Google Reader update is LELIJK!

 Gepubliceerd door om 22:53  Internet, Tools
okt 312011
 

Dat ze de integratie met Google+ hechter willen maken kan me niet zo veel schelen. De belangrijkste features zijn er nog. Maar, jeetje zeg, wat is de nieuwe interface van Google Reader lelijk. Dit gaat ongetwijfeld zó veel commentaar opleveren dat ze dit wel moeten aanpassen. Ik ga dus even rustig afwachten, maar dat ze dit soort dingen niet meteen goed kunnen doen snap ik niet helemaal.

okt 312011
 

In de herfstvakantie tijd gehad om met het hele gezin naar de film te gaan. En naar een film die zeker niet tegen viel: De Avonturen van Kuifje en het geheim van de Eenhoorn. In de Nederlandstalige 3D versie.
De film vormt een combinatie van een aantal boeken van Kuifje, maar is ook voor de niet-Kuifje kenners (en kleine kinderen vanaf een jaar of 6) prima te volgen. Er zit een stevige dosis actie in, maar blijft heel netjes. Hij is niet heel opvoedkundig verantwoord omdat Kapitein Haddock een stevige alcoholist is en dat feit komt in de film soms handig van pas. Mythbusters zal maar weer een aflevering moeten maken over de vraag of je met je adem, nadat je sterke alcohol gedronken hebt, de motor van een vliegtuig wat langer kunt laten draaien zodat mijn kinderen daar niet meer in geloven.

Want de film ziet er eng realistisch uit, terwijl je je toch ook wel realiseert dat het een animatiefilm is. Dat komt door het gebruikte motion capture systeem. De bewegingen zijn levensecht en met name de gezichten zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Dat het in 3D was heeft daar wellicht nog bij geholpen.
Hoe dan ook, De Avonturen van Kuifje en het geheim van de Eenhoorn is zeker een aanrader, ook als het geen herfstvakantie meer is!

okt 302011
 


De tweede vrijdagsessie van de Educause 2011 conferentie waar ik bij was, is helaas niet opgenomen, maar er staan voldoende bronnen van online (o.a. de PDF van de presentatie waarbij je op dia 23 kunt zien dat ik ook daadwerkelijk actief deelgenomen heb aan de sessie!) om zeker naar te verwijzen. De sessie had als titel “How Instructors Make Meaning of Features in Active Learning Spaces and the Impact on Student Learning” en werd verzorgd door Adam Finkelstein van de McGill University in Montreal, Canada.

Het concept van “Active Learning Spaces” of “Active Learning Classrooms” is zeker niet nieuw. Maar ik had er al een tijdje niets meer over gehoord en de wijze waarop Adam vertelde over en liet zien hoe zij de klaslokalen herontworpen hadden, inclusief foto’s van de situatie vooraf en erna, was heel inspirerend.
Er zijn nog veel te veel klaslokalen te vinden die er uit zien als de vooraf situatie die Adam liet zien, het zou toch schitterend zijn om er daar in ieder geval een aantal van te kunnen ombouwen naar lokalen die inderdaad het leren als uitgangspunt nemen.

Ook hier overigens van die mooie opmerkingen van studenten, zoals “The space does not make us learn better but rather the teaching methods of the teacher is what really makes a difference“. Adam was zich er duidelijk van bewust dat als studenten dat soort antwoorden geven, je je doel bereikt hebt.

Meer informatie is te vinden op deze pagina van de Teaching and Learning Services dienst van de universiteit.

 Reacties uitgeschakeld voor Educause 2011 – Active Learning Classrooms  Tags: , ,

Panopto

 Gepubliceerd door om 19:53  Leertechnologie, Recorded Lectures, SURF
okt 302011
 


Niet op de vrijdag, maar op de donderdag ben ik ook nog even bij de Panopto stand op de informatiemarkt van de Educause 2011 conferentie geweest. Het was een van de systemen voor het maken van weblectures/recorded lectures dat ik nog niet van dichtbij gezien had (we gebruiken bij mijn werkgever 4 verschillende systemen, dus op zich wel apart). En ik moet zeggen, het ziet er goed uit. Ze kunnen live streamen, meerdere camera’s capturen, hebben ondersteuning voor mobiele apparaten zoals de iPad, kunnen offline versies van de opnames maken en hebben een licentiemodel dat gebruik van de software door alle studenten en medewerkers van een onderwijsinstelling mogelijk maakt.
Nadelen zijn er natuurlijk ook: het is een op software gebaseerde oplossing, je moet dus software installeren op de computer waar je de opname wilt maken en die computer moet krachtig genoeg zijn voor het maken van die opname. Ook was het licentiemodel best stevig. Ook hier heb ik geen overzicht van prijzen mee gekregen, maar de instapkosten voor een paar licenties zijn wat hoog om klein te starten.

