sep 292014
 

Whitepaper_LTIVorig jaar heb ik in opdracht van het SURF-programma Toetsing en Toetsgestuurd Leren een whitepaper geschreven over het gebruik van QTI in het Nederlandse hoger onderwijs. Dit jaar is daar, op verzoek van hetzelfde programma, een whitepaper over de Learning Tools Interoperability aan toegevoegd.

Het whitepaper gaat in op de volgende vragen:

  1. Wat is de praktische betekenis van de LTI-afspraak voor het Nederlandse hoger onderwijs?
  2. In hoeverre wordt LTI internationaal daadwerkelijk gebruikt?
  3. Welke versie van LTI is relevant om te hanteren?
  4. Wat is de praktische betekenis als een leverancier aangeeft dat zijn product LTI-ondersteuning biedt?
  5. Wat zijn beperkingen van het gebruik van LTI?
  6. Hoe verhoudt LTI zich tot actuele leertechnologie-afspraken als QTI en Common Cartridge?

Beide whitepapers sluiten op elkaar aan, maar kunt je ze ook los van elkaar lezen. Zo wordt in beide whitepapers kort stil gestaan bij het proces van ontwikkelen van ‘standaarden’ (en waarom dat woord hier tussen aanhalingstekens staat), legt het QTI whitepaper ook kort uit wat LTI is en omgekeerd. Ze richten zich beiden ook nadrukkelijk op de niet-techneut, d.w.z. managers, ICTO-medewerkers, docenten die zich met toetsing bezig houden. Heel technische zaken als “hoe bouw ik ondersteuning in in mijn leeromgeving?” of “waarom werkt koppeling X niet met systeem Y”  komen niet aan bod. Ik hoor ook graag in hoeverre dat gelukt is, of dat er toch nog prangende vragen open blijven. Laat het me weten hieronder in de reacties of mail me even.

Volgende week, op 7 oktober verzorg ik een gratis online webinar over dit onderwerp. Vragen die ik voor die tijd binnen krijg, kan ik ook dan aan bod laten komen.

 

Twitterarchief 27-09-2014

 Gepubliceerd door om 06:30  Twitterarchief
sep 282014
 

sep 282014
 

Make_a_copyDe Learning to Teach Online MOOC is inmiddels afgelopen, maar dat betekent in dit geval gelukkig niet dat de bronnen uit de MOOC niet meer beschikbaar zijn. De video’s staan dan weliswaar (nog?) niet op YouTube (dus downloaden als je ze wil bewaren!), maar de MOOC bevat ook een “suggested resources” lijst die samengesteld is op basis van input van de mensen die de MOOC opgezet hebben en de cursisten zelf.

Die lijst is samengesteld op basis van input die verzameld is via een Google formulier en is dan ook opgeslagen in een Google spreadsheet en daarmee ook buiten de MOOC beschikbaar.

Het is een uitgebreide lijst verwijzingen, soms heel specifiek naar individuele bronnen, op andere momenten naar complete websites.

Om er nou zeker van te zijn dat de lijst niet alsnog zou verdwijnen omdat het bijbehorende Google account (bv) zou verdwijnen, heb ik een kopie voor mezelf gemaakt. Wel zo handig. Dat kun je doen via File > Make a copy. Dan krijg je een kopie van het bestand in je eigen Google Drive.

Twitterarchief 26-09-2014

 Gepubliceerd door om 07:29  Twitterarchief
sep 272014
 

Die laatste tweet:

Die moet ik even in de gaten houden. Twee weken lang geen of beperkt treinverkeer van en naar Tilburg. De werktrajecten pagina van de NS gaat op dit moment (vandaag dus) nog niet verder dan 7 oktober. Geen idee dus nog wat er qua bussen geregeld wordt en zo. Toen Den Bosch er uit lag, ging dat na een tijdje best redelijk. We zullen zien.

sep 262014
 

Het was lang een beetje onduidelijk wanneer nu eindelijk voor de eerste keer het afsluitende project, het Capstone Project, van de Coursera Data Science Specialisation zou starten.

Kijk je bij je course records, dan staat daar dat er nog geen sessie gepland staat, maar bij pagina met informatie over de specialisatie staat bij het project al een tijdje dat hij 27 oktober a.s. van start zou gaan, 7 weken zou duren en 5-6 uur werk per week zou kosten.

Dat het over een project in samenwerking met Swiftkey zou gaan, was ook bekend gemaakt.

Eigenlijk bevat de mail die ik vandaag van Coursera kreeg (zie hiernaast) dus geen nieuwe informatie. Maar ik was wel blij dat hij binnen kwam. Want bij gebrek aan mogelijkheid om mezelf aan te melden voor het project (tenminste op dit moment), is het wel fijn om te horen/merken dat ik bij Coursera in het systeem in ieder geval in het lijstje cursisten sta die al aan de ingangseisen (= de voorgaande 9 MOOCs afronden) voldoen.

Nog even afwachten dus. 🙂

Twitterarchief 24-09-2014

 Gepubliceerd door om 06:43  Twitterarchief
sep 252014
 

MOOC tweets:

Fontys tweets:

iPhone / iOS tweets:

sep 242014
 

Online presentatie bij CODe Digi-seminar in LappeenrantaAfgelopen maart heb ik een webinar verzorgd over mijn promotieonderzoek. Naar aanleiding daarvan kreeg ik ook de vraag of ik dat verhaal ook in Finland kon vertellen. Dat lukte helaas praktisch gezien niet in de tijd, maar het kon wel via een Adobe Connect verbinding.

Omdat bij het seminar ook veel vertegenwoordigers uit Rusland zouden zijn, had de organisatie mijn presentatie ook vooraf vertaald in het Russisch. Op de foto hiernaast zie je de situatie in de collegezaal waar rechts het Adobe Connect scherm geprojecteerd werd met de Engelstalige versie en mijn video. Links werd de Russische versie geprojecteerd die door iemand in de zaal bediend werd. Op de foto staan niet exact dezelfde dia’s voor, maar het idee is duidelijk. Ik wil ze nog vragen of ze me de hele presentatie in het Russisch willen mailen, want al kan ik hem niet lezen (ik heb een collega die dat wel kan en die ik hem natuurlijk ook even laat lezen), ik wil hem graag op Slideshare zetten. Cool toch?! 🙂

Zie hieronder voor de volledige versie:
Lees verder….

Twitterarchief 23-09-2014

 Gepubliceerd door om 06:14  Twitterarchief
sep 242014
 

Twitterarchief 20-09-2014

 Gepubliceerd door om 08:18  Twitterarchief
sep 212014
 

Twitterarchief 19-09-2014

 Gepubliceerd door om 06:33  Twitterarchief
sep 202014