tegen SURFSPOT.NL-prijzen! Wachten met aanschaffen is dus zinvol!
SURFSPOT.NL zal de producten Microsoft Windows Vista Business Upgrade en Microsoft Office System Enterprise gaan leveren. De exacte prijzen zijn momenteel nog niet bekend, maar zullen tussen de EUR 50,- en EUR 60,- liggen. Uiteraard ontvang je hiervoor een eeuwigdurende licentie.

Ik zal even niet vallen over de vraag wat “eeuwigdurend” precies betekent, maar ja, wachten is dan niet onverstandig.

0 0 stem
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
14 jaren geleden

Pierre, gaaf dat je dit op een rijtje hebt gezet.
Helaas is dit niet te herleiden tot een meer algemeen beeld van wat de gemiddelde Windows XP-er tegen zal komen.
Reden is natuurlijk dat er geen enkele PC lijkt op de andere (qua hardware bedoel ik).
N.B. PC’s uitgerold binnen een organisatie daargelaten, want die zullen allemaal wel het zelfde zijn.

Heb je enig idee/gevoel bij de volgende vraag:
Als je nou alles zou optellen, hoeveel tijd ben je dan bezig met het ontdekken van hobbels + upgraden van alle zaken op je PC (AFGEZIEN van installatie van Vista zelf)?

Pierre
14 jaren geleden

Fred, kort antwoord: te lang.
Concreet betekent het dat ik van minimaal vijf applicaties (als ik de spellen van de kinderen niet meetel) moet gaan uitzoeken of er updates voor Vista beschikbaar zijn.
En dat terwijl ik helemaal niet ontevreden ben over Windows XP.

Hardwarematig verwacht ik geen problemen. Mijn thuis-laptop is weliswaar ook al een jaar oud, maar ik heb hem gelukkig ruim genoeg aangeschaft (aparte grafische kaart, voldoende geheugen, groot genoege harde schijf) om het hardware-matig allemaal aan te kunnen.
Hardware-updates op het werk heb ik sowieso geen invloed op.

Punt is ook dat ik er vanuit ga dat het softwareprobleem zich met de tijd voor de meeste applicaties vanzelf op zal lossen. Van de software die nog gewoon door ontwikkeld wordt verwacht ik dat er na het verschijnen van Vista nieuwe versies uitkomen die op XP draaien én op Vista. Die zal ik dan waarschijnlijk stuk voor stuk wel updaten (is sowieso geen slecht idee) en dan verwacht ik dat zo tegen de zomer het aantal programma’s waar ik niet al een voor Vista geschikte versie heb veel kleiner zal zijn dan nu.

Tegen die tijd zullen er ook programma’s verschijnen die alleen op Vista draaien en dan krijg je de afweging die ook bij de overstap Windows 3.11 naar Windows 95 gold. Je raakt wat kwijt en krijgt er wat voor terug.
Overigens is dat natuurlijk niet een Windows-only probleem.

Maar het zal wat mij betreft een geleidelijk traject worden. Ik heb zoals gezegd geen haast.

gijs
14 jaren geleden

Ik kan alleen maar aanraden te wachten met Vista. Meer dan ooit zal het in de beginfase vol zitten met problemen die je in je dagelijkse werk niet graag tegen wil komen. Het wachten op een eerste SP is dan ook extra zinvol dit keer.
Daarnaast is haast inderdaad niet nodig. Door het grote marktaandeel zijn Windows-applicaties & -drivers nog zeer lang voor verschillende OS’en beschikbaar. Voorbeeldje: voor mijn professionele geluidskaart was de minimale eis zelfs dit jaar nog maar W2000/SP4, en de nieuwe MSN messenger van afgelopen zomer is pas de eerste versie die alleen op XP draaide. Je hoeft voorlopig dus zeker niet bang te zijn dat je iets gaat missen (los van de frivole effectjes die Vista met zich meebrengt, maar wie doet het daarvoor).

Ik krijg binnenkort een nieuwe Apple computer, en daar komt naast OSX gewoon nog keurig XP op te staan.

Gerard
14 jaren geleden

Ik ben thuis al enkele maanden op Vista (beta-versie) overgeschakeld en tot nu toe (even afkloppen) loopt het als een zonnetje. Alleen de juiste videodrivers ontbreken nog, dus nog even geen transparante windows, maar de Qtek synchroniseert prima, HP-printer werkt en ook draadloze router doet het al tijden ook zonder stotteren.

Ook opmerkelijk, vrouw en kind hadden maar amper in de gaten dat er iets veranderd was. Zo hoort het trouwens ook, het is immers niets meer dan een besturingssysteem, de kaft van het boek en niet de inhoud.