In Nederland wordt Panopto gebruik bij (in ieder geval) Saxion. Ze hebben uitgebreide informatie, handleidingen en voorbeelden online staan. Zeker de moeite van het bekijken waard.
In het filmpje hierboven krijg je uitgebreid uitleg bij het maken van een opname op een Windows computer, hier kun je ook de Mac versie bekijken.

okt 302011
 

Klik om de opname te bekijken!

Educause 2011 is al weer een weekje afgelopen, maar ik wilde toch nog een paar berichten plaatsen naar aanleiding van twee sessies op de vrijdag. De eerste is de sessie van George Siemens en Vernon Smith getiteld “Transforming Learning Through Analytics“. Deze sessie is opgenomen en online te bekijken. Dat is maar goed ook omdat het een tamelijk fast paced sessie was. Via de Educause resources pagina kun je de presentatiebestanden downloaden, de presentatie van George Siemens staat ook hier op Slideshare.

De sessie gaat over het belang van toegang tot grote hoeveelheden data, de voorspellende waarde daarvan, het gebruik daarvan binnen het onderwijs en de noodzaak om deze data realtime te kunnen gebruiken. Uiteraard is niet iedereen blij met het gebruik daarvan.
Lees verder….

Weer terug…

 Gepubliceerd door om 22:49  Persoonlijk
okt 292011
 

We hebben een heerlijke week in Zoutelande gehad met prachtig weer voor tochtjes met de fiets, wandelingen langs het strand, genoeg wind om te kijken naar vliegers van anderen (maar ook om zelf te vliegeren) en lekker eten.
Mijn mailbox zit nog redelijk vol, gaat niet lukken om die vanavond allemaal weg te werken. Nog even geduld dus.

Ik ben er even niet…

 Gepubliceerd door om 11:46  Persoonlijk
okt 222011
 

Closed - Please Call Again! Hier in het zuiden is de herfstvakantie begonnen, en na een weekje VS zonder de rest van de familie krijgen ze deze week mijn volledige aandacht. Daarom geen berichten hier de komende week.

As learning goes mobile

 Gepubliceerd door om 05:04  Leertechnologie, Onderwijs, SURF
okt 212011
 


Wat hebben katten, het geluid van laserpistolen en Lee Rainie, director van Pew Internet Project, met elkaar te maken? Nou, als je de presentatie van Lee vandaag bijgewoond had hier in Philadelphia dan wist je dat. In bovenstaande presentatiebestand komt er maar één (kat) voor, terwijl er eigenlijk twee in het verhaal zaten. Lee vertelde een snel verhaal met veel getallen. Het resultaat is dat het mee krijgen van zijn presentatie in de zaal de nodige aandacht vergde. Het presentatiebstand zal niet in zijn geheel handig zijn om te gebruiken, maar je kunt er de nodige getallen uit halen en daarmee interessant.

okt 202011
 

Techsmith (bekend van o.a. Camtasia Studio en Jing) komt binnenkort met een nieuw programma voor de iPhone: Coach’s Eye.

Het idee achter het programma is eenvoudig: je maakt als coach een filmpje met je iPhone of iPod Touch. Gezien de naam van het programma ligt het voor de hand dat het een filmpje was van een sportactiviteit, bijvoorbeeld hockey, tennis, voetbal, etc.
Dat filmpje ga je dan achteraf bespreken met de atleet. Bij het bespreken open je het filmpje in Coach’s Eye. Je kunt het filmpje dat afspelen of frame voor frame vooruit en achteruit door de film scrollen. Dat doe je tijdens het uitleggen/bespreken van het filmfragment. Wat ging er mis? (buitenspel? foute voetbeweging?) of juist goed? Je kunt er pijlen of cirkels bij zetten terwijl je met de atleet het fragment aan het doorspreken bent.
Lees verder….

i>clicker

 Gepubliceerd door om 05:04  Leertechnologie, Onderwijs, SURF
okt 202011
 

In de categorie “interessant” mag vandaag ook de i>clicker niet ontbreken. Ik was eerder al bij Turning Technologies geweest, die hier ook stonden (en ze nog maar eens de tip gegeven dat ze een light versie van hun plugin moeten maken), i>clicker stond op een steenworp afstand. De stand van het bedrijf was een stuk kleiner, en het kon ook niet anders dan dat we bij de uitleg die ze me gaven regelmatig de vergelijking maakten tussen beide producten.
Lees verder….