REPLAY – Opern Source Lecture capturing

 Gepubliceerd door om 16:26  Tools
okt 312008
 
ETH - Klik voor grotere versie

Ik was gisteren bij de sessie REPLAY: An Integrated and Open Solution to Produce, Handle, and Distribute Audiovisual Lecture Recordings. Olaf Schulte van de Universiteit in Zurich, Zwitserland vertelde over de open source oplossing die ze daar gebruiken voor het maken van opnames van colleges/presentaties.

En ik moet zeggen, het was een mooi systeem. Het was duidelijk dat ze over elk onderdeel goed nagedacht hadden en het systeem bevat features die je ook bij de grote commerciële spelers tegen komt.
Dat varieert van een geavanceerde viewer met zoekopties, eenvoudige bladeropties etc. tot een systeem waarbij opnames automatisch gearchiveerd worden als ze lang niet bekeken worden. Ze blijven dan wel beschikbaar, dus als iemand de opname dan toch wil bekijken, dan wordt hij automatisch terug geplaatst. Lees verder….

Camtasia Studio 6.0

 Gepubliceerd door om 14:03  Tools
okt 302008
 
Troy Stein - Techsmith (by PiAir (Old Skool))

Ook Techsmith staat hier op de informatiemarkt. En gisteren legden ze uit wat er allemaal nieuw is in versie 6.0 van Camtasia Studio die volgende week, de dag na de verkiezingen uit zal komen.
De meeste zaken aan de voorkant lijken wat mij betreft kleine aanpassingen, dus wat dat betreft kan ik de sprong van versie 5 naar 6 niet verklaren. Natuurlijk de knoppen zijn wat groter (weet niet of dat handiger is), maar wezenlijk lijkt daar niet veel te wijzigen.

Wel belangrijk is een verschil aan de achterkant. Techsmith heeft FLV, het Flash Video formaat, vervangen door MP4. Dat formaat heeft een veel hogere compressie bij een gelijke beeldkwaliteit. Knap daarbij is dat ze een SWF player (Shockwave Flash) gebruiken zodat het voor een kijker nog steeds niet persé noodzakelijk is om Quicktime te installeren om een screencast te kunnen bekijken. Flash is voldoende.

Zoals ik al zei, ik heb niet echt de indruk gekregen dat er andere belangrijke zaken gewijzigd zijn (wellicht is dit ook al genoeg), een reden temeer voor mij om de trial versie te downloaden om uit te proberen volgende week.

 Reacties uitgeschakeld voor Camtasia Studio 6.0  Tags:

Echo360 – The EchoSystem

 Gepubliceerd door om 13:48  Tools
okt 302008
 
Echo360

We zijn gisteren ook nog bij de stand van Echo360 geweest om te zien en te horen hoe hun nieuwe systeem werkt. Wij hebben de ‘oude’ versie gebaseerd op een PC met capturekaarten. Toen wij het systeem aanschaften was The EchoSystem nog niet definitief beschikbaar. Dat is inmiddels wel al geruime tijd zo, maar wij hebben zelf nog niet kunnen upgraden omdat de server die we ter beschikking hebben dat niet aan kan. Waar bij het oude systeem alles door het capturestation gedaan werd, is het nu namelijk zo dat de server een deel van het conversiewerk voor zijn rekening neemt.

Nu baalde ik daar sowieso al van, maar nu ik het systeem gisteren gezien heb baal ik er helemaal van.
Een kort overzicht van de verschillen. Lees verder….

Obama Rally in Kissimee, Florida

 Gepubliceerd door om 12:49  Persoonlijk
okt 302008
 


Bill Clinten en Barrack Obama waren gisterenavond in Kissimee, Florida. Dat is een half uurtje rijden van Orlando en dus gingen we met een groepje van zo’n 20 Nederlanders (er waren meerdere groepjes die die kant op gingen) met een taxi busje er naar toe. Volgens de berichten waren er 36.000 mensen. Het was ongelofelijk om te zien hoe ordelijk alles verliep. Er vormde zich een vanzelf rij waar we meer dan een half uur in gestaan hebben. Geen dranghekken om die rij te vormen, geen ordetroepen, iedereen die kwam sloot gewoon aan het einde van de rij aan. Indrukwekkend.

Sowieso indrukwekkend dat er 36.000 mensen om 11 uur ’s avonds buiten gaan staan wachten totdat Bill Clinton en Barack Obama komen om hen toe te spreken.
Het “dit is historisch en ik wil er bij zijn” gehalte was erg hoog. Er waren heel wat mensen om ons heen die naar huis belden en dan de telefoon omhoog hielden om te laten horen dat ze er echt bij waren. En ik kan me er heel wat bij voorstellen. Het was een korte nacht, maar het was het absoluut waard.
Meer foto’s en filmpjes staan op Flickr.

Educause Woensdag #1

 Gepubliceerd door om 12:09  SURF
okt 302008
 
Apple Developer - Klik voor grotere versie

Nou, dat was lekker, ik werd meteen afgestraft voor het feit dat ik vandaag Twitter gebruikt heb als notitieblok tijdens de verschillende sessies. Het hotel is bezig met het upgraden van de wireless netwerk en ze hadden aangegeven dat tussen dinsdag en vrijdag er van tijd tot tijd een slechtere wifi verbinding zou zijn. Toen ik terug kwam in het hotel was er dus helemaal geen draadloos netwerk en dus ook geen notities op Twitter. Het netwerk is ook nu nog traag, maar het doet het weer.

Hoe dan ook, op woensdag, de eerste volle dag van de conferentie heb ik drie sessies bijgewoond. De eerste, algemene openingssessie door V.S. Ramachandran over “The Unique Human Brain: Clues from Neurology” was leuk, maar niet echt heel erg hard toepasbaar op de dagelijkse onderwijspraktijk, met uitzondering wellicht van zijn “booba kiki” voorbeeld.
Daarna moest ik het hele gebouw door (en dat gebouw is groot) om bij een sessie te komen van Apple over het ontwikkelen van applicaties voor de iPhone en de iPod Touch. Die sessie was helaas niet handson, maar de uitleg over hoe je webapplicaties en native applicaties maakt voor de iPhone en de iPod Touch was van een lekker hoog en net gedetailleerd genoeg niveau om interessant te zijn.
Alles wat je nodig hebt kun je op deze pagina vinden. Lees verder….

Educause 2008 via Twitter

 Gepubliceerd door om 15:28  Microblogging
okt 292008
 

Tijdens mijn bezoek aan Educause 2008 is het voor mij veel gemakkelijker om updates via Twitter te versturen dan dat ik verwacht dat ik al overdag nieuwe blogposts kan maken.
Daarom heb ik de meest recente Twitter updates even op de voorpagina van het blog hierboven toegevoegd.

Andere Edutrip 2008 gerelateerde tweets kun je o.a. vinden bij @Edutrip2008 en natuurlijk bij @Willem Karssenberg en @Klaus Hoven

Educause 2008

 Gepubliceerd door om 13:21  Algemeen
okt 292008
 
Educause 2008

Klaar voor de eerste general session. De zaal loopt vol met 6000 deelnemers.

 Reacties uitgeschakeld voor Educause 2008  Tags:
okt 292008
 
Hybrid Course - Klik voor grotere versie

Gisteren ben ik bij een interessante preconference geweest met de titel “How to Redesign a Course for Hybrid Delivery“. De beschrijving op de Educause website had de volgende omschrijving: “Participants will learn the principles of good course design and apply them to a traditional, face-to-face course to be delivered as a hybrid (part online, part F2F) course.” Het gaat dus om het aanpassen van bestaande modules naar versies die een online component hebben. Die aanpassing wordt bij University of Maryland aangegrepen om ook een keer goed naar het ontwerp van de course te kijken, daar kan namelijk vaak nog wel het nodige aan verbeterd worden.

Nou kun je dat nooit in een workshop van een paar uur proppen (de preeconference was een ingekorte versie van hun normale workshop), dus is het heel goed dat de twee workshopleiders/sprekers niet alleen vooraf ‘huiswerk’ gegeven had maar ook een heleboel materiaal online beschikbaar gesteld hebben. Dat materiaal kun je ook bereiken als je niet bij de sessie was.

Zonder heel erg op de details in te willen gaan vond ik het heel leuk dat ze zelf zo veel mogelijk het goede voorbeeld gaven. Zo hadden ze bijvoorbeeld een online vragenlijst gemaakt over onze achtergrond en insteek die we voorafgaand aan de preconference ingevuld hebben. De antwoorden daarop werden bij de start teruggekoppeld waardoor we ook van elkaar een beetje een beeld hadden waarom we er zaten. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Educause2008: How to Redesign a Course for Hybrid Delivery  Tags: ,

Bezoek aan het Kennedy Space Center

 Gepubliceerd door om 11:14  SURF
okt 282008
 
Kennedy Space Center (foto door: PiAir (Old Skool))

Vast onderdeel van de Edutrip reizen naar de Educause conferentie is een uitstapje op de dag voordat de conferentie begint. Het is een leuke en praktische manier om er even met de gehele delegatie op uit te gaan. Netwerken en elkaar leren kennen is immers ook een deel-doelstelling van de Edutrip.
Dit jaar stond er een bezoek naar het Kennedy Space Center op het programma.
Het was een leerzaam en interessant bezoek, onder leiding van een ervaren gids, met de bekende mixed feelings die daar bij horen. Ik vind het heel slim en verstandig dat de NASA zo’n ‘pretpark/informatiecentrum’ in het leven heeft geroepen (overigens nadrukkelijk niet met belastinggeld onderhouden!) om het Amerikaanse volk voor te lichten over wat ze allemaal doen en gedaan hebben. Het is indrukwekkend om tussen de raketten door te lopen, in en onder een Orbiter door te lopen en ook de ‘lauch experience’ waarbij je een ‘bijna echte’ sensatie van het gelanceerd worden met de Space Shuttle kunt meemaken (er waren toch genoeg grote en kleine bezoekers die vooraf de nodige bedenkingen hadden) is leuk om mee te maken.

Meer bedenkingen had ik bij de ‘lunch met een astronaut’. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Bezoek aan het Kennedy Space Center  Tags: ,

Overnachten in CitizenM Schiphol

 Gepubliceerd door om 09:55  Tools
okt 262008
 


Snel nog even een post voordat ik richting vertrekhal ga. Inchecken bleek toch al online te kunnen, dus heb ik iets minder haast.
In het filmpje laat ik zien wat je allemaal kunt met de “moodpad” die je hier in CitizenM op elke kamer hebt. Leuk, maar niet sensationeel. Logische vraag zou veel meer zijn waarom er niet in elk huis zo’n ding ligt.

Hoe dan ook, hier overnachten is een stuk prettiger dan midden in de nacht door een Schiphol Traveltaxi opgehaald te worden of te zitten stressen in een trein vanuit het zuiden. Prijs/prestatie-verhouding is zeker concurrerend, ondanks dat koude water op mijn hoofd in de douche!

 Reacties uitgeschakeld voor Overnachten in CitizenM Schiphol  Tags